2012.[uredi]

Ožujak 7. ožujka
Krešimir Blažević2.jpg

Ususret memorijalu[uredi]

Prije pet godina, 19. ožujka, od srčanog udara, napustio nas je velikan hrvatske glazbe, tekstopisac i pjesnik Krešo Blažević. Glazbena popularnost koju je izgradio u Zagrebu nikada nas nije ometala da ga nazivamo brodskim glazbenikom.

Prije nego je otišao studirati u Zagreb, u rodnom gradu završava realnu gimnaziju i osnovnu glazbenu školu za violinu i gitaru. Sjećanja na te gimnazijske dane vjerojatno su ga potakla te inspirirala da napiše vrlo popularnu pjesmu, ne samo među maturantima, već i među starijom generacijom "Kasno je za prosinac". Mnogi brodski glazbenici surađuju s Krešom te nastupaju i snimaju s Animatorima. Neki od njih su Krešimir Gavran, Cvjetko Arbanas, Predrag Bobić, Tomislav Brezičević i Zvonimir Ćosić.

Nakon završenog Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje je diplomirao etnologiju i komparativnu književnost, 1982. godine zajedno s Tomislavom Brezičevićem, Androm Purtićem i Vatroslavom Markušićem osniva novovalni pop rock sastav Animatori. Krešo u sastavu djeluje kao skladatelj, tekstopisac, pjevač i gitarist. Epohalni album Anđeli nas zovu da im skinemo krila objavljuju 1983. godine i sve nakon toga je povijest.

"Sjećanje na Krešimira Blaževića" održava se svake godine nakon njegove smrti, čitanjem poezije te rock koncertom na kojemu brojni brodski sastavi izvode Krešine pjesme. Ove godine 5. memorijal "Krešo Blažević" održat će se 17. ožujka u mjesnom domu "Josip Juraj Strossmayer". Brođani nisu zaboravili Krešu. U našim srcima Krešo će zauvijek ostati mlad, a njegove pjesme pratit će nas generacijama kroz život.


13. ožujka
Animatori.jpg

Ususret memorijalu[uredi]

Animatori nastaju 1980. godine. Krešimir Blažević 1977. godine iz rodnog Slavonskog Broda odlazi u Zagreb na studij gdje se pridružuje simfo rock sastavu Animatori koji ubrzo prestaje s radom. Tri godine kasnije Blažević osniva novi, glazbeno sasvim drugačiji sastav, ali pod starim imenom. Osnovani 1980. godine originalnu postavu činili su; Tomislav Brezičević - Toco, bubnjevi (Slavonski Brod), Andro Purtić, bas (Šolta), Vatroslav Markušić, violina (tada Zagreb, a prije Varaždin) i Krešimir Blažević (Slavonski Brod).

Prvi ozbiljniji nastup imaju na YURM-u 1982. godine kada nastupaju u finalu zajedno sa sastavima Xenia, La Fortunjeros i U škripcu. Prije toga kao potpuno anonimni sastav osvajaju drugo mjesto te iznenađuju svojim obilnim repertoarom koji je sadržavao preko trideset autorskih kompozicija.

U jesen iste godine objavljuju prvi singl "Male curice" a zatim u produkciji Željka Brodarića (koji je ujedno svirao gitaru i pjevao prateće vokale), snimaju svoj prvijenac LP Anđeli nas zovu da im skinemo krila. Najveći uspjeh postiže naslovna pjesma koja se nekoliko mjeseci zadržala na prvom mjestu top ljestvica. Drugi album Svi momci i djevojke snimaju 1984. godine s producentom Huseinom Hasanefendićem i na njoj Krešimir Blažević nastavlja sa osobnom poetikom. Hit pjesma "Ostat ću mlad" pojavljuje se u u filmu Spuk režisera Mladena Puhlovskog. U kolovozu 1984. godine Krešo odlazi u JNA i sastav jedno vrijeme prestaje s radom.

