Arhiva izabranih članaka

Siječanj
Mario Böhm.jpg

Mario Böhm brodski je glazbenik rođen 1963. godine.

Godine 1980. suosnivač je sastava Moris. Sviraju po raznim koncertima i festivalima gdje izvode svoje autorske pjesme, a 1982. godine u studiju kod Šime Jovanovca snimaju svoj prvi demo. Sastav se razilazi nakon što Mario 1984. godine odlazi u JNA, a po povratku se ponovo sastaju i snimaju svoj drugi demo.

Mario je rođen 23. siječnja 1963. godine u Slavonskom Brodu. Početkom 1970-ih krenuo je u glazbenu školu "Ivan pl. Zajc" za gitaru te ju nakon jedne godine i završenog solfeđa napušta. Odmah nakon toga priključuje se limenoj glazbi gdje svira saksofon i klarinet. Iz limene glazbe odlazi nakon pet godina nezadovoljan što nema nikakvog glazbenog napretka i što mu se brani da saksofon svira van orkestra.Veljača
Dux.jpg

Duxi nastaju kada Leo Špicer dolazi na ideju da osnuje sastav s ženskim vokalom. Ubrzo njegova se ideja ostvaruje i nastaju Duxi koje su tada činili: Vesna Pezelj (vokal), Lavoslav Špicer (solo gitara), Zlatko Šofić (ritam gitara, vokal) Josip Opačak (bas gitara) i Josip Matić (bubnjevi). Polako i sigurno uvježbavaju repertoar koji se ustvari bitno razlikovao od repertoara Marsona, Kristala, Idola i drugih, a razlog tomu je bio ženski vokal što u ono vrijeme nitko nije imao.

Na svjetskoj sceni, u to vrijeme, pojavljuje se britanska pop pjevačica Sandie Shaw s pjesmom "Puppet On A String", koja je kao stvorena za Vesnu te ju odmah uvrštavaju na popis pjesama. Prvi nastup imali su u brodskom garnizonu 29. studenog 1966. godine. Postali su najpopularnija grupa u gradu, a po izboru "Plavog vjesnika" izabrani su kao 18 grupa u državi.Ožujak
Drazen Zalac & Sarah.jpg

Dražen Žalac brodski je glazbenik rođen 1971. godine. Bio je član sastava Casablanca Band te s njima krajem 1980-ih snimio materijal kojeg je Croatia Records objavila tek 1992. godine. Godine 1993. odlazi u Njemačku gdje upisuje studij za klasičnu gitaru na Folkwang Hochu u Essenu. Sa pjevačicom Sarah McKenzie 2009. osniva akustični duo sastav nazvan Listen2, a 2010. godine objavljuju svoj prvi CD.

Dražen Žalac rođen je 1971. godine u Slavonskom Brodu gdje se školovao i načinio svoje prve glazbene korake. Sa 6 godina krenuo je u osnovnu Glazbenu školu "Ivan pl. Zajc", gdje je svirao harmoniku i gitaru. U Brodu završava i srednju glazbenu školu te upisuje 1991. godine glazbenu akademiju u Sarajevu. S jedanaest godina osnovao je svoj prvi bend kojeg su činili Dejan Orešković - Klokan, Josip Andrić - Šipćo, Goran Miljković - Vlasac, Dinko Frančesko - Kemo i Žalac. Godine 1986. upoznaje se s Zoranom Bobićem - Blekom i postaje članom sastava pod nazivom Slobodna ptica. Sastav ubrzo mijenja ime u Casablanca Band, a čine ga Bleka (vokal, truba, udaraljke), Zoran Šimić - Šiško (bubnjevi), Ivica Vuković - Fux (bas), Zoran Gligorić - Zoo (ritam gitara) i Žalac (solo gitara).Travanj
Zlatko Burić - Paja (Hotel Park).jpg

Zlatko Burić - Paja (22. travnja 1955.) brodski je glazbenik.

Glazbom se ozbiljnije počinje baviti početkom 1970-ih godina kada osniva svoj prvi sastav pod nazivom Magic. U svojoj glazbenoj karijeri svirao je u nekoliko sastava te s brojnim brodskim glazbenicima. Godine 2002. u hotelu "Park" proslavio je 30 godina glazbenog djelovanja, a među brojnim prijateljima i glazbenicima kao gosti nastupile su članice pjevačke skupine "Davor" iz Davora, dok je program vodio Duško Svilar. U novije vrijeme svira u sastavu Just The 4 Of Us, a od 2010. godine član je sastava Brodsky Blues Band.

