Marsoni
Marsoni, 1968. godine.
Marsoni, 1968. godine.
Osnivanje12. prosinca 1964.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovirock, pop rock
Web-stranicaFacebook stranica
Originalna postava
Zdenko Rajić, Antun Šarić, Drago Križanović, Josip Jagar
Ostali članovi
Tvrtko Exle - Trle
Dubravko Šef
Branko Kutuzović
Hrvoje Mihić - Miha

Marsoni su brodski rock sastav osnovan 1964. godine.

Povijest sastava[uredi]

Marsone 12. prosinca 1964. godine u prvom razredu gimnazije osnivaju Zdenko Rajić - Rafo (vokal, gitara), Antun Šarić (vokal, gitara) i Drago Križanović (bas gitara). U javnosti se prvi puta pojavljuju na dočeku Nove 1966. godine svirajući radnicima poduzeća Velepromet u oficirskoj menzi u Zrinskoj ulici. Repertoar se sastojao od pjesama Crvenih koralja i Bijelih strijela te izvedbe neizbježnog instrumentala "Apache" od britanskog sastava The Shadows. Nakon svirke sastavu se pridružio Josip Jagar na violini i bubnjevima.

U toj postavi prvi službeni nastup imaju 1. svibnja 1966. godine u domu u Donjim Andrijevcima. Tom prilikom Umjesto Jagara na bubnjevima je svirao Davorin Adelsberg - Šiško. Iste godine kupuju električnu gitaru marke Hoffner i pojačalo. Slijede redovne svirke preko vikenda i praznika u tada nedovršenom domu "Đuka Matanić", a krajem godine i u garnizonu JNA (danas brodska Tvrđava). U to vrijeme mladićima je u garnizon bilo zabranjeno ući bez kravate. Moglo se biti odjeveno bilo kako (jeans, tenisice...), ali kravata se morala imati oko vrata. Uz Kristale i Duxe 1966. godine sudjeluju na 2. brodskoj gitarijadi održanoj u tadašnjem kinu Jadran (danas Hrvatski dom). Sljedeće 1967. godine sviraju na gimnazijskim čajankama u hotelu Park, sudjeluju na brodskoj gitarijadi i sviraju na korzu za sve srednjoškolce na kraju školske godine. Preko ljeta iste godine odlaze svirati u ferijalni kamp na Korčuli, a tada im se pridružuje Blanka Vogrinec i 'dotadašnji' tehniko Brane Kutuzović.

Po povratku s Korčule iz sastava odlazi Josip Jagar, a privremeno im se, na pravim orguljama, pridružuje Tvrtko Exle. Osim repertoara koji se pretežito sastojao od najpopularnije strane glazbe, izvođača Beatlesa, Stonesa, Procol Haruma i Beach Boysa, sastav je također radio i na svojim pjesmama koje nikada nisu snimljene i objavljene. U sastavu jedno vrijeme ritam gitaru svira Brane Kutuzović. U siječnju 1968. godine pridružuje im se Dubravko Šef, a pred kraj u zadnjoj postavi pjevala je i Vesna Pezelj.

Početkom ljeta odlaskom članova na studij u Zagreb Marsoni prestaju postojati.

Članovi sastava[uredi]

Originalna postava
Ostali članovi

Video[uredi]

Slike[uredi]

Izvor[uredi]

  • Državni arhiv iz Slavonskog Broda (prema kazivanju Antuna Šarića, Posavska Hrvatska)
  • Dubravko Šef (Rock biografija za potrebe SBRock vremeplova)
  • Duško Svilar (najava sastava na Brodskom rock vremeplovu)