Zoran Bobić
Bleka, 2012.
Bleka, 2012.
Rodno imeZoran Bobić
Poznat/a i kaoBleka
Rođen/a19. svibnja 1963.
Mjesto rođenjaVinez pored Labina
Žanr/ovirock, blues, jazz i starogradske pjesme.
Instrumenttruba, harmonika, udaraljke, vokal
Djelatno razdoblje1975. - danas
AngažmanGrupa Stop, Sumpor u vinu, Slobodna ptica (poslije Casablanca Band), Samba i Ti, Reckless, Trio Con Carne ,Chain of Fools i danas Always Often

Zoran Bobić - Bleka brodski je glazbenik rođen 19. svibnja 1963. godine

Životopis[uredi]

Zoran je rođen 1963. godine u malenom mjestu Vinez pored grada Labina. Godinu dana po njegovom rođenju otac dobiva posao u Slavonskom Brodu (Tehnička škola) i zajedno s obitelji napušta Vinez te seli u Slavonski Brod. Ljubav prema glazbi i njenoj orijentaciji zahvaljuje starijem bratu Predragu koji mu je bio uzor. U četvrtom razredu osnovne škole upisuje glazbenu školu "Ivan pl. Zajc" za harmoniku da bi ju nakon dvije godine napustio i krenuo na privatne sate trube kod Krunoslava Seletkovića. Godine 1975. Krunoslav osniva sastav mladih glazbenika a činili su ga; Dražen Kvesić - Kvisko (bubnjevi) Predrag Bobić (gitara), Neno Horvat (orgulje), Pinja (traži se ime i prezime) (bas) i Bleka (udaraljke). Nakon dvije probe sastav se razilazi. Potaknut idejom prethodnog sastava, 1977. godine Zoran osniva novi sastav pod imenom Grupa Stop a činili su ga: Danko Brkić - Nuno (harmonika), (traži se ime) Parašilovac - Para (gitara) i Bleka (truba). Sastav svira uglavnom starogradske pjesme i standardne jazz aranžmane Krunoslava Seletkovića. Iste godine sviraju u planinskom domu "Brodsko brdo" i nakon toga se razilaze.

Sumpor u vinu[uredi]

Bleka u sastavu Sumpor u vinu

Godine 1980. Zoran se odaziva pozivu Nene Horvata i Zorana Gligorića te zajedno osnivaju sastav Sumpor u vinu. Uz naziv sastava veže im se i zanimljiva anegdota. Naime, već na prvoj probi, a da bi se malo opustili, dečki piju mlado vino, no slijedećeg jutra mučno podriguju sumpor iz vinskog bureta i tako nastaje inspiracija za naziv. Sastavu se pridružuju Krešo Suman - Lešo (bas), Darko Popović - Pop (orgulje) i Ivica Zirdum - Zic (bubnjevi). Zoran je pored trube činio i vokal, a Neno i Zoo gitare. Repertoar im je bio šarolik, od Carlosa Santane, bluesa, funka pa do orginalnih stvari poput "Utn - Tutna" (komp. - tekst/Horvat), "Djevojko iz snova" (Horvat/Gligorić), "Svjetska" (Suman/Horvat/Gligorić/Bobić), "Blues Moon" (Bobić/Horvat/Gligorić) i "Afrika" (Horvat/Bobić/Gligorić).

Sviraju na koncertu u dvorani "Đuro Salaj" (današnja KKD I.B. Mažuranić) i bilježe još značajnije nastupe po mjesnim domovima poput Plavo Polje, Budainka, Mali Pariz i u tek osnovanom "Omladinskom klubu" gdje su 1982. godine prodali 254 karte, bila je to zanimljiva brojka za ono vrijeme. Iste godine nastupaju na županjskoj gitarijadi, iza Doriana Greya i Panorame osvajaju treće mjesto. Paralelno s djelovanjem u sastavu Sumpor u vinu, Bleka nastupa i sa sastavom Brod (orkestar Krune Seletkovića), a sviraju u restoranu na Migalovcima. Nakon kraće ali dinamične karijere Sumpor u vinu se razilazi.

