Samba i Ti
Bleka i Fux
Bleka i Fux
Osnivanje1988.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovirock, latino rock
Djelatno razdoblje1988. - 1991.
Repertoarautorska djela
Originalna postava
Ivan Vuković - Fux i Zoran Bobić - Bleka
Ostali članovi
vidi popis ostalih članova

Samba i Ti brodski je autorski rock sastav kojeg su krajem 1988. godine osnovali Ivan Vuković - Fux i Zoran Bobić - Bleka.

Povijest sastava

Sastav Samba i Ti nastaje nakon što Fux i Bleka odlaze iz Casablance gdje krajem 1988. godine dolazi do promjena (na mjesto vokala dolazi Damir Gašparlin - Košpa, a na mjesto basiste Mario Jurković). Casablanca nastavlja s potpuno novim materijalom te objavljuje jedan album pod nazivom Gloria, dok Bleka i Fux osnivaju sastav Samba i Ti i s njim kao glavna okosnica djeluju do 1991. godine. Kroz bend su prošli brojni brodski glazbenici, a neki od njih su Kruno Martinac (bas gitara), Josip Andrić (klavijature), Dražen Žalac (solo gitara), Goran Stajić (bubnjevi) i drugi (vidi popis ostali članovi sastava). Sastav se isključivo bavio autorski radom te se pojavljuje na svim većim glazbenim događajima u gradu i izvan njega poput Pop-rock fantazije, Rock maratona, motorijade, gitarijade u Davoru i drugdje. Za Pop-rock fantaziju Bleka je napisao pjesmu "Muzika", a krajem 1990. godine, kada se Žalac vratio s odsluženja vojnoga roka, on, Bleka i Fux je preuređuju. Iste godine dok je Blekina žena u bolnici na porođaju, Fux i Bleka jedne večeri dok su slavili pišu pjesmu. Drugi dan zovu Šipću i snimaju klavijature te odlaze kod Zooa da napiše tekst. Pjesmu nazivaju "Žuto", a u mjesecu svibnju iste godine, Fux dogovara snimanje kod Jovice Đakovića - Joca na njegovom 4-kanalnom studiju. Pjesmu prvi puta izvode na festivalu brodskih akustičara. U mjesecu listopadu, kada je Žalac došao na redovni dopust iz JNA, zajedno s Casablancom za bajkere sviraju u brodskom brdu, a kao gosti s njima su tada nastupili i Animatori.

Bleka ljetuje kod strine na moru, a tu je i njegov daljni rođak Davor Sučić (poznat kao Sejo Sekson) i tu prvi puta saznaje za pjesmu "Ako te ova suza stigne". Davor dolazi kod njega i Fuxa u Brod, a nakon toga, 1991. godine, zove ih u Sarajevo gdje nastupaju u najboljem rock klubu CDA (Centar Društvenih Aktivnosti). U klubu su mogli svirati samo bendovi s objavljenim materijalom, tako da tada nastupaju kao Casablanca (u originalnoj postavi). To je bio njihov zadnji nastup.

Nakon što je Fux tragično preminuo, Bleka zove Davora te ga traži dozvolu da obradi njegovu pjesmu "Ako te ova suza stigne". Zoo piše refren, a Bleka glazbu i ubrzo nastaje posveta Fuxu. Pjesmu izvode 1994. godine u Münchenu u Disco klubu "Dijamant" na memorijalnom koncertu za Fuxa, kada su uz njih nastupili još brojni brodski izvođači.

U novije vrijeme 2004. godine Bleka je nakon dugo vremena nastupio u pubu S'Oliver sa sastavom Casablanca. Istu večer zajedno s njima nastupio je brodski rock sastav Just the 4 of us.

Članovi sastava

Ostali članovi

Video

"Žuto (Daj mi ruke)" - nedovršeni snimak sastava Samba i Ti

Izvor