Rock Albatros
Rock Albatros, 1979.
Rock Albatros, 1979.
Osnivanje1974.
MjestoSibinj
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1974. - 1980.
Originalna postava
Zdravko Grgurević, Željko Grgurević, Dragutin Ljubičić, Ivan Sertić
Ostali članovi
Dražen Kvesić
Alternativna slika
Sastav Mladi, 1973.

Rock Albatros je rock sastav osnovan 1974. godine u Sibinju.

Povijest sastava[uredi]

Sastav pod nazivom Albatros 1974. godine osnivaju Željko Grgurević, Dragutin Ljubičić, Ivan Sertić i Zdravko Grgurević.

Povijest sastava kreće od 1973. godine, kada Mirko Milić osniva sastav Mladi, a čine ga još Željko Grgurervić (gitara), Ivica Kauk (klavijature), Ivan Sertić (bas gitara) i Darko Lepoglavec (bubnjevi). Sastav u ovoj postavi svira od 3. ožujka do ljeta iste godine, a nakon što dolazi do promjena u članstvu, mijenjaju naziv u El Condor. U postavi El Condora tada sviraju Željko Grgurević (gitara, vokal), Ivan Sertić (bubnjevi, vokal), vrlo kratko Mirko Milić (gitara) i Marijan Vuković (bas gitara), a umjesto njih dvojice u bend dolaze Dragutin Ljubičić (bas gitara) i Zdravko Grgurević (klavijature), pa njihovim dolaskom i početkom 1974. godine mijenjaju ime u Albatros i u toj postavi sviraju sve do proljeća 1975. godine, kada Željko odlazi na odsluženje vojnog roka. U tom vremenu mijenja ga Mato iz Kujnika (gitarist). Željko se iz vojske vraća u ljeto 1976. godine i tada imenu Albatros dodaju riječ Rock te dalje nastupaju kao Rock Albatros. Pod tim imenom sviraju sve do početka 1980. godine.

Sastav se u lipnju 1977. godine u Londonu opremio potpuno novim instrumentima koji su za ono doba bili jedni od boljih u bivšoj državi.

Prvi nastup imaju istog ljeta na Novogradiškoj gitarijadi. Slijedi nastup na obilježavanju Dana omladinskih radnih akcija 1978. godine, a sljedeće, 27. studenog na humanitarnom koncertu organiziranom na Plavom Polju za stradale od potresa u Crnoj Gori. Iste godine nastupaju na Gaudeamusu u Zagrebu gdje osvajaju osmo mjesto ispred 50-tak sastava bivše države.

Nakon Zagreba i nastupa na Gaudeamusu u "Kutiji šibica", uz Prljavo kazalište (i još tri banda), dobivaju poziv za rock koncert u Lekeniku koji se održao u kolovozu 1979. godine. Nastupili su s novim bubnjarom Draženom Kvesićem jer je Ivan Sertić otišao na odsluženje vojnoga roka. Publika je bila oduševljena, a novinske kritike odlične.

Sastav od 1976. do 1978. godine, tijekom ljeta, dva mjeseca, svira u u Ferijalnom savezu na Korčuli.

Početkom 1980. godine Željko Grgurević ostvaruje suradnju s Nikolom Borotom i snima svoje prve pjesmu u Mostaru i Sarajevu. Iste godine u sastavu dolazi do promjena u postavi i nakon toga mijenjaju naziv u Čuvari parka.

Članovi sastava[uredi]

Prva postava
Ostali članovi

Izvor[uredi]

  • Željko Grgurević
  • Državni arhiv iz Slavonskog Broda. Za potrebe Rock izložbe (prema kazivanju Željka Grgurevića)