Mario Böhm
Mario Böhm
Mario Böhm
Rođen/a23. siječnja 1963.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovirock, pop
Zanimanjeglazbenik
Instrumentgitara, bas gitara, klavijature, saksofon
Djelatno razdoblje1980. - danas
AngažmanMoris

Mario Böhm brodski je glazbenik rođen 1963. godine.

Godine 1980. suosnivač je sastava Moris. Sviraju po raznim koncertima i festivalima gdje izvode svoje autorske pjesme, a 1982. godine u studiju kod Šime Jovanovca snimaju svoj prvi demo. Sastav se razilazi nakon što Mario 1984. godine odlazi u JNA, a po povratku se ponovo sastaju i snimaju svoj drugi demo.

Životopis

Mario je rođen 23. siječnja 1963. godine u Slavonskom Brodu. Početkom 1970-ih krenuo je u glazbenu školu "Ivan pl. Zajc" za gitaru te ju nakon jedne godine i završenog solfeđa napušta. Odmah nakon toga priključuje se limenoj glazbi gdje svira saksofon i klarinet. Iz limene glazbe odlazi nakon pet godina nezadovoljan što nema nikakvog glazbenog napretka i što mu se brani da saksofon svira van orkestra.

Moris

Godine 1980. osniva se sastav Moris u kojemu svira saksofon i solo gitaru. Ostali članovi Morisa bilu su; Mihajlo Janžić - Brko (bas gitara), Vlatko Rakitić (bubnjevi), pok. Damir Macko (ritam gitara) i Otto Sliva (orgulje).

Sastav se isključivo bazira na svojim autorskim djelima, međutim na koncertima izvode pjesme i drugih izvođača poput Beatlesa, Rolling Stonesa, Deep Purplea te bendova domaće novovalne scene. Kao autor pjesama najviše se ističe Mihajlo Janžić - Brko, a neke od njih su "Moris" (Sliva), "Julia" (Böhm), "Pregaženi" (Janžić), "Dječaci" (Janžić), te pjesme koje su postale vrlo popularne u Brodu "Kako je lijepo" (Janžić) i "Priča o mladiću" (Janžić).

Prvi demo

Godine 1982. u Gradištu kod Šime Jovanovca na četvero-kanalnom studiju snimaju svoj prvi demo. Iste godine nastupaju u Domu "Đuro Salaj" (danas Koncertna dvorana "IBM") na festivalu rock grupa. Nakon što Mario 1984. godine odlazi u JNA, Moris prestaje s djelovanjem. JNA služi u Titogradu (danas Podgorica), gdje biva vođa muzičke sekcije te je svirao saksofon. Nakon odlaska Janeza Križaja (člana popularnog slovenskog sastava Videosex), prelazi na bas gitaru te ju nastavlja svirati i nakon povratka iz JNA kada se Moris ponovno okuplja. Istovremeno već tezgari s mnogim glazbenicima po raznim mjestima u Brodu i okolici poput sastava Crna udovica s kojim kao basist nastupa tijekom 1985. godine u postavi Božo Mrvelj (bubnjevi), Mato Mrvelj (gitara) i Mato (vokal).

Drugi demo

Sastav tada čine isti članovi osim što umjesto Damira Macka na ritam gitaru dolazi Dragan Spajić - Gale te Zvonimir Ćosić - Ćosa na solo gitaru. Odlaze ponovno kod Šime Jovanovca (koji tada ima pravi 24-kanalni studijo) i snimaju svoj drugi demo. Materijal se sastoji od istih pjesama s prvog demo snimka uz nekoliko novih ("Dosada"...). Gale je otpjevao tri pjesme i materijal je trebao otići na rezanje za LP. Međutim tada dolazi do nesuglasica i Mario nezadovoljan i razočaran napušta sastav te odlazi nekoliko godina svirati van Broda. Moris se raspada, a Gale i Brko ubrzo nakon toga osnivaju sastav Galerija i objavljuju LP na koje mu se nalazi nekoliko Galetovih i nekoliko pjesama s drugog dema grupe Moris.

Od 1988. godine do početka Domovinskog rata, Mario svira u zabavnom bandu Dijamanti kada se razilaze. Po završetku rata 1994. godine ponovno se okupljaju i godinama ostaju zajedno.

Galerija slika

Video

Pjesma "Boca". Balada koja je nastala za 30 minuta u mjesecu lipnju 2010. godine.

Pjesma "Sanjam" od sastava Indeksi u izvedbi Marija Böma.

"Brode moj" pjesma posvećena Brodu na Savi .

Izvor

  • Mario Böhm