Dux
Sastav Duxi na Brodskom rock vremeplovu, 1986. godine.
Sastav Duxi na Brodskom rock vremeplovu, 1986. godine.
Osnivanje1966.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovipop rock
Djelatno razdoblje1966. - 1967.
Web-stranicaFacebook stranica
Originalna postava
Vesna Pezelj, Zlatko Šofić, Lavoslav Špicer, Josip Opačak, Josip Matić
Ostali članovi
Marko Kern
Mirko Sečić
Stjepan Perlić - Perlić
Zlatko Kordić

Dux je brodski rock sastav osnovan 1966. godine.

Povijest sastava

Duxi nastaju kada Leo Špicer dolazi na ideju da osnuje sastav s ženskim vokalom. Ubrzo njegova se ideja ostvaruje i nastaju Duxi koje su tada činili: Vesna Pezelj (vokal), Marko Kern (vokal), Lavoslav Špicer (solo gitara), Zlatko Šofić (ritam gitara, vokal) Josip Opačak (bas gitara) i Josip Matić (bubnjevi). Polako i sigurno uvježbavaju repertoar koji se ustvari bitno razlikovao od repertoara Marsona, Kristala, Idola i drugih, a razlog tomu je bio ženski vokal što u ono vrijeme nitko nije imao.

Na svjetskoj sceni, u to vrijeme, pojavljuje se britanska pop pjevačica Sandie Shaw s pjesmom "Puppet On A String", koja je kao stvorena za Vesnu te ju odmah uvrštavaju na popis pjesama. Prvi nastup imali su u brodskom garnizonu 29. studenog 1966. godine. Iste godine nastupaju na gitarijadi u kinu "Jadran". Ubrzo počinju u Hotelu Park svirati poznate popodnevne nedjeljnje čajanke i time postaju prvi brodski sastav koji za mlade svira te čajanke. Vrlo brzo osvajaju velike simpatije kod mladih jer svirke su bile besplatne, a u ono vrijeme mlađe osobe koje još nisu bile punoljetne nisu se smjele zadržavati duže u gradu. Na brodskoj gitarijadi 1967. godine u menzi poduzeća "Đuro Đaković" odnose pobjedu ispred sastava Marsoni. Prvi su električarski sastav koji je svirao u Najlon bašči tijekom ljeta 1967. godine.

Duxi su djelovali do 1967. godine, kada dio članova zajedno s jednim djelom sastava Kristali osniva legendarni brodski sastav The Eggs. Drugi dio članova s Miroslavom Mahovlićem - Ćirom i Berislavom Miškivom - Bracom osniva sastav pod nazivom Dux II.

18. u državi po izboru Plavog vjesnika

Postali su najpopularnija grupa u gradu, a po izboru "Plavog vjesnika" izabrani su kao 18 grupa u državi. Plavi vjesnik je 1966. godine objavio natječaj za biranje najpopularnijih rock sastava bivše države. Sastavi su birani u dvije kategorije, 'Deset velikih' i 'Druga liga'. U kategoriji 'Deset velikih' pobijedio je sastav Zlatni akordi, a na prvo mjesto 'Druge lige' zasjeli su osječki Dinamiti dok se sastav Dux našao na odličnom 8. (ili ukupnom 18.) mjestu. Valja napomenuti da je u natječaju sudjelovalo preko sto sastava iz čitave Jugoslavije.

U vrijeme dok se održavao natječaj Plavog vjesnika iz Duxa su otišli Zlatko Šofić i Lavoslav Špicer te zajedno s Željkom Brezičevićem, Duškom Svilarom i Rajkom Svilarom osnivali sastav The Eggs. Duxi u to vrijeme nastupaju u postavi Vesna Pezelj (vokal), Marko Kern (vokal), Stjepan Perlić - Perlić, Josip Opačak (bas gitara) i Josip Matić (bubnjevi). Ubrzo i Vesna Pezelj odlazi iz sastava i prelazi u Eggse.

Članovi sastava

Originalna postava
Ostali članovi

Video

Izvor