Hidrogeni
Sastav Hidrogeni (prosinac 1965.), L/D: Mirko Sečić, Boris Majetić, Stjepan Perlić, Lavoslav Špicer
Sastav Hidrogeni (prosinac 1965.), L/D: Mirko Sečić, Boris Majetić, Stjepan Perlić, Lavoslav Špicer
Osnivanje1964.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1965.- prosinac 1966.
RepertoarThe Shadows, The Beatlesi
Web-stranicaFacebook stranica
Članovi
Lavoslav Špicer - Leo
Mirko Sečić
Stjepan Perlić
Boris Majetić - Cici

Hidrogeni brodski je rock sastav osnovan 1964. godine. Bili su prvi osnovani VIS u Slavonskom Brodu, te su svojim nastupima jako puno utjecali na osnivanje novih sastava. Prvi nastup imali su na Plavom polju dok su prvi solistički koncert imali 10. siječnja 1966. godine u nekadašnjem kinu "Jadran". Hidrogeni su također sastav koji je izveo prvu rock and roll pjesmu na engleskom jeziku, "Ready Teddy" od Elvisa Presleya, a otpjevao ju je Marko Kern 1964. godine u kinu "Jadran". Pred kraj 1966. godine, nakon odlaska Mirka Sečića u JNA, Hidrogeni prestaju s djelovanjem.

O sastavu

Sastav su 1964. godine osnovali Marko Kern, Lavoslav Špicer - Leo i Mirko Sečić te je Slavonski Brod dobio prvi VIS, koji će slijedećih godina svojim sviranjem zabavljati mlađu populaciju u gradu. Slijedi vježbanje i brojne probe, a većina repertoara se sastojala od pjesama Elvis Preasley-a i Cliff Richarda,The Shadowsa i The Beatlesa.

Prvi nastup sastava bio je u jednoj dvorani (ili baraci) na Plavom polju. Mladež u to doba jedva je čekala subotu i nedjelju te je odaziv na plesnjak bio takav da svi nisu mogli niti ući. Godine 1966. počinju svirati u sportskoj dvorani na Klasijama, a čitava mladež Grada preko vikenda seli se u dvoranu. U ono vrijeme bila je moda da bendovi budu jednako obučeni tako su i članovi Hidrogena bili u crnim dolčevit majicama i smeđim hlačama.

Svojim glazbenim nastupima, Hidrogeni su neposredno počeli utjecati na društveno zabavni život u Slavonskom Brodu. Svojim koncertima potakli su na neki način i druge da počnu s muziciranjem, što neposredno dovodi do osnivanja novih bendova. Glavna prepreka je bila ona s financijske strane, a drugo je bilo to što se u ono vrijeme (bivša Jugoslavija) nije moglo nabaviti instrumente. Jedini izvor je bio iz uvoza, a to je za onaj period opet priča za sebe. Dolazi se do nekog privatnika iz Zagreba koji je članovima Hidrogena izradio instrumente.

Ubrzo Hidrogeni svojim djelovanjem potiču i ostale mlade da se počnu baviti glazbom te dolazi do osnivanja novih bendova poput Marsona, Kristala, Idola i drugih. Hidrogeni su zasigurno jedan od sastava (ako ne i prvi) koji je postavio kamen temeljac rock scene u Slavonskom Brodu, te je na tim temeljima izgrađena današnja brodska rock scena. Svakog vikenda (subotom i nedjeljom) obavezno je bila svirka na kojoj se okupljala gotovo sva mladež Broda koja se zajedno s Hidrogenima zabavljala. Hidrogeni su definitivno rock sastav koji spada u povijest grada Broda, kada je riječ o kreiranju glazbene scene.

Dvorana na Plavom polju postaje pretijesna, a neku veću nisu mogli dobiti iz razloga što bi cipele uništile parket. To se pogotovo ticalo sportske dvorane na Klasijama. Ona je bila rezervirana za košarkaše i parket se nije smio oštetiti. Jedne subote (ne znaju niti sami kako) dobili su poziv da sviraju u dvorani na Klasijama što je za njih i mlade posjetitelje bio veliki događaj u gradu. Hidrogeni dolaze do punog izričaja, a veliki broj mladih može ih slušati. Stadion Klasije postaje centar okupljanja svih mladih u gradu kada se sviralo, a posebno treba napomenuti da nikada nije došlo do nekakvog incidenta, mladi su čuvali mjesto kao da je njihovo.

Intenzivno se pripremaju za svoj prvi solistički koncert. Kako nisu imali svojih autorskih kompozicija, repertoar se bira između najjačih svjetskih hitova poznatih rock grupa. Prvi solistički koncert imaju 10. siječnja 1966. godine u nekadašnjem kinu "Jadran". Na žalost to je bio i posljednji solistički koncert, jer krajem iste godine Mirko Sečić odlazi na odsluženje vojnoga roka u Karlovac. Do tada još puno puta sviraju na plesnjacima i maturalnim zabavama, a bilo je svirki i u okolici Broda po nekim selima većinom kao neke zabave. Marko Kern jedan od prvih pjevača rock and rolla u Brodu i suosnivač grupe, napušta Hidrogene 1965. godine i sa Lavoslavom Špicerom osniva grupu Dux 1966. godine.

Nakon što je krajem godine Sečić otišao u JNA, sastav Hidrogeni prestaje s djelovanjem.

Članovi sastava

Sastav Hidrogeni
Originalna postava
Ostali članovi
VIS Hidrogeni legendarna Brodska grupa koju ustvari možemo i nazvati prvom pravom Brodskom grupom. To je bend koji je u to vrijeme povukao največi broj mladih Brođana da prave vlastiti bend. Osim toga vrlo je teško sa današnjeg stanovišta rock muzike i događaja vratiti se na početak na te davne šesdesete godine - pogotovo o brodskoj sredini a ne propustiti slučajno nešto za čega je vezano nekoliko generacija.

—Duško Svilar, u jednom časopisu, Slavonski Brod, 1986.

Brodski rock vremeplov 1964.-1986.

  • Hidrogeni su nastupili 1986. godine na Brodskom rock vremeplovu 1964.-1986. koji se održao u sportskoj dvorani na Klasijama. Između ostalih pjesama izveli su i "Apache" od Shadowsa, a taj nastup može se vidjeti na videu:

  • Snimka pjesme nastala je 1964. u ljeto na Lokalnoj radio stanici Brod. Pjesmu je snimio Zvonko Gavran na magnetofon i uz malu pomoć mojih prijatelja digitalni remix kao i obradu pjesme možemo smatrati prvom rock pjesmom u Slavonskom Brodu.

Izvor