Arhiva aktualnih događanja u 2012. godini.

2013.

Siječanj Fuxov 2. memorijal
Ivan Vuković - Fux (2).jpg

Memorijal za pokojnog Ivana Vukovića - Fuxa prvi puta je održan 1994. godine u u diskoteci Dijamant u Münchenu. Tom prilikom nastupili su njegovi brojni prijatelji te Casablanca Band kojeg je zajedno s Zoranom Bobićem osnovao 1987. godine. Nakon niza godina drugi memorijal održat će se 5. siječnja 2013. godine u njegovom rodnom gradu u Alfa klubu. Uz Casablanca Band, koji prvi puta nakon 25 godina svira u Slavonskom Brodu, nastupiti će sastavi Digitalna Kokoš i El Dorado.

Ivan Vuković - Fux rođen je 7. veljače 1965. godine u Slavonskom Brodu. Bio je zasigurno jedan od najboljih brodskih basista i glazbenika. Svirao je s brojnim brodskim sastavima a neki od njih su Zelena dolina i Vremeplov. Zajedno s Zoranom Bobićem - Blekom 1987. godine osniva autorski sastav Casablanca Band, a sljedeće 1988. također autorski r'n'b sastav Samba i Ti.
Krajem osamdesetih odlazi u München gdje nastavlja svoju glazbenu karijeru te otvara put brojnim brodskim glazbenicima koji godinama nakon toga sviraju po Njemačkoj a neki djeluju još i dan danas.
Po povratku u Brod 29. ožujka 1994. godine tragično je preminuo.


Zahvala
Plakat memorijala "Ivan Vuković - Fux" (verzija 3).jpg

Nakon svega red je zahvaliti se vama svima koji ste svojim dolaskom u Alfu podržali ovaj događaj i sjećanje na Fuxa. Bilo je tijesno al' bar smo uživali u odličnoj mjuzi pa nam gužva i nije toliko smetala. Hvala također i medijima koji su svojim najavama popratili ovaj memorijal te ga na jedan svojstven načina učinili puno značajnijim. Hvala Fuxovoj obitelji, Marku, Srećku, Prkiju, Arsi, Tozi, obitelji Pupić i njihovom prostoru za probe, svima koji su na neki način pomogli da se ovaj memorijal održi. Posebno hvala bendovima El Dorado i Digitalna Kokoš na opremi i odličnoj svirci, čika Kruni, Kosti, Luxu i Igoru. Hvala vam svima, puno!

Naravno na kraju najveće hvala onima koji su i najzaslužniji za ovaj jučerašnji događaj Casablanca Bandu; Zoranu Bobiću, Draženu Žalcu, Zoranu Gligoriću, Pavi Kempfu, Predragu Bobiću i Zoranu Šimiću, na prijeđenoj kilometraži, trudu i odličnom provodu. To se ne zaboravlja!

Do sljedećeg puta, 'ko zna kad i 'ko zna gdje!


Kronologija 2012.
Plakat rock izložbe "Sve je to rock 'n' roll".jpg
Plakat Mars Moon Festa.jpg

U protekloj 2012. godini u Slavonskom Brodu je održan niz zanimljivih rock događaja. Neki poput rock memorijala i Motorijade na Poloju postala su tradicija, dok drugi to nastoje postati, ili će svojim značajem ući u rock povijest grada.

Jedan od tih najvažnijih događaja u proteklom razdoblju zasigurno je bila izložba o povijesti brodske rock glazbe. Otvorena 16. svibnja u prostorijama Državnog arhiva privukla je veliko zanimanje medija i brojnih posjetitelja. Arhiv i njegovi djelatnici bili su ne samo domaćini, nego također i inicijatori te autori izložbe, tako da će generacijama koje dolaze izložba uvijek biti dostupna na uvid. Ovime je Slavonski Brod postao prvi i za sada jedini grad u državi koji ima povijest svoje rock scene.

Drugi vrlo bitan događaj je Mars Moon Festival. Veliki glazbeni spektakl na otvorenom koji se održao od 1. do 3. lipnja na Poloju. U ovom trodnevnom rock maratonu, koji je trajao preko 25 sati, nastupilo je 15 renomiranih sastava s područja bivše države i 12 neafirmiranih demo sastava koji su se natjecali za vrijedne nagrade i pobjednika festivala. Regija ovakav veliki događaj već dugo ne pamti, a nešto slično zadnji put se dogodilo u Brodu prije 22 godine kada je organiziran 3. rock maraton.

