Zoran Vlasac
Zoran Vlasac
Zoran Vlasac
Rođen/a19. svibnja 1961.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovirock, zabavna glazba
Zanimanjeglazbenik
Instrumentbubnjevi
Djelatno razdoblje1977. - danas
AngažmanTref, Krah, Prijatelji, SG Band, Veza, Vremeplov, Dijamanti, Sauron, Gospodari prstenova, Vrde, OK Band, Galerija
Značajni instrumenti
Premier Olympic
Bubanj (Premier Olympic).jpg

Zoran Vlasac brodski je glazbenik rođen 1961. godine.

Glazbom se počinje bavit 1977. godine te je do danas svirao u više od desetak sastava. Godine 1986. s grupom Galerija objavljuje LP, Djevojka iz izloga, a sa Sauronima 1988. nastupa na 1. brodskom rock maratonu. Više od dvadeset godina bio je član zabavnog sastava Dijamanti, koji se početkom 2010. godine razišao. Svoje znanje prenosi na svoju djecu koji također postaju odlični glazbenici.

Životopis

Zoran Vlasac rođen je 19. svibnja 1961. godine u Slavonskom Brodu. Do svoje šesnaeste godine ne bavi se glazbom nego posjećuje koncerte raznih brodskih bandova i glazbene zabave. Prvi dodir sa sviranjem ima kada pod utjecajem Rajka Svilara s kuhačama u rukama počinje bubnjati po kućnom namještaju.

Kraj 1970-ih

Godine 1977. sastav Tref ima svoj nastup u Domu "Đuka Matanić" (danas "J.J. Strossmayer"). Među posjetiteljima bio je i Zoran te nezadovoljan izvedbom bubnjara dolazi do njega i pita da li može odsvirati nekoliko stvari. Nakon što je odsvirao "Smoke On The Water", "Black Night" i "Čudnu šumu", postaje stalnim članom sastava. Već nakon par dana odlazi u Bosanski Brod i kupuje svoj prvi bubanj (Premier Olympic), kojeg ima još i danas.

Sastav Tref tada su činili; Nando Kos (gitara), Anđelko Gorec (bas gitara), Neven Budrović (solo gitara), pok. Josip Barić (klavijature) i Zoran Vlasac (bubnjevi) koji u sastavu ostaje 6 mjeseci kada prelazi u u grupu Krah.

U sastav na mjesto bubnjara dolazi na poziv Zorana Predmerskog i Ivice Kauka umjesto Zdravka Fostača - Ate koji je otišao na odsluženje vojnoga roka. Krah je tada nastupao u postavi Predmerski (bas gitara, prvi vokal), Kauk (klavijature), Damir Kovačević - Frajko (gitara) i Vlasac na bubnjevima. Sviraju po seoskim zabavama i kirvajima. U to vrijeme 1978. godine zajedno s Nandom Kosom (gitara), Anđelkom Gorecom (bas gitara, Bruno (klavijature), osniva sastav OK Band. Sastav izvodi svoje vlastite pjesme (pretežno od Nanda) te nastupaju u Domu "Đuro Salaj" s ostalim brodskim autorskim bendovima.

U Krahu ostaje do lipnja 1979. godine kada odlazi sa grupom Prijatelji na more gdje sviraju do rujna iste godine. Prijatelji su nastupali u sastavu; Josip Boras - Že (klavijature), Frajko (bas gitara), Boris Ružojčić (gitara, vokal), Zdravko Jordan - Pic (vokal) i Vlasac (bubnjevi).

Po povratku s mora Vlasac osniva sastav SG Band u istoj postavi kao i Prijatelji osim Borasa umjesto kojeg je na klavijature došao Sveto Popović. Sastav uz strane pjesme izvodi i svoja autorska djela ("Tablete"). Sviraju po mnogim koncertima, a između ostalih nastupili su na dobrotvornom koncertu koji se održao na Plavom Polju povodom potresa u Crnoj Gori. Istovremeno dok svira sa SG Bandom, Vlasac nastupa s Draganom Bobićem i Borisom Ružojčićem u Omladinskom Klubu. SG Band se razilazi u srpnju 1980. godine, kada Vlasac odlazi u JNA, a ubrzo poslije njega i Boris.

JNA služi u Celju gdje većinu vojnog roka svira u vojnom orkestru.

1980-te

Vlasac na odsluženju vojnoga roka, Celje, 1980. godine.

Po povratku iz JNA jedno kratko vrijeme ponovno svira u grupi Krah te ubrzo s Frajkom osniva sastav Veza. Uz njih dvojicu u Vezi još sviraju i Nando Kos (gitara) te Dragan Kruškonjić - Suljo (bas gitara). Sviraju po selima i raznim zabavama. Sastav se razilazi tijekom 1982. godine, a Vlasac umjesto Miljenka Bošnjaka prelazi u grupu Megapolis te nastupaju u postavi Bego Šehrić (bas gitara, prvi vokal), Cvjetko Arbanas - Cvele (gitara, vokal) i Vlasac. Sastav se nakon nekog vremena razilazi, a Vlasac i Cvele iste godine nanovo pokreću SG Band te nastupaju po raznim zabavama i koncertima. Godine 1983. SG Band prestaje s djelovanjem, a Vlasac umjesto Gorana Mrkonjića - Grica dolazi u sastav Vremeplov.