Glazbeno - vojna karijera[uredi]

Vojnički glazbeni dani

Sastav se razišao a poziv u JNA stigao i iste godine Zoran odlazi u Zaječar gdje već po samom dolasku ulazi u vojni sastav kao trubač. Sastav djeluje intezivno sa 120 koncerata u kombiniranoj izvedbi kako za vojsku tako i za civile. Slijedeće godine proglašeni su za najbolji sastav Niške vojne oblasti. Ohrabren uspjehom Zoran se vraća kući. S nekim članovima sastava i danas održava kontakte a to su Davor Alaburić iz Zagreba (saksofon), Mladen Ristelić iz Kotra (danas Nizozemska, bubnjevi), Rok Uršić iz Nove Gorice (elek. piano) i Marin Lazar iz Beograda, a danas član sastava Legende.

Nakon povratka iz JNA upisuje Strojarski fakultet, no već slijedeće godine (1984.) prekida studij i zapošljava se. Posao mu ne oduzima previše vremena tako da u periodu od 1985. do 1986. pjeva i tenor u zboru "Đuro Salaj" a pod pokroviteljstvom dirigenta Josipa Jerkovića. Kasne jeseni 1986. godine upoznaje Fuxa u noćnom klubu "Rupa" i rađa se veliko prijateljstvo između dva glazbenika. Te iste noći stvaraju koncepciju novog sastava. Nedugo poslije iz JNA vraća se Zoran Gligorić i podržava koncept. Prva proba održana je 8. ožujka 1987. u Zoranovoj kući.

Slobodna ptica[uredi]

Casablanca na koncertu u Đuri Salaj

Imaginarni sastav polako poprima i obličje a čine ga; Ivica Zirdum - Zic (bubnjevi), Neno Horvat (gitara, vokal), Zoran Gligorić - Zoo (gitara). Ivica Vuković - Fux (bass) i Bleka (vokal). Nakon samo dvije probe Neno napušta sastav a na njegovo mjesto dolazi Nenad Prpić - Neno iz brda koji također kratko ostaje. Mjesto gitarista ostaje prazno. U međuvremenu Bleka svira s brodskim akustičarima (Čimerom i Slamnatim) na promociji knjige Enesa Kiševića i upoznaje Dražena Žalca koji također svira kao gost. Sastav dobiva gitaristu. Nakon svega nekoliko proba bili su dovoljno sigurni u sebe i kreću s prvim koncertom koji je održan na otvorenoj sceni pokraj Save, a nastupaju pod nazivom Slobodna ptica. Naziv nastaje po prvoj orginalnoj pjesmi "Slobodna ptica" koju su napisali i uglazbili Bleka i Zoo.

Dok Fux i Bleka osmišljavaju repertoar za svirke, Zic napušta sastav. Fux dovodi novog bubnjara Zorana Šimića - Šiška, a Žaky Josipa Andrića - Šipću i konačno je konstruiran zamišljeni sastav. To isto ljeto kreću s probama, dok dečki iz Zabranjenog pušenja održavaju turneju po Slavoniji a spavaju kod Bleke i Fuxa. Bleka upoznaje Neleta i Davora (daljnjeg bratića) o novoosnovanom sastavu i već slijedeću večer Slobodna ptica svira sa Zabranjenim pušenjem u Županji.

Casablanca Band[uredi]

U jesen 1987. godine kreće i njihova turneja po slavonskim selima i sastav po Fuxovoj ideji mjenja ime u Casablanca Band. Još jedna anegdota ostaje im trajno u sjećanju. Naime, plakate za svirke i koncerte štampali su mama Fuxove djevojke Darije Hunjak i Blekina punica tako da su uvjek imali veliki broj plakata na vrlo kvalitetnom papiru, i dok su Bleka i Fux lijepili iste po naselju Slavonija I. prilaze ima dva dječaka i uzbuđeno pitaju: "Čiko, čiko, a kad dolazi cirkus u grad?"