Godina je bila puna događanja i nemoguće je spomenuti sve, no neka važnija su Krešin memorijal koji se iz kafića preselio u dvoranu, a i ona bi mogla postati tijesna. Drugi rođendan sastava Chaos Addict održan na malom gradskom kupalištu. Kao gosti zajedno s njima nastupio je i zagrebački heavy metal sastav Inciter. U dvorani Brod u mjesecu rujnu kao predizvođač Općoj opasnosti nastupio dvojac Digitalna Kokoš s bandom. Jubilarni 10. po redu Atin memorijal održan u prepunoj Alfi do ranih jutarnji sati također nameće ideju da se sljedeći organizira u većem prostoru. Tu je još i nekoliko glazbeno-tematskih večeri u Arhivu na kojima su vođene rasprave o diskografiji i autorskom radu, rock prostorima te glazbenim događanjima u gradu.


4. rock večer u Arhivu
Plakat 4. rock večeri.jpg

Obožavateljima tri CD-a Eggsa!

U prostorijama Državnog arhiva 30. siječnja održat će se četvrta te ujedno i posljednja rock večer u nizu. Izložba "Sve je to rock 'n' roll" na zadovoljstvo velikog broja posjetitelja otvorena je 16. svibnja 2012. godine. Posebno zadovoljstvo imali su brodski rock glazbenici svih generacija jer su ovim činom Državnog arhiva dobili povijest svoje glazbene scene. Izložba je obuhvatila period od točno 50 godina kada su se davne 1962. godine počeli okupljati prvi brodski rock sastavi. Preko sedam mjeseci pripremali su je djelatnici Arhiva s nekoliko vanjskih suradnika. Skoro svakodnevno materijal se prikupljao i tražio po novinama te raznim medijima dok se istovremeno kontaktirao svaki glazbenik do kojeg se moglo doći.

Kako sav taj trud ne bi završio samo jednim otvaranjem, dogovoreno je da se u prostorijama Arhiva dok je postavljena izložba organizira nekoliko u nizu glazbenih rock večeri. Prva na temu 'Brodski autorski rad i diskografija' održana je 9. listopada 2012. godine. Glazbeni gost večeri bio je sastav Adari. Druga na temu 'Gdje se sviralo nekad, a gdje sad?' održana je 15. studenog 2012. godine, a svirao je sastav Neverminds. 'Rock događanja u Slavonskom Brodu' bila je tema treće rock večeri na kojoj se predstavio mladi brodski rock sastav Deaf Season i Luka Gavran.

Zadnja u nizu arhivskih rock večeri održat će se 30. siječnja kada će biti prikazan autorski rada sastava The Eggs. Jedan od najpopularniji rock sastava druge polovice šezdesetih godina u ožujku 1970. godine u Radničkom domu snimio je sedam autorskih pjesama. Tadašnju postavu Eggsa činili su Dubravko Šef, Krunoslav Seletković, Josip Opačak i Rajko Svilar. Do danas taj materijal čuli su samo rijetki i prvi puta će nakon nekoliko desetljeća u Arhivu biti dostupan na slušanje široj javnosti. Tri CD-a uručit će se njihovim obožavateljima, iz toga vremena, koji tu večer budu prisutni u Arhivu. Uz glazbenu slušaonicu posjetiteljima će se po prvi puta predstaviti sastav Bazinga!.


Veljača Omladinski klub
Curino cvijeće (Omladinski klub, 25.3.1983.).jpg

Omladinski klub, Centar mladih ili CKDM-a (Centar kulturne djelatnosti mladih), tijekom osamdesetih godina imao je veliki utjecaj na odrastanje i kulturno uzdizanje mladih u Slavonskom Brodu. Klub je djelovao u nekoliko sekcija, od književnih, glazbenih, dramskih pa do likovnih, filmskih i drugih. U sklopu Centra mladih osnovana je i Radna zajednica Omladinskog kluba koja je služila za redovno poslovanje i održavanje Kluba, a preko koje je također mladima bila ponuđena mogućnost zarade džeparca po raznim firmama u gradu. Omladinski klub nalazio se u centru grada, ispod tadašnje trgovine Bambi, na adresi Omladinska 8 (danas Petra Krešimira IV).

U to vrijeme, dok je Omladinski klub radio, bio je točno ono što mu ime govori, centar okupljališta mladih. Prva smjena srednjoškolaca je poslije nastave u Klub navraćala na kavu, gdje se susretala s onima iz druge smjene (a oni su obavezno od kuće kretali sat ranije). Tokom tjedna u prostorijama Kluba igrao se Yamb, „Čovječe ne ljuti se“, Monopoly, kartalo se, pričalo se i dogovaralo za vikend.

