Josip Opačak
Josip Opačak, 2013.
Josip Opačak, 2013.
Rodno imeJosip Opačak
Poznat/a i kaoJoza
Rođen/a12. rujna 1949.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovirock
Instrumentbas gitara
Djelatno razdoblje1966. - 1970.
AngažmanDux, Dux II, Blijede sjene, Eggs

Josip Opačak brodski je glazbenik rođen 1949. godine.

Životopis[uredi]

Josip Opačak rođen je 12. rujna 1949. godine u Slavonskom Brodu. U rodnom gradu pohađa osnovnu i srednju školu a Višu građevinsku završava u Zagrebu. Glazbom se počinje baviti u 5. razredu osnovne škole kao primaš tamburaškog orkestra OŠ "Ivan Goran Kovačić". U isto vrijeme dobiva gitaru koju uz pomoć literature uči sam svirati.

Josipov prvi sastav bio je VIS Dux, koji je osnovan 1966. godine. Osim njega sastav su činili još Vesna Pezelj (vokal), Lavoslav Špicer (solo gitara), Zlatko Šofić (ritam gitara, vokal) , Josip Matić i nešto kasnije Marko Kern (vokal). Prvi javni nastup imaju 29. studenog iste godine u brodskom garnizonu te nastup na gitarijadi u kinu Jadran (Dom kralja Tomislava) u prosincu. Sastav do kolovoza 1967. godine, nakon čega se razilazi, bilježi brojne nastupe, a neki od njih su; redovite "ćage" u domu "Đuka Matanić" (danas MO "Josip Juraj Strossmayer"), čajanke od 14 do 17 sati u hotelu Park te tijekom ljeta u Najlon bašči kraj Save (danas parkiralište kraj restorana Zvonimir). Repertoar im se sastojao od tada najpopularnijih sastava popu Beatlesa i Stonesa, a zbog posebnosti ženskog vokala na popisu su se našle pjesme od Rite Pavone i Sandie Show.

Nakon raspada Duxa, Josip s Markom Kernom i Josipom Matićem, 1967. godine, osniva sastav Dux II. U sastav dolaze još Berislav Miškiv i Miroslav Mahovlić. Sastav djelu oko godinu dana. Sviraju u Brodu, Požegi i Đakovu te zajedno s Eggsima sudjeluju na 1.slavonskoj gitarijadi na kojoj se natječu sa sastavima iz Vinkovaca, Požege i Nove Gradiške.

Treći sastav, pod nazivom Blijede sjene, osniva zajedno s Mirkom Sečićem (vokal, orgulje), Dubravkom Šefom (solo gitara, vokal) i Josipom Jagarom (bubnjevi), u jesen 1968. godine. Nastupali su po Brodu i izvan njega, a repertoar im se sastojao od pjesama sastava The Eagles, Spencer Davis Groupe, The Cream i Eddia Floyda te nekoliko vlastitih skladbi.

Nakon što se Blijede sjene razilaze, Josip u rujnu 1969. godine postaje članom sastava Eggs. Postavu Eggsa tada su činili; Krunoslav Seletković (orgulje), Dubravko Šef (gitara), i Rajko Svilar (bubnjevi). Sviraju u Radničkom domu gdje se redovno prodavalo 600 do 700 ulaznica. Ova postava Eggsa, osim poznatih svjetskih hitova, svirala je i svoje autorske pjeseme od kojih je najpoznatija "Jesen" (autor B. Gajdukov). Sastav dobiva nekoliko zanimljivih ponuda (Novković, Osijek), ali ih sve odbija i u kolovozu 1970. godine prestaje s djelovanjem.

Rock vremeplov i Rock izložba[uredi]

Na inicijativu pok. Duška Svilara na Klasijama je 1986. godine organiziran veliki rock događaj pod nazivom Brodski rock vremeplov 1964.-1986.. Na koncertu su nastupili gotovo svi sastavi koji su tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina djelovali u Brodu. Za tu priliku okupljaju se Duxi i Duxi II.

Državni arhiv u Slavonskom Brodu 16. svibnja 2012. godine organizirao je rock izložbu pod nazivom "Sve je to rock 'n' roll". Nakon izložbe do kraja godine u prostorijama Arhiva održano je nekoliko tematsko-glazbenih večeri, a na zadnjoj organiziranoj 30. siječnja 2013. godine, predstavljen je autorski rad sastava Eggs. Gosti večeri bili su Krunoslav Seletković, Dubravko Šef i Josip Opačak.

Izvor[uredi]