Uz repertoar za svirke stvaraju se i prve orginalne pjesme poput;

  • "Tužan je dan" (Bleka/Zoo)
  • "O stari moj" (Fux/Bleka/Zoo/Šiško)
  • "Sjedim u baru" (Bleka/ Zoo)
  • "Istočno od raja" (Bleka/Zoo)
  • "Speedoo-Speedibi - Jazzica" (Zoo/Casablanca).

Odlazak iz zemlje[uredi]

Koncert za Fuxa u Münchenu 1994.
Trio Con Carne, L/D Schluri, Zoran Bobić, Dago de Levie, Pat Giesel.

Od 1990. pa do 1991. godine Zoran pjeva na ploči sastava XIII. Apostol, svira na kompilaciji s Tonijevog projekta te pjeva s Kostom na jednoj njihovoj domoljubnoj pjesmi. Ubrzo napušta Hrvatsku i odlazi u Njemačku 1991. gdje u periodu od 1992. pa do 1993. svira sa sastavom Reckless. Slijedeće godine osniva i vlastiti sastav pod imenom Trio Con Carne koji djeluje sve do 1997. godine. Paralelno s glazbenim djelovanjem u bandu, Zoran snima i glazbu s basistom Dago de Levie za amaterski film "Kopfe in Sturm".

Godine koje izdvaja za posebno teške bile su 1993. kada mu umire otac, a odmah potom i 1994. kada gubi svog dragog prijatelja Fuxa. Šiško je tada u suradnji s ostalim prijateljima organizirao koncert za Fuxa u klubu "Dijamant" (München) gdje je Fux zajedno s Ivanom Šokićem (vlasnikom kluba) otvorio glazbeni biznis. Zoran dolazi sa sjevera Njemačke i sa sobom dovodi Žalca, Predrag stiže iz Zagreba, i održavaju se dvije probe. Bili su to teški dani za sve njih, prisjeća se Zoran. Koncert je održan 16. travnja, 18 dana nakon smrti. Koncertu su nazočili Arso (s kongama), Šiško, Predrag Bobić, Šipćo, Mario Jurković, Žaky i Bleka. Zoo je bio spriječen te nije mogao doputovati u München.

Potaknuti spoznajom koliko su životi krhki i nemogućnošću predviđanja sutrašnjice, odlučuju snimiti sav dotadašnji rad uz dodavanje novih. Zoran Šimić, Bruno Seletković i Klokan snimaju klavijature i bubanj u Brodu, a Zoo preko kazeta koje mu šalje Bleka piše tekstove. Snimaju u više navrata kroz 1995./96. Bleka je bio udaljen 900 km od Münhena, a Žaky 500. Iz tog razloga rad na materijalu je isprolongiran kroz cijelu godinu. U međuvremenu Bleka naziva Davora Sučića (Zabranjeno pušenje) i traži od njega odobrenje za njegov tekst "Ako Te Ova Suza Stigne", Davor rado pristaje jer mu je rečeno da je pjesma o njihovom Fuxu. Zoo je napisao refren a Bleka ju je uglazbio i nastala je "Pjesma Fuxu". Poslije otkrivaju kako je ista snimljena s Ibricom Jusićem.

Novije doba[uredi]

Godine 1997. Zoran seli u Kanadu, svira po restoranima u solo verziji ili duetu gitarista sve do 2002. kada ponovo seli u Nizozemsku (gdje se nažalost ne bavi glazbom). U Nizozemskoj ostaje dvije godine i ponovo se vraća u Kanadu, no i dalje ne zarađuje za kruh svirkom. Tek 2006. ulazi u sastav Chain of Fools i s njima ostaje godinu dana, a 2008. zajedno sa saksofonistom iz prethodnog sastava osnova vlastiti pod imenom Always Often . Sastav i dalje djeluje i upravo ovih dana izlazi im prvi cd "Spazz".

Galerija slika[uredi]

Vanjske poveznice[uredi]

Izvor[uredi]

  • Zoran Bobić