Idoli
Sastav Idoli
Sastav Idoli
Osnivanje1967.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1967. - 1968.
RepertoarThe Shadows, Crveni koralji, Jimi Hendrix, Grupa 220, autorske pjesme
Originalna postava
Ivica Šprajc, Josip Vidaković, Dubravko Duvnjak, Mirko Vodanović, Predrag Čičak
Najpoznatija postava
Dubravko Šef
Josip Vidaković
Mirko Vodanović
Predrag Čičak
Alternativna slika
Idoli (1968.).jpg

Najpoznatija postava satava.

Idoli su brodski rock sastav s Plavog polja osnovan 1967. godine. Ime dobivaju od prijatelja po imenu Mišo koji ih je nazvao Idoli.

Povijest sastava

Idole je 8. ožujka 1967. godine osnovao Josip Vidaković. Tadašnju originalnu postavu činili su Ivica Šprajc (vokal), Dubravko Duvnjak (solo gitara), Josip Vidaković (ritam gitara), Mirko Vodanović (bas gitara) i Predrag Čičak (bubnjevi). U samom početku neke instrumente posuđuju od bivših članova sastava Kristali a tada već Eggsi. Prvi nastup imaju na gitarijadi u "Đurinoj menzi" a zatim slijede svirke po Budainci, Brodskom Varošu, Kapeli, Lužanima, Oriovcu, Garnizonu JNA, Domu "Đuki Matanić i drugdje. Izvode pjesme britanske pop skupine The Shadows, zagrebačkih Crvenih koralja i neke svoje autorske pjesme poput "Drveni filozof" i "Susret". Uzori su im Beatlesi, Rolingstonesi, Crveni koralji i Dinamiti.

Početkom 1968. godine u sastav na mjesto orguljaša jedno vrijeme dolazi Ivica Kobel. Ubrzo iz sastava odlaze Ivica Šprajc, Ivica Kobel i Dubravko Duvnjak a u ljeto 1968. kao pjevač i solo gitarist dolazi Dubravko Šef. Mijenjaju repertora i izvode pjesme Jimija Hendrixa, Grupe 220, Kinksa i drugih. Nastupaju u Domu JNA i Hotelu "Ada" u Bosanskom Brodu. Većinu instrumeneta kupili su od članova sastava Marsoni, a na svirke su se prevozili Fiatom 1300 u kojega su svi stali.

Uz pomoć Franje Hercega i Blanke Vogrinec koja je bila pratnja na orguljama, snimaju desetak pjesma u prostorijama Radio Broda. Sastav se krajem 1968. godine raspada. Dubravko odlazi u Blijede sjene a nekadašnji član Idola Ivica Šprajc osniva sastav Renggers s kojima nastavlja svirati na zabavama te na nastupima pjevača amatera.

Članovi sastava

Originalna postava
Ostali članovi

Video

Izvor