Animatori nanovo s radom počinju krajem 1985. godine, a zajedno s Krešom čine ga još bubnjar Dražen Somek, gitarista Predrag Miljuš i klavijaturista Toni Markulin. Treći album Dok ležim cijeli dan u sjeni prožet blagim country zvucima, snimaju 1987. godine u produkciji gitariste Branka Bogunovića iz Plave trave zaborava, a kao gost opet sudjeluje Davor Rodik. Na snimanju gostuju i bubnjar Ratko Divjak, klavijaturist Mato Došen, a Zoran Predin iz Lačnog Franza s Blaževićem pjeva u temi "Bijeg". Po objavljivanju ploče, sastav je napravio dugu pauzu, tako da je četvrti album Proljeće je zakucalo objavljen tek u travnju 1992. godine. Podijelivši ploču na dvije cjeline: optimističku pod nazivom "Proljeće je zakucalo" i depresivniju "Duhovi iz prošlosti", Blažević se tematski kreće u rasponu od debi albuma do tada aktualnog Domovinskog rata, a pjesma "Kad se vratim kući" objavljena je na albumu Rock za Hrvatsku na kome su učešće uzeli različiti autori. Kompilacijski CD Reanimatori objavljuju 1995. godine. Posljednji koncert u neoriginalnoj postavi izvode 19. veljače 1999. godine u Kulušiću, a kao gosti nastupili su Rista Ibrić (violina) i Branko Bogunović (gitara). Nakon koncerta objavljen je uživo album pod nazivom Ima još puno vremena.

Animatori 1999. godine prestaju djelovati uz povremene nastupe tijekom sljedećih godina. Godine 2001. Krešo zajedno s Brankom Bogunovićem pod nazivom 'BB Twang' objavljuje CD Julija je bacila svoj krevet kroz prozor, a 2006. u suradnji s Kulen Gangom snima obradu svoje pjesme “Dok ležim cijeli dan u sjeni”, koju izvodi zajedno s frontmenom Zvonimirom Ćosićem. Nakon Krešine smrti, 20. lipnja 2007. godine, u Tvornici kulture održan je veliki koncert u znak sjećanja na njegov lik i djelo. Bivši članovi Animatora predvođeni Zvonimirom Ćosićem pod nazivom 'Matori', nekoliko puta su nastupili povodom Krešine godišnjice. U Slavonskom Brodu godišnjica Krešine smrti obilježava se svake godine. Od 2010. godine organizira se koncert pod nazivom Memorijal "Krešo Blažević", na kojemu nastupaju brodski rock bendovi i gosti, svirajući Krešine stvari u raznim obradama.


15. ožujka
Ostat ću mlad (2012.).jpg

Ususret memorijalu[uredi]

Krešimir Blažević preminuo je 19. ožujka 2007. godine u Zagrebu. Iza sebe je ostavio brojna glazbena te nekoliko pisanih djela. Autor je prve domaće rock autobiografije pod nazivom "Ostat ću mlad". Bio je član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije, čiji je jedan od osnivača. Pisao je glazbene kritike za časopise Kana, Vijenac i Cantus. Od 1989. do 2001. godine bio je glazbeni urednik i organizator programa u Glazbenom klubu Kulušić.

Tri mjeseca nakon što je preminuo, 20. lipnja u Tvornici kulture u Zagrebu, održan je veliki koncert u znak sjećanja na njegov lik i djelo. Uz Animatore na koncertu su nastupili još i Darko Rundek, Zoran Predin, Aki Rahimovski, Renato Metessi i Zvijezde, Branko Bogunović - Pif, Neno Belan, Davorin Bogović, Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma, Berde Band, Marina Perazić, Hakuna Matata, te kćer Kreše Blaževića, Hana sa svojim sastavom Izolierband. Koncert je Dallas Records objavio na CD-u pod nazivom Ostat će mlad - Sjećanje na Krešu Blaževića.

U Slavonskom Brodu sjećanje na Krešimira Blaževića obilježava se od 2008. godine kada je u Domu "Josip Juraj Strossmayer" njemu u čast postavljena mala spomen ploča. Godine 2009. u brodskoj Tvrđavi organizirano je čitanje njegove poezije, a od 2010. pod geslom 'Ostat ću mlad' održava se memorijalni koncert "Krešo Blažević".

3. memorijal "Krešo Blažević" održan je 19. ožujka 2010. godine u pubu S'Oliver. Nastupilo je sedam brodskih rock sastava, Acoustic Mirrors, Brodsky Blues Band, Čvrsti momci, El Dorado, Xchange, Just the 4 of us i Sing-Sing. Svirane su gotovo sve Krešine pjesme od hitova kao što su "Kao ogledala", "Kasno je za prosinac", "Ostat ću mlad", "Anđeli nas zovu da im skinemo krila" ali i one malo manje poznate poput "Mislio sam da" i "Ljetni radevu".