Vremeplov u to vrijeme nastupa u sljedećoj postavi; Jovica Đaković - Joc (gitara), Otto Sliva (bas gitara), Duško Karešin - Cune (vokal) i Vlasac (bubnjevi). Ubrzo iz sastav odlazi Sliva, a na njegovo mjesto dolazi Mario Jurković. Kasnije iz Vremeplova odlazi i Cune te umjesto njega na vokal dolazi Željko Tomac. U toj postavi nastupaju sve do 1986. godine kada Vlasac prelazi u sastav Dijamanti.

U isto vrijeme dok svira s Vremeplovom počinje svirati i u autorskom sastavu Gospodari prstenova. Nastupaju u sastavu; Borislav Sundać - Srna (vokal), Željko Ećimović - Čimer (gitara), Damir Bjelobrk - Brada (bas gitara) i Zoran Vlasac (bubnjevi). Ubrzo Brada napušta sastav, a na njegovo mjesto dolazi Tamara Stipić. Sastav izvodi isključivo autorska djela (većinom Srnina) te sviraju po raznim koncertima i raznim mjestima (Zagreb, Vinkovci, Beli Manastir...)


Dijamanti L/D: Mario Böhm, Zoran Vlasac, Ivica Petrović, Mata Janjić i Mirko Petrović.

Dijamanti su osnovani 1986. godine u sastavu; Ivica Kauk (bas gitara), Marko Martinović - Lazo (gitara, vokal), Mata Janjić (harmonika) i Vlasac (bubnjevi, vokal). Godine 1987. umjesto Mate na harmonici dolazi Ivica Petrović (harmonika, klavijature, vokal), a 1988. iz sastava odlazi Lazo dok na njegovo mjesto dolazi Mirko Petrović (brat od Ivice). U tom periodu iz Dijamanata odlazi i Ivica Kauk, a dolazi Mario Böhm te u toj postavi sviraju sve do početka Domovinskog rata.

Istovremeno dok je u Dijamantima Vlasac umjesto Adnana Šehovića svira i sa heavy metal sastavom Sauron u postavi; Mirko Šenkovski - Kosta (vokal), Antun Lović - Toni (solo gitara), Hrvoje Bilić (ritam gitara), Tamara Stipić (bas gitara) i Vlasac (bubnjevi). Nastupaju na 1. Brodskom rock maratonu te nakon što radi daljnje karijere odlaze u Zagreb, Vlasac napušta sastav, a na njegovo mjesto dolazi Zlatko Ludwig - Arso.

U to vrijeme nakon što se razišao sastav Moris, Dragan Spajić - Gale i Mihajlo Janžić - Brko osnivaju grupu Galerija. U sastav zovu Vlasca te snimaju LP Djevojka iz izloga koji sadži pjesme Galeta i grupe Moris.

1990-te

Početkom Domovinskog rata Vlasac se kao dragovoljac uključuje u obranu svoje zemlje te se do kraja rata ne bavi glazbom.

Od 1993. godine zajedno sa Suljom i Böhmom počinje tezgariti po raznim lokacijama u gradu i okolnim selima. Nakon nekog vremena napušta ih Suljo, a u sastav dolaze Mihajlo Janžić - Brko i Vlado Čavčić (klavijature).

Godine 1994. ponovno se okupljaju Dijamanti u zadnjem sastavu te u toj postavi sviraju sve do 2003. godine kada se razilaze, a Vlasac odlazi u sastav Vrde. Vrde su nastupale u sastavu; Vlado Valić (harmonika), Trala (klavijature), Ivo Akšamović (gitara), potrebno ime i prezime (bas gitara) i Vlasac (bubnjevi).

2000-te

Godine 2004. okuplja se band Bis Dijamanti u sastavu; Ivica (harmonika) i Mirko Petrović (gitara), Ivo Akšamović (vokal), Tiho Gregurić (bas gitara) i Vlasac (bubnjevi). U toj postavi sviraju sve do 2008. godine kada iz sastava odlaze Vlasac i Gregurić te prelaze u Trag vječnosti u kojemu još sviraju Pregrag Matasović - Pego (gitara, vokal) i Tomo Matanović (klavijature, vokal). Dijamanti se 2009. godine nanovo okupljaju ali već sljedeće se nanovo razilaze.

Zoranov mlađi sin Alen.

Novije doba

Zoran Vlasac danas povremeno nastupa s raznim izvođačima dok se više bazira da svoje znanje prenese na svoje sinove. Stariji sin Robert uz vrlo malo vježbe može odmah nastupati s bilo kojim sastavom, dok mlađi sin Alen svakodnevno uči od oca i na najboljem je putu da postane jedan od odličnih brodskih glazbenika.

Galerija slika

Izvor

  • Zoran Vlasac