Republika
Republika, 2013. godine.
Republika, 2013. godine.
Osnivanje2013.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovipop rock
Repertoarautorske pjesme
Članovi
Dubravko Đuričić
Matija Obradović
Filip Križan
Ivo Baričević
Bivši članovi
Siniša Vasilić
Alternativna slika
Republika (2013.).JPG

Republika je brodski autorski sastav osnovan 2013. godine.

O sastavu[uredi]

Početkom 2013. godine Dubravko Đuričić odlučuje ostvariti neke svoje ideje i odlazi u studijo gdje zajedno s Matijom Obradovićem snima jednu svoju pjesmu. Nakon miksanja i preslušavanja donosi odluku da snimi i ostale pjesme. U studijo zovu Filipa Križana te snimaju još 6 pjesama. Demo snimak se pomalo širio među ljudima, a nazad su se vraćale pozitivne reakcije. Nakon toga ideja o osnivanju sastava nametnula se sama. Dubravku, Matiji i Filipu pridružuje se još Siniša Vasilić i tada nastaje Republika.

Sastav početkom 2013. godine započinje sa snimanjem nagomilanih autorskih pjesama sa željom da međusobne individualnosti i izražaje objedini i podigne na višu kreativnu razinu te stvorimo prepoznatljiv sound.

U međuvremenu sastav napušta bubnjar Siniša Vasilić, a na njegovo mjesto dolazi Ivo Baričević.

Grupa REPUBLIKA nastala je na zasadima punka, no punk usmjerenje oblikuje i pop i rock bojama te se u konačnici i deklarira kao pop-rock-punk bend. Pjesme su energične i nerazblaženo pjevne u kojima se osjeća emotivno poštenje, a tekstovi su obojani cinizmom i ironijom, te vrlo senzibilni, pisani kao odjek svakodnevnih situacija.

Čvrsta četvorka koja čini REPUBLIKU, naziv izabire pod utjecajem antisociološkog vala koji karakterizira današnjicu u smislu otuđenosti i separativnosti. Otpor i buntovnički nemir izraženi kroz vesele i raspjevane refrene o crnjacima, ljutnji i boli, temelj su naziva REPUBLIKA.

O albumu[uredi]

Republika 2015.
Republika 2015.

Na albumu,kojeg je miksao i finalizirao producent Hrvoje Prskalo ZG ZVUK), nalazi se 11 pjesama a prvi singl "Nema više vremena" objavljen je krajem 2014. godine u izdanju CROATIE RECORDS.Drugi singl "Sladak par" izašao je tijekom mjeseca svibnja 2015.godine, a početkom jeseni izlazi i treći singl "Ako znaš" također u izdanju CROATIE RECORDS.

Članovi sastava[uredi]

Bivši članovi[uredi]

Video[uredi]

"Nema više vremena"

"Sladak par"

"Ako znaš"

"Razveseli me"

Povezano[uredi]

Izvor[uredi]