Koncertu je prisustvovala i Krešina kćer Hana koja se kratko zahvalila organizatorima, svim sudionicima i posjetiteljima. Publici su se također obratili i Krešini dugogodišnji prijatelji iz škole i mladenačkih dana među kojima su Cvele, Jugoslav Gojković, Gordan Bjelić i drugi.

4. memorijal "Krešo Blažević" održan je 18. i 19. ožujka u organizaciji Gradske knjižnice Slavonski Brod, Udruge Kameleon i Mreža, te najbližih Krešinih prijatelja. Pod nazivom "Estradalnici" 18. ožujka u Gradskoj knjižnici otvorena je izložba portreta - karikatura Branka Bogunovića Pifa, koji je tom prilikom nakon otvorenja održao i mini koncert. Velikom rock koncertu 19. ožujka, također u Gradskoj knjižnici, prethodila je Pifova glazbena radionica. U 19 sati u caffe baru Alfa počeo je program posvećen Krešinom književnom i glazbenom djelu. Večernji program, koji se sastojao iz dva dijela, vodili su Tomislav Goll i Mario Jurković. Prvi dio sastojao se od akustičnih nastupa i čitanja Krešine poezije, a neki od izvođača bili su; Slaven i Jugoslav Gojković, Hana Blažević i Branko Bogunović, Acoustic Mirrors, Petar Bašić, Suzana Šarić i drugi. Drugi, električni dio, započeo je Slaven Gojković na akustičnoj gitari. Nakon njega na scenu je izašao Brodsky Blues Band te redom Xchange, El Dorado, Just The 4 Of Us, Čvrsti momci, Acoustic Mirrors i Sing-Sing. Na kraju je Mario Jurković pozvao sve izvođače i prisutne glazbenike da zajedno na bini otpjevaju Krešinu pjesmu "Ostat ću mlad".

Ususret 5. memorijalu "Krešo Blažević" koji će se održati 17. ožujka 2012. godine u Mjesnom domu "Josip Juraj Strossmayer". Memorijal započinje studentskom debatom Bez dobrog književnog teksta nema ni kvalitetne glazbe u Gradskoj knjižnici s početkom u 14h te izložbom plakata i omota albuma sastava The Animatori. Na izložbi će po prvi puta biti prikazani neki od omota koji nisu nikada objavljeni. U 16h u Dom "J. J. Strossmayer" održat će se 'Gitaristička radionica za mlade' koji će voditi Predrag Bobić – Bleka i Krešina kćer Hana Blažević. Od 20h započinje veliki rock maraton na kojemu će nastupiti Renato Metessi i Zvijezde, Hana Blažević & Indigo 7, Vokalni sastav Ad Astra, Just The 4 Of Us, Sing Sing, Čvrsti momci, El Dorado, Acoustic Mirrors, After Mass, Andrej I Krokodili, Neverminds, Mario & Lana, Slaven Gojković i Brodsky Blues Band & prijatelji. Program će voditi brodski duo Mario Jurković i Tomislav Goll.


Travanj Predložak:SBRock:Aktualna događanja/04.2012.
Svibanj 11. svibnja
Mega Biker's susreti No.9.jpg

9. Mega Bikers susreti održavaju se od 11. do 13. svibnja 2012. godine na gradskom kupalištu Poloj.

Prvi susreti u organizaciji Moto kluba Brod održani su 7. svibnja 2003. godine. Od tada, pa sve do danas, održavaju se tradicionalno te postaju jednim od najvećih događaja u Gradu. Početkom svibnja Brod postaje bikerskim gradom gdje se vikendom okupi nekoliko tisuća motora koji subotom u poslijepodnevnim satima izvode tradicionalni defile gradskim ulicama. Uz također tradicionalnu utrku ubrzanja u kojoj pobjednik dobiva 1000€, a iznos se svake godine povećava za 1€, Moto susreti već godinama brođanima priređuju najveći glazbeni spektakl u gradu.

Tijekom godina na susretima su nastupili skoro svi najpopularniji rock bendovi u državi poput Opće opasnosti, Leta 3, Hladnog piva, Thompsona, TBF-a, Psihomodo Popa, Gorana Bareta i Majki, Divljih jagoda, Soul Fingersa i drugih, a 2009. godine na 6. Mega Bikers susretima koncert je održala britanska hard rock skupina Uriah Heep.