Paja se rodio 1955. u Puli, a od 1958. godine živi u Slavonskom Brodu. Prvi instrument bila mu je gitara s kojom se susreće već s devet godina. U glazbenoj školi "Ivan pl. Zajc" završio je osnovnu glazbenu naobrazbu za gitaru. Godine 1971. zajedno s Marinkom Vrlazićem (bas), Vladimirom Bukovcem - Bukvom (ritam gitara) i Darkom Bauerom (bubnjevi), osniva sastav Magic u kojemu svira solo gitaru i pjeva. Osim svojih autorskih pjesama sviraju i strani repertoar od sastava Grand Funk Railroad, Jimija Hendrixa i drugih. Pjesme su pisali Paja i Bukva a neke od njih su "Princeza u bijelom" (Bukovac) i "Prosijak" (Burić). Magic djeluje do jeseni 1972. kada se razilaze, a Paja ubrzo počinje svirati u novom sastavu pod nazivom Tom.


Svibanj
Vlasac (8).jpg

Zoran Vlasac brodski je glazbenik rođen 1961. godine.

Glazbom se počinje bavit 1977. godine te je do danas svirao u više od desetak sastava. Godine 1986. s grupom Galerija objavljuje LP, a sa Sauronima 1988. nastupa na 1. brodskom rock maratonu. Više od dvadeset godina bio je član zabavnog sastava Dijamanti, koji se početkom 2010. godine razišao. Svoje znanje prenosi na svoju djecu koji također postaju odlični glazbenici.Zoran Vlasac rođen je 19. svibnja 1961. godine u Slavonskom Brodu. Do svoje šesnaeste godine ne bavi se glazbom nego posjećuje koncerte raznih brodskih bandova i glazbene zabave. Prvi dodir sa sviranjem ima kada pod utjecajem Rajka Svilara s kuhačama u rukama počinje bubnjati po kućnom namještaju.

Godine 1977. sastav Tref ima svoj nastup u Domu "Đuka Matanić" (danas "J.J. Strossmayer"). Među posjetiteljima bio je i Zoran te nezadovoljan izvedbom bubnjara dolazi do njega i pita da li može odsvirati nekoliko stvari. Nakon što je odsvirao "Smoke On The Water", "Black Night" i "Čudnu šumu", postaje stalnim članom sastava. Već nakon par dana odlazi u Bosanski Brod i kupuje svoj prvi bubanj (Premier Olympic), kojeg ima još i danas.


Lipanj
Wem 06.jpg

Wem je brodski rock sastav osnovan 25. listopada 1972. godine.

Kroz sastav Wem prošlo je nekoliko postava, a prvu od 25. listopada 1972. godine činili su; Željko Zich (bas), Branko Dužanec (gitara, vokal), Hrvoje Mihić (bubnjevi), Dragutin Barić (klavijature, vokal). Na repertoaru od osnutka, glavni dio nosi glazba Rolling Stonesa i pjesme "Satisfaction", "The Last Time", "Mother's Little Helper", "You Can't Always Get What You Want", "Paint It Black", "Jumpin' Jack Flash", "Get Off My Cloud", "Anybody Seen My Baby", "Simpathy For The Davil", "It's All Over Now", "Let It Bleed", "Let's Spend The Night Together" i druge, nekoliko pjesama Jimija Hendrixa od kojih i neizbježna "Hey Joe", od grupe Mountain "Roll Over Beethoven" i s albuma Flowers Off Evil, sve do 1975. godine.


Srpanj
Sumpor u vinu.jpg

Sumpor u vinu brodski je sastav osnovan 1980., a osnovali su ga Neno Horvat, Zoran Bobić i Zoran Gligorić.

Inspiracija za ime sastava nastala je od jedne zanimljive anegdote. Na prvoj probi kako bi se opustili, dečki piju mlado vino, a slijedeće jutro podrigivaju sumpor iz vinskog bureta i tako nastaje Sumpor u vinu. Sastavu se pridružuju Krešimir Suman - Leso (bas), Darko Popović - Pop (orgulje) i Ivica Zirdum - Zic (bubnjevi). Repertoar im je bio od Carlosa Santane, bluesa, funka pa do orginalnih stvari poput "Utn - Tutna" (komp. - tekst/Horvat), "Djevojko iz snova" (Horvat/Gligorić), "Svjetska" (Suman/Horvat/Gligorić/Bobić), "Blues Moon" (Bobić/Horvat/Gligorić) i "Afrika" (Horvat/Bobić/Gligorić).


Kolovoz
Zvonimir Ćosić.jpg

Zvonimir Ćosić brodski je glazbenik rođen 1967. godine.