Vikendom su sekcije održavale svoje programe. Između ostalog to su bili kazališno-scenski nastupi, književne večeri, čitanje poezije, glazbene slušaonice i glazbeno-scenski nastupi. Osim što su mladi Slavonskog Broda nastupali u tim scenskim izvedbama te na taj način svoje slobodno vrijeme trošili na nešto korisno, također su voditelji sekcija u Klub dovodili afirmirane i neafirmirane goste s područja bivše države. Program u organizaciji Omladinskog kluba nije se održavao isključivo u njegovim prostorijama već i na drugim mjestima poput Spomen doma "Đuro Salaj" (danas KKD IBM), domovima kulture Mjesnih zajednica, prostorima OOUR-a, škola i korza. Dan mladosti bio je jedan od datuma (25. svibanj) koji je obilovao tim programima, a redovito se niz godina završavao nekim velikim rock koncertom. Sva ta događanja pratio je LOB (List omladine Broda), u kojem su opet pisali mladi iznoseći svoja zapažanja, osvrte, kritike i prijedloge.

Kako samo ime kaže 'Centar KULTURNE djelatnosti mladih', kroz Omladinski klub je mladima Slavonskog Broda pružao dio svoje kulture, te im omogućio da i sami kroz razne sekcije doprinose tome.
Početkom Domovinskog rata Omladinski klub je prestao s radom i do danas ništa slično nije djelovalo u gradu, a pitanje je kada će Centar mladih napokon biti otvoren. To je nedoknadivi generacijski propust Slavonskog Broda te veliki problem ako današnja mladež ne zna što čini kulturu njezinog grada.Ožujak Muris Varajić
Muris Varajić.jpg

Muris Varajić rođen je 24. rujna 1979. godine u Foči, Bosna i Hercegovina. Gitaru počinje svirati s trinaest godina u opsjednutom Sarajevu. U početku skida stvari sastava Dire Straitsa i Pink Floyda te nešto žešće Metallice, Iron Maidena i Whitesnaka. Nakon nekog vremena kada upozna rad vrhunskih svjetskih gitarista kao što su Steve Vai, Joe Satriani, Yngwie J. Malmsteen i Eric Johnson, počinje vježbati 6-7 sati dnevno. Ubrzo sa sastavom Maelstrom počinje svirati po Sarajevskim rock klubovima, a imaju i nekoliko nastupa u raznim TV emisijama. Istovremeno svira s drugim istaknutim glazbenicima i počinje raditi kao studijski glazbenik.
Godine 2000. osniva progresivni rock sastav Puls u kojemu zajedno s njim sviraju još i Mirza Saračević (vokal), Nail Jusić (klavijature), Borjan Milošević (bas gitara) i Amir Krivić (bubnjevi). Odlično prihvaćeni od publike, u Zenici na Heineken Music Festivalu, osvajaju dvije nagrade. Sastav se razilazi kada Muris odlazi svirati s Tifa bandom s kojim ostvaruje brojne nastupe u regiji i Europi. Sa istom ekipom, bez Tife, osniva Tonight Show Band. Rade kao prateći sastav za brojne bosanskohercegovačke glazbenike te kao klupski cover band.

Kao jedan od najboljih u generaciji, 1998. godine, u Sarajevu završava Srednju glazbenu školu. Iste godine, također u Sarajevu, upisuje Glazbenu akademiju koju zbog zastarjelog plana i programa ubrzo napušta.

Solo karijeru ostvaruje 2007. godine kada za strano tržište objavljuje instrumentalni album Let It Out. Album bilježi odlične kritike, a časopis Guitar Player u srpnju iste godine piše članak o njemu. Počinje raditi kao učitelj gitare, piše kolumne za ChopsFromHell.com i radi video predavanja za GuitarMasterClass.net. Pobjednik je gitarističkog natjecanja Steve Vai Competition u Londonu 2008. godine. Skladba "Mojo Oro" proglašena je najboljim etno instrumentalom na Just Plain Folks radijskom festivalu u Sjedinjenim Državama. Dvije godine za redom 2008. i 2009. bio je finalist svjetskog natjecanja Guitar Idol koje se održavalo u Londonu.

Nastup ovog virtouza Brođani će moći vidjeti 21. ožujka 2013. godine u Alfa klubu.


6. memorijal "Krešo Blažević"
Ostat ću mlad (2013.).jpg

Obilježavanje 6. po redu Krešinog memorijala ove godine počinje u petak 22. ožujka u 20h u Dvorani gradske knjižnice debatom studenata učiteljske akademije. Nakon debate slijedi akustično večer na kojemu će nastupiti Hana Blažević & Indigo 7, Mario i Lana, Ad Astra, Marina & Ivan i Slaven Gojković te čitanje Krešine poezije u interpretaciji Petra Bašića, Suzane Šarić, Tomislava Golla, Andrijane Nemet - Kosijer, Nives Romanjek, Željka Parlova i drugih. Također u sklopu ove večeri bit će postavljena izložba Krešinih plakata, omota i fotografija.