I ove godine 9. Mega Bikers susreti nude odličan program. Uz glavne zvijezde večeri; Psihomodo Pop (petak) i Divlje jagode (subota) tu su kao u ulozi domaćina, sastavi Brodsky Blues Band i Plagijat. Susreti su, kao i ranijih godina, humanitarnog karaktera, a ove godine će se suradnji s Udrugom akademskih građana i studenata "Academico" organizirati prikupljanje novčanih sredstava u te svrhe. Ulaznica za čitavi vikend iznosi 60kn.

Više o susretu i programu pročitajte ovdje.


16. svibnja
Plakat rock izložbe "Sve je to rock 'n' roll".jpg

Ususret rock izložbi[uredi]

Slavonski Brod ima vrlo bogatu glazbenu povijest. Uvijek u trendu s nekoliko glazbenih škola, tamburaškim i harmonikaškim orkestrima, limenom glazbom, pjevačkim zborovima, tijekom godina iznjedrio je brojne vrhunske glazbenike, a neki od njih posvetili su joj svoj život.

Brodska rock glazba bliži se kraju svog petog desetljeća. Danas, kada se napravi osvrt unazad, može se reći da je prvih pola stoljeća vrlo uspješno djelovala na ovom području. Kao i sve ostale stvari u životu imala je svoje uspone i padove. No, preživjela je, i još je uvijek tu prkoseći svim preprekama na koje nailazi. Ispratila je brojne generacije mladih ljudi, stvarala prijateljstva i mnoge ljubavi, upotpunila osobe i ustanove, bila tu kad je bilo dobro ili loše, prošla rat, preživjela zaborav i marginalizaciju, a mnogima se uvukla u njihove živote da toga možda nisu niti svjesni.

Taj neizbrisiv trag koji je brodska rock glazba ostavila za sobom zaslužuje naći svoje mjesto u povijesti i kulturi ovog grada. Ono što bi trebali znati o ovom žanru je onaj minimum. Kada je nastao na ovim prostorima i kako se razvijao dalje kroz desetljeća. Do današnjih dana, nije bila sramota ne znati imena prvih rock bendova i mjesta na kojima su se održavali plesnjaci ili tko je svirao sa skupinama Had i Grupom 220, tko je snimio prvu ploču, tko je napisao pjesmu "Sa sjevera i sa juga", tko je Fruštuk ili Stage. Osim što nas je pokojni Duško Svilar - Dule jedno vrijeme biografskim člancima educirao kroz feljtone u Posavskoj Hrvatskoj, a smrt ga na žalost spriječila u objavljivanju knjige, nigdje se nije moglo nešto više pročitati ili doći do nekog većeg saznanja o povijesti brodske rock glazbe. Do danas smo imali opravdanje da budemo neuki i bez neke nelagode mogli smo reći da nikad nismo čuli za Marsone, Gorak med, Curino cvijeće, Digitalnu Kokoš, Chaos Addict...međutim, od 16. svibnja 2012. godine više nećemo imati prava na to.

Ove godine 16. svibnja, Državni arhiv u Slavonskom Brodu organizira izložbu pod nazivom "Sve je to rock 'n' roll", koja govori o povijesti brodske rock glazbe. Izložbom se obuhvaća period od gotovo pet desetljeća gdje će se na jedan slikoviti i tekstualan način prikazati razvoj rock glazbe u Slavonskom Brodu. Pokrenuta na inicijativu ravnatelja Ivana Medveda te mladih zaposlenika Državnog arhiva Katarine Aladrović - Mehandžija i Domagoja Zovka, pobudila je zanimanje velikog broja glazbenika koji su pomogli u davanju informacija te raznog materijala potrebnog kako bi izložba bila što bolje pripremljena. U tom periodu, koji traje od mjeseca studenog prošle godine, prikupljen je velik broj tekstova, slika, plakata i novinskih članaka. Svako desetljeće od 1960-ih do danas bit će pokriveno informacijama o sastavima, osobama i glazbenim događajima. Oni značajniji dobit će malo više prostora (jedan ili dva panoa), dok će ostali svoje mjesto naći na jednom od skupnih panoa. Iscrpnim radom probalo se obuhvatiti što više informacija koje će svoje mjesto naći na izložbi. Između ostalog bit će prikazano kada je nastao prvi rock sastav i kakav je imao utjecaj na razvoj drugih bendova, kada su osnovani sastavi Bum!, Legija, Galerija, Djeca s groblja, Neverminds i drugi, kada su održani neki koncerti i tko je sve nastupio na njima poput Rock vremeplova, Pop rock fantazije i Rock maratona, Domovinski rat i domoljubne pjesme, rad novijih rock sastava i njihova scena danas.