Nastupao je s brojnim brodskim bandovima, a najzapaženiji nastup prije Domovinskog rata imao je sa sastavom XIII. Apostol s kojim je 1990. godine snimio album Miris prašine. Za vrijeme Domovinskog rata posvećuje jednu pjesmu legendarnoj 108. brigadi pod nazivom "108. ide dalje", a za sve poginule branitelje snima pjesmu "Nebeska kraljice". Godine 1994. seli u Zagreb te ubrzo postaje članom sastava Stop. Nakon jedanaest godina napušta sastav i pokreće svoj samostalni projekt pod nazivom Kulen Gang. Povremeno nastupa sa članovima sastava Animatori, a 2010. godine okuplja ekipu pod nazivom Matori kako bi još jednom obilježili sjećanje na preminulog Krešimira Blaževića.


Rujan
Djeca s Groblja.jpg

Djeca s groblja brodski je anti-metal sastav osnovan 1991. godine. Jedan je od rijetkih sastava na ovim prostorima i šire koji je svirao anti metal (žestoki zvuk + elementi klasike + inteligentna forma).

Prvi demo snimak, pjesma "Ćoša", snimili su 30. siječnja 1994. godine u studiju Maria Principa. Demo album Total Anti prvo snimaju u Zagrebu u studiju "Inter music Record", Berislava Tonca ali nisu bili zadovoljni te su album ponovo snimili u studiju kod Maria Principa.


Listopad
Monotonija.jpg

Monotonija prvijenac je punk rock sastava Fruštuk kojeg je 1999. godine objavila diskografska kuća Dallas Records.

Album sadrži 14 pjesama za koje je većinu tekstova napisao Vedran Jukić. Glazbu potpisuju članovi benda osim za pjesme "Oduvijek sam" i " Ne zovi mi ime" koje je djelo Dejana Oreškovića te prepjevi "Krv i gnoj" od sastava Ramones i "Zamisli" od Johna Lennona i Paula McCartneya. Materijali za Monotonij snimani je u studiju "M" u Gradištu kod Županje, a produkciju albuma potpisuje Dejan Orešković. Nakon prvog singla, naslovne "Monotonije", za drugi je odabrana pjesma "Pedro".


Studeni
The Apollo's Children 2.jpg

Sastav The Apollo’s Children osnovana je u svibnju 1969. godine. U to vrijeme s vrlo oskudnom opremom, razglas Elektronske industruje Niš – Torrero 2, snage čak 32 Wata (2x16) ali to je bilo toliko glasno da su ljudi rukama zatvarali uši. Brane Pudar je svirao na RIZ (Radio industrija Zagreb) radioaparat koji je imao ulaz za gramofon i dva zvučnika po 5 Wata, bas je strašno tutnjio i bio najglasniji. Hrvoje Degoricija - Dego svirao je na gitari koju je sam napravio. Iskoristio je vrat klasične gitare, pretpojačalo i pick up je napravio koristeći magnete iz dinama za bicikl, a svirao je na pojačalo, oko 10 Wata koje je sam napravio.

Dego i Hrvoje Mihić bavili su se radiotehnikom i elektronikom. Mihić je imao bas bubanj od limene glazbe, promjera oko 70 cm, s napravljenom pedalom, snare drum drveni s drvenim obručima i pravom kožom, a ne plastikom i dvije male činele oko 30 cm, češke proizvodnje. Uglavnom, repertoar je sastavljen od Beatlesa ("Obladi Oblada", "Yellow submarine", "Dont Let me Down"...), Steeva McKenziea ("San Francisco"...), Cliffa Richarda ("All My Love"...), Elvisa Presleya, Otis Redding,(Sittin' On) The Dock Of The Bay.


Prosinac
Glazbom protiv nasilja.jpg

Glazbom protiv nasilja mini je projekt u organizaciji brodskog Rock kluba. Cilj projekta je, da se glazbom protiv nasilja prezentiraju mladi brodski rock bendovi. Idejni začetnik i glavni organizator je poznati brodski glazbenik Vlatko Balošić, kojemu je glavni cilj bio okupiti glazbenike mlađe i starije generacije radi zajedničkih svirki, druženja kroz glazbu, razmjena ideja, međusobnih potpora, projekata i snimanja. Mjesto održavanja bio je caffe/rock klub Marlboro na Bjelišu, (ul. Ferde Filipovića 56). Pod geslom "Glazbom protiv nasilja" u prvom nastupu Rock kluba 4. prosinca 2010. svirali su Darija on Stage i heavy metal sastav Chaos Addict dok je zadnji održan 26. veljače 2011. godine kada su nastupili sastavi Hate Attack iz Nove gradiške i brodski Xchange. Solidan razglas s kućnim digitalnim mini-studijem koji služi za snimanje živih nastupa izvođača osigurao je brodski glazbenik Jovica Đaković - Joc.