Obilježavanje memorijala nastavlja se u subotu 23. ožujka kada će u novootvorenom Centru mladih u 20h započeti 6. rock memorijal „Ostat ću mlad“. Sastavi koji će se predstaviti tu večer su Indigo 7, Cirkus, Krokodili, Novi val, Moris, Swamp Joe, Just the 4 of US, Brodsky blues band, Čvrsti momci, Sing sing, Ludilo Mašina, Otpisani i Frekvencija.

Organizatori 6. memorijala su Građanska udruga Kameleon i mreža, Gradska Knjižnica, Kino klub Paluba 7, brodski rock glazbenici i razni Krešini prijatelji.

Krešini memorijali

Krešo je umro u 49. godini života 19. ožujka 2007. godine u Zagrebu. Iste godine u mjesecu lipnju u Tvornici kulture održan je veliki koncert u znak sjećanja na njegov lik i djelo. Koncert je trajao više od dva i pol sata, a na njemu su nastupili brojni Krešini prijatelji i glazbenici iz vremena novog vala. Osim Animatora (Zoran Haraminčić, Goran Markić, Rista Ibrić i Vatroslav Markušić), nastupili su još i Darko Rundek, Zoran Predin, Aki Rahimovski, Renato Metessi i Zvijezde, Branko Bogunović-Pif, Neno Belan, Davorin Bogović, Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma, Marina Perazić, te kćerka Kreše Blaževića, Hana sa svojim sastavom, dok je postava Hakuna Matata, s kojom je Blažević zadnjih godina često nastupao, bila glazbena pratnje nekim izvođačima.

U Slavonskom Brodu sjećanje na Krešimira Blaževića održava se redovito od 2008. godine. Glavni organizator je Građanska udruga Kameleon & mreža te najbliži Krešini prijatelji. Rock memorijali počeli su se održavati od 2010. godine kada je prvi pod nazivom "Ostat ću mlad" održan u Pubu S' Oliver. Nastupili su sastavi: Acoustic Mirrors, Brodsky Blues Band, Čvrsti momci, El Dorado, Xchange, Just the four of us i Sing Sing.
Sljedeće godine memorijal se održao u caffe baru Alfa. Program je bio podjeljen u dva dijela. U prvom se svirala akustična glazba i čitala Krešina poezija dok je drugi dio bio rezerviran za nastupe električnih rock sastava. Prvi je na scenu izašao Brodsky Blues Band te redom Xchange, El Dorado, Just The 4 Of Us, Čvrsti momci, Acoustic Mirrors i Sing-Sing. Peti memorijal radi velikog interesa publike seli u Mjesni dom "Josip Juraj Strossmayer". U 20 sati već ustaljeni voditeljski dvojac Mario Jurković i Tomislav Goll najavili su početak rock memorijala. Nakon uvodnog dijela Željka Parlova i ženske voklane skupine Ad Astra, koncert je otvorio dvojac Mario & Lana, a za njima su slijedili Sing-Sing, Slaven Gojković, After Mass, Andrej i Krokodili, Just The 4 Of Us s Dubravkom Šefom, Brodsky Blues Band, Renato Metessi i Zvijezde, gitaristička radionica Predraga Bobića, Hana Blažević i Indigo 7, El Dorado, Neverminds i Čvrsti momci.


Što radi Mandango?
Gore Vatre (Singl cover).jpg

Što radi Mandango?

Goran Bagarić trenutno je u Švicarskoj i priprema izlazak svog novog singla na hrvatskom jeziku „Gore vatre“. Objavljivanje singla (širom svijeta), planirano je polovicom mjeseca travnja, a izaći će pod imenom njegove osobne diskografske kuće Mixemotions Records & Productions. Video uradak bit će objavljen nekoliko dana ranije, a sniman je u Egiptu, New Yorku i Švicarskoj.

Što reći nego da nam je drago što Goran napokon objavljuje svoj prvi službeni singl na hrvatskom jeziku i da jedva čekamo da ga čujemo i vidimo.


Travanj Eric Mandango - novi singl

KOLUMNA

Autor: SBRock

Datum: 15. travnja 2013.