Sve ovo bit će i više nego dovoljno da se upoznamo s rock glazbom i njezinim razvojem u našem gradu. Svatko tko se iole bavio rock glazbom ili bio zaljubljenik u nju ne smije propustiti ovaj događaj. Po prvi puta na jedan temeljiti i stručan način obrađena je cjelokupna glazbena scena te nam daje uvid i odgovore na neka pitanja koja do sada nismo mogli nigdje dobiti. Brodska rock glazba od 16. svibnja dobiva svoj identitet i prepoznatljivost kao i priznanje za svoje dugogodišnje djelovanje na ovim prostorima.

Izložba je otvorena do kraja godine. Mogu se dogovoriti grupni posjeti, a pojedinačno se može vidjeti svakim danom za vrijeme radnog vremena. Budite dio povijesti i dođite 16. svibnja u Državni arhiv na otvorenje izložbe.


25. svibnja
Plakat Mars Moon Festa.jpg

Ususret Mars Moon Festu[uredi]

Osvrt na povijest brodske rock glazbe dokazuje da je u prošlosti prije 20, 30 ili 40 godina rock glazba imala svoje mjesto u ovom gradu i okolici. Brojna glazbena događanja okupljala su na tisuće mladih ostavljajući im neizbrisiv trag u njihovim sjećanjima.

Tako stariju generaciju brođana vežu lijepe uspomene na prve gitarijade polovicom šezdesetih godina te one tradicionalne u Vrpolju tijekom sedamdesetih. Dan mladosti (praznik bivše države), redovno se od polovice sedamdesetih do kraja osamdesetih obilježavao rock koncertom u Domu na Plavom Polju, na korzu ili u Domu "Đuro Salaj" (danas KKD "IBM"). Festivali brodskih akustičara organizirani krajem sedamdesetih trajali su više od jednog desetljeća. Tijekom osamdesetih u Domu "Đuro Salaj" održavali su se festivali brodskih rock grupa, a 1986. godine u dvorani Klasije održan je veliki koncert pod nazivom "Brodski rock vremeplov 1964. - 1986." na kojemu su se brodskoj publici predstavili prvi sastavi koji su počeli svirati rock glazbu na ovim prostorima. U istoj dvorani održale su se dvije Pop rock fantazije, prva 1989. i druga 1990. godine.

Krajem osamdesetih, točnije 1988. godine na BSK-ovom (danas Marsonija) stadionu održan je prvi Rock maraton, do tada neviđen rock spektakl na ovom, ali i širem prostoru. Na njemu sviraju gotovo svi najbolji bendovi tog vremena poput Riblje čorbe, Divljih jagoda, Pilota, Neki to vole vruće, Električnog orgazma i Alise, a nastupaju i brodski rock sastavi Curino cvijeće i Casablanca. Stadion je bio pun do ranih jutarnjih sati, nikom se nije išlo kući i svi su tražili još. Kasnije se danima, mjesecima pričalo o tome i s nestrpljenjem se čekao sljedeći. Iduće godine 30. srpnja održan je 2. rock maraton na kojemu je sviralo preko deset renomiranih sastava tog vremena. Održan na pomoćnom igralištu BSK-ovog stadiona, vrhunac večeri bio je nastup makedonskog sastava Leb i sol koji je počeo u 4 sata ujutro pred više od 4.000 posjetioca. Koncert je završio oko 6 sati. Kući se išlo umorno, ali zadovoljno, sa sjećanjima koja nikada neće biti izbrisana. Rock maraton je postao dio svake glazbene priče. Među brodskim glazbenicima nastup na takvom događaju bio je nešto što se moglo samo sanjati pa je doživljaj bio još veći. Te godine san se ostvario sastavima V-3, Galerija, Casablanca, Sauron, XIII. Apostol i Samba i Ti. Sve je bilo spremno za sljedeći 3. rock maraton. Održan je 7. rujna 1990. godine na glavnom igralištu BSK-ovog stadiona. Nastupili su sastavi Riva (pobjednici Eurovizijskog natjecanja), Prljavo kazalište, Đavoli, Boris Novković i Noćna straža, Neki to vole vruće i Fantomi. Od brodskih bendova svirali su Sauron, Rommel, XIII. Apostol i V-3. Zbog predratnog vremena odaziv je bio osjetno manji ali i tada se oko 2.000 posjetioca 6 sati dobro provodilo slušajući Bodaleca, Belana, Borisa i druge. Nakon toga sve je stalo!

