Plašljivci
Sastav Plašljivci 1962. godine. Gitare koje se vide na fotografiji ručno su izrađene.
Sastav Plašljivci 1962. godine. Gitare koje se vide na fotografiji ručno su izrađene.
Osnivanje1962.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1962. - 1963.
Članovi
Zvonko Gavran
Mirko Gavran
Marko Kern
Lavoslav Špicer
Značajni instrumenti
Gitara (ručni rad).jpg
Gitara, ručni rad Zvonka Gavrana.

Plašljivci brodski je rock sastav osnovan 1962. godine.

Povijest sastava[uredi]

Sastav je vrlo kratko trajao od 1962. do 1963. godine, a zbog nedostatka opreme ne bilježe niti jedan javni nastup.. Značajan je za brodsku glazbenu scenu jer je bio prvi rock sastav na tom području i odličan je pokazatelj kako su mladi tog vremena pratili pratili što se događa vani i nisu zaostajali za tim. Braća Zvonko i Mirko Gavran kao radio-amateri napravili su radio stanicu te uz susjeda Marka Kerna počeli emitirati na UKW muzički program pod nazivom "Radio Twist". Zbog policijske zabrane (u to vrijeme, nije bilo moguće ništa privatno raditi), Zvonko Gavran je od stanice napravio pojačalo.

Ideju za grupu dobili su iz časopisa "NME" koji je u to vrijeme nekako došao u Brod, a prve električne gitare (popularno zvane "daske") napravili su sami prema izgledu gitara od grupe The Shadows.

Članovi sastava[uredi]

Nakon nekoliko mjeseci Marko Kern i Lavoslav Špicer osnivaju sa Mirkom Sećićem, Stjepan Perlićem i Borisom Majetićem grupu Hidrogeni. Prvi nastup imaju u kinu "Jadran", a redovno sviraju u DTO "Partizan", Budainki i Podvinju.

Galerija slika[uredi]

Izvor[uredi]