"Gore vatre" - novi singl Erica Mandanga

Gore Vatre (Singl cover).jpg

Od 15. travnja 2013. godine preko iTunesa svima je dostupan novi singl Erica Mandanga, a prije nekoliko dana objavljen je i popratni video uradak. To je službeno njegov prvi singl na hrvatskom jeziku s kojim se želi predstaviti domaćoj publici. Što očekuje od njega, gdje je sniman i koji su mu daljnji planovi pročitajte u daljnjem tekstu:

Tvoj prvi službeni singl na hrvatskom jeziku, kojeg si najavio prošle godine kada si bio u Slavonskom Brodu. je vani i u prodaji. Koliko si zadovoljan urađenim i kakve reakcije očekuješ u svom prvom predstavljanju domaćoj publici?

Potpuno sam zadovoljan mojim prvim službenim singlom na hrvatskom jeziku i realizirao sam ga aranžmanski, izvođački, producentski, uključujući i video produkciju baš onako kako sam to sve čuo i zamišljao prilikom komponiranja i aranžiranja od prvih početaka rada na toj pjesmi. Naravno da bi me radovalo kada bi se pjesma "Gore Vatre" svidjela publici, bilo bi lažno to ne reći jer aplauz je za jednog glazbenika najveće priznanje. Barem ja to tako gledam. Htio bih reći i to da sam ja samim tim što sam uspio realizirati taj projekt samom sebi ispunio još jedan san.

Tko je autor pjesme, gdje je snimana i tko je radio produkciju?

Autor glazbe, teksta i aranžmana sam ja s iznimkom aranžmana za gudački kvartet kojeg je napisao moj dugogodišnji dragi prijatelj i izvrsni glazbenik Gabriel Imthurn. Pjesma je snimana u mom Mixemotions studiju i kompletnu produkciju sam radio sam. Mix je rađen u Londonu, a napravio ga je, kao i svaki mix mojih siglova do sada, moj dragi prijatelj Adrian Hall, koji je u glazbenoj industriji izuzetno renomiran i radi s imenima kao što su Robbie Williams, Black Eyed Peas, Shakira, Sinead O'Connor, Tom Jones, Alicia Keys, Sugababes, Simply Red, Mick Hucknall, Pet Shop Boys itd... A Master je radio Andy Baldwin u Metropolis studiju u Londonu.

Prije izlaska singla u prodaju, objavljen je službeni videouradak. Gdje je sniman video, tko je radio montažu i koliko si zadovoljan s njime?

Za pjesmu "Gore Vatre" snimana su tri video clipa na tri različita mjesta. Ja sam tih dana bio dosta na putu i odlučio sam da na nekim mjestima koja su se meni izuzetno svidjela snimam i video sekvence za novi singl. Tako da postoje video snimci iz Egipta, New Yorka i Švicarske, no prilikom pregledavanja snimljenog materijala, s kojim sam bio apsolutno zadovoljan što se tiče samih slika, nisam imao osjećaj da materijal može prikazati pjesmu u onom ruhu kojeg sam ja sebi dočarao i da pjesma može lako izgubiti bit, i zatim sam se odlučio za nešto sasvim minimalno što neće odvlačiti pažnju od same pjesme i teksta. Onda prilikom snimanja videa primjetio sam da je to bila prava odluka jer sam emocionalno, i s onim što mene jako veže za tu pjesmu mogao istinski dočarati moje osjećaje bez glume i lažnih emocija, i to mi puno više znači. A iskreno govoreći, bilo je i puno teže nego šetati se po Egipatskim plažama ili ulicama New Yorka i pjevati. Pjesma "Gore Vatre" dio je mene i moje prošlosti, igram s potpuno otvorenim kartama, i naravno, svjestan sam da s tim dajem jedan dio svog privatnog života u javnost, ali je pjesma toga vrijedna i ni jedan se trenutak nisam dvoumio oko toga.

Singl je najava za tvoj novi album ili za sad još ne razmišljaš o tome?

Za sada još ne razmišljam o tome, mada bih imao dovoljno snimljenog demo materijala od kojeg bi se mogao napraviti odabir za rad na produkciji cjelokupnog albuma. Trenutno radim na novom engleskom albumu pod nazivom "Burning Bridges", a što će se sve u budućnosti dogoditi, to stoji negdje tamo zapisano u zvijezdama.

Na kraju, planiraš li kakav koncert u Hrvatskoj ili u Brodu?

Mislim da je o tome još rano govoriti.

Našem brođaninu, Ericu Mandangu, želimo puno uspjeha u daljnjem radu. Nadamo se da će pjesma "Gore vatre" otvoriti put jednoj dužoj i uspješnoj suradnji. Više o Ericu možete pročitati na SBRocku, a njegov rad pratiti na službenoj Facebook stranici.