Blijede sjene
Osnivanje1968.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1968. - 1969.
Repertoarstrani coveri, vlastite pjesme
Originalna postava
Mirko Sečić, Dubravko Šef, Josip