Rock glazba u ovome gradu nakon devedesetih godina održala se zahvaljujući nekolicini ljudi od koji je najzaslužniji Vlatko Balošić. U suradnji s Kazališno koncertnom dvoranom "Ivana Brlić Mažuranić", Vlatko je usred rata 1992. godine organizirao veliki ratni rock koncert brodskih glazbenika. Još nekoliko manjih gitarijada i humanitarnih koncerata obilježilo je rock glazbu u devedesetim godinama. U dvijetisućima najvažniji rock događaji bili su Festung Fest (tri godine za redom) i Carpe Diem festival kojeg je opet organizirao Vlatko. Početkom 2008. godine, Vlatko također organizira "Rock klub" četvrtkom u Pivnici kasina, a nastavlja 2010. u caffe/dvorani Marlboro na Bjelišu.

Da bi rock u ovom gradu preživio treba puno više. Treba podršku mlađe generacije, a njima treba nešto ponuditi. Zadnja dva desetljeća ta je ponuda bila vrlo mala ili gotovo nikakva. Te generacije zakinute su za sjećanja na velike rock spektakle na otvorenom. Druženje i pjevanje sa stotinama i tisućama ljudi različitih dobi dok tvoji favoriti sviraju na pozornici, a da stvar bude još ljepša, sve se to odvija u tvom gradu, pa si nekako još ponosniji. Davno je to bilo, zadnji puta smo se tako mogli osjećati prije više od dvadeset godina na 3. rock maratonu ali uskoro bi se to moglo promijeniti.

Slavonski Brod dobiva ogromnu priliku da se rock koncerti na ove prostore vrate na velika vrata. Do sad neviđen open - air spektakl pod nazivom "Mars Moon Fest" održat će se 1., 2. i 3. lipnja na gradskoj plaži Poloj. U tri dana čistokrvnog rocka nastupa gotovo 20 renomiranih rock sastava iz regije i 12 demo bendova koji se natječu za vrijedne nagrade. U tri dana festivala bit će prikazana žanrovska raznolikost i impresivna glazbena izvedba. Izložbeni prostori nudit će pregled instrumenata prvenstveno gitara i bubnjeva, ali i jam seasion stage koji će biti otvoren za svirku posjetitelja.

Svi koji vole kvalitetnu svirku, dobar provod i neizbrisiv trag u sjećanjima ovaj glazbeni događaj nikako ne smiju propustiti. Mars Moon je priča koju bi trebalo dugo prepričavati sa željom da se ponovi još koji puta. Ovo se ne događa svaki dan, mjesec, niti godinu, pogotovo ne na ovim prostorima. Ono što su generacijama prije dvadeset godina ostavili Rock maratoni, današnjim bi trebao ostaviti Mars Moon. Biti sudionik takvog događaja, proživjeti to i biti dio povijesti, znači da će se imati što prepričavati godinama poslije svojoj djeci ili svojim unucima. Koliko smo toga svjesni znat ćemo u ponedjeljak 4. lipnja nakon što Mars Moon Fest završi.

Na kraju veliko HVALA Kreši Celneru što je odabrao svoj rodni grad za organizaciju ovog velikog glazbenog događaja. HVALA mu što rock glazbu vraća mlađoj generaciji, HVALA mu na danoj prilici demo bendovima, HVALA mu na uloženom trudu i VELIKO HVALA na entuzijazmu kojeg širi oko čitavog projekta.

Ne propustite Mars Moon Fest, dajte mu podršku i budite dio nezaboravnog spektakla!


Lipanj Predložak:SBRock:Aktualna događanja/06.2012.
Srpanj Predložak:SBRock:Aktualna događanja/07.2012.
Kolovoz Predložak:SBRock:Aktualna događanja/08.2012.
Rujan 10. rujna
Plakat koncerta

U Alfa klubu 5. siječnja 2013. godine po prvi puta u Slavonskom Brodu održat će se memorijalni koncert za pokojnog Ivana Vukovića Fuxa. Bio je zasigurno jedan od najboljih brodskih basista i glazbenika. Svirao je s brojnim brodskim sastavima a neki od njih su Zelena dolina i Vremeplov. Zajedno s Zoranom Bobićem - Blekom 1987. godine osniva autorski sastav Casablanca Band, a sljedeće 1988. također autorski r'n'b sastav Samba i Ti.

Krajem osamdesetih odlazi u München gdje nastavlja svoju glazbenu karijeru te otvara put brojnim brodskim glazbenicima koji godinama nakon toga sviraju po Njemačkoj a neki djeluju još i dan danas.

Na žalost, po povratku u Slavonski Brod tragično je preminuo.

U spomen na njegov lik i djelo, 1994. godine, brojni glazbenici održali su memorijalni koncert u diskoteci Dijamant u Münchenu. Drugi će se 5. siječnja 2013. godine održati u njegovom rodnom gradu u klubu Alfa s nadom da će postati tradicija kao i neki drugi memorijali.

Tom prilikom prvi puta nakon 25 godina od zadnje svirke u Slavonskom Brodu okupit će se Casablanca Band u sastavu Zoran Bobić - Bleka (vokal, truba, udaraljke), Dražen Žalac (gitara), Zoran Gligorić - Zoo (ritam gitara), Igor Gregurić - Grega (klavijature), Predrag Bobić (bas gitara) i Zoran Šimić - Šiško (bubnjevi). Zajedno s njima nastupaju još i bendovi Digitalna Kokoš te El Dorado.

Vidimo se u Alfi, 5. siječnja 2013.!!

24. rujna'
Plakat glazbene večeri.

Brodska diskografija nije velika ali je zanimljiva po tome što je pratila zbivanja i trendove oko sebe. Tijekom šezdesetih dok su velikani poput Crvenih koralja, Lotosa, Grupe 220, Uragana i Atoma snimali u tek izgrađenom Jugotonu, Brođani nisu imali potrebe za tim jer su svojim svirkama punili dvorane i uvijek se tražilo mjesto više. Do kraja sedamdesetih snimalo se jedino u prostorijama Radio Broda a to je nastavljeno do polovice osamdesetih kada Čuvari parka za Jugoton objavljuju singlicu "Dijete ulice". Godine 1989. Galerija izdaje prvi brodski album Djevojka iz izloga na kojemu se nalaze hitovi "Kako je lijepo", "Nije mi, ne" te naslovna "Djevojka iz izloga". Sljedeće godine rock album pod nazivom Miris prašine objavljuje sastav XIII. Apostol. Materijal je sniman u studiju "MAK" Šime Jovanovca, a zanimljivo je naglasiti da je sve od ritam sekcije pa do gitara i vokala snimljeno uživo u studiju. Također, krajem osamdesetih album Gloria snima sastav Casablanca, međutim biva objavljen tek u travnju 1992. kada se bend već razišao. Iste godine izlazi kazeta Mom Brodu s domoljubnim pjesmama. Projekt je u cijelosti zamislio i ostvario pokojni Duško Svilar.

Brodski metal sastav Sauron svoj prvijenac Better tomorrow objavljuje 1994. godine za Croatia Records. Album je tijekom 1993. godine stvaran u studiju 'Best Music' u Zagrebu. Godine 1994. svoj demo album Total Anti izdaje melodic death metal sastava Children From The Cemetery, a krajem devedesetih dolazi odličan uradak sastava Fruštuk pod nazivom Monotonija. Materijali za album sniman je u studiju "M" u Gradištu kod Županje. Tijekom devedesetih Čuvari parka objavljuju nekoliko albuma te nastavljaju i početkom sljedećeg desetljeća a 2004. godine izdaju kompilacijski album sa svojimj hitovima pod nazivom The best of .

Kraj devedesetih donio je bolju produkciju albuma a taj trend nastavlja se i tijekom 2000-ih. Brodski blues glazbenik Ivan Vragolović sa svojim bendom 23. listopada 2006. godine održava koncert u kinu Hrvatski Dom. Nastup je sniman i iste godine kao uživo izdanje objavljen u nakladi Posavske Hrvatske pod nazivom Ivan Vragolovich, live. Brodski kauboji, sastav El Dorado, 2008. godine izdaje demo album s pet pjesama znakovitog naziva Kirvaj. Slijedi još jedan odličan uradak kojeg sastav Stage objavljuje 2008. godine za izdavačku kuću Dallas Records. Album Ovo je buka koja mi se sviđa sadrži deset skladbi, a najpoznatije među njima su svakako "Ponekad" i Zanimljiva djevojka".

Zasigurno ovo nije sve što su brodski glazbenici snimili, bilo je tu još dosta toga, pogotovo od polovice 2000-ih kada su brojni računalni programi pružili mogućnost kućne izrade glazbe a popularni servis YouTube otvorio vrata prezentaciji iste. Većina ovih brodskih sastava do danas se razišla (neki i prije nego je album objavljen) i više ne postoje. Iznimka je već gore spomenuti Ivan vragolović koji nas je u lipnju 2011. obradovao odličnim blues albumom I' Am a Man a svakako se nadamo da će ih biti još. U Brodu trenutno djeluje nekoliko odličnih autorskih sastava među njima je i je thrash metal sastav Chaos Addict koji uskoro sprema odlazak u studio. Marina Zorić već je snimila spot za obradu Casablancine pjesme "Nestajem". Marko Mršić svoj autorski rad prikazao je kroz sastav Macaulish na objavljenom demo albumu Stand as one. Tu su još Luka Gavran te Slaven Šimić kao i mnogi drugi od kojih se u skorije vrijeme očekuje objava vlastitog materijala kako bi brodska autorska scena postala bogatija i priznatija.

Listopad Predložak:SBRock:Aktualna događanja/10.2012.
Studeni
Pozivnica za 10. rock memorijal - Ata.jpg

Jubilarni 10. Atin rock memorijal održao se 30. studenog 2012. godine u caffe/klubu Alfa. Nastupila su tri poznata brodska rock benda i jedan pod nazivom 10 godina poslije, okupljen samo za tu priliku.

Nakon što je sve prisutne u prepunoj Alfi ispred organizatora pozdravio Kruno Zadravec, koncert oko 21:30h otvaraju najstariji učesnici memorijala sastav Brodsky Blues Band, a zbog repertoara kojeg su svirali dobivaju privremeni nadimak Brodsky Rock Band. Poslije seta pjesama u čvrstoj rock maniri, na zadovoljstvo starije publike koje je bilo priličan broj, kao i prošle godine izvode pjesmu Rajka Svilara "Jesen" i sve prisutne vraćaju više od četiri desetljeća unazad kada je tu stvar izvodio sastav The Eggs. Na kraju sviraju jedan blues kako bi opravdali ime, a pridružuje im se i Denis Čugura na usnoj hramonici.

Poslije njih na scenu izlaze najpoznatiji brodski kauboji sastav El Dorado. Odličnim nastupom već od samog početka dobro su zagrijali sve prisutne, a tomu je svakako pridonio i Tozin stayling u doslovnom kaubojskom izdanju. Nastup završavaju s pjesmom "Gracija" koju Toza pjeva zajedno sa starim brodskim glazbenikom Zdravkom Jordanom - Picom.

Iza imena 10 godina poslije stoje iskusni brodski glazbenici koji su se tom prilikom okupili kako bi na taj način obilježili sjećanje na Atu i njegovo dugogodišnje djelovanje u glazbi. Oni su; Denis Čugura, Jovica Đaković, Stjepan Holbik, Davor Sečić i Boris Tomakić. Repertoarom koji se sastojao od domaćih i stranih covera, nastavili su svirku u dobrom ritmu svojih prethodnika.

Kao zadnji bend memorijala slijedio je sastav The Shippers. Već dobro zagrijanu publiku svojom žestokom izvedbom digli su potpuno na noge. Deep Purple, Black Sabbath, Opća opasnost, nekoliko rock balada, repertoar je s kojim su Miran i Shippersi Alfu držali punu do samoga kraja.

Atin rock memorijal završio je ujutro u 2:20h bez ijednog incidenta, a to je odlična uvertira za još jedan nadolazeći veliki rock memorijal "Ivan Vuković - Fux", koji će se na istom mjestu održati za nešto više od mjesec dana, točnije 5. siječnja 2013. godine. Tom prilikom brodskoj publici će se prvi puta nakon 25 godina predstaviti sastav Casablanca Band te El Dorado i Digitalna Kokoš.

Prosinac Predložak:SBRock:Aktualna događanja/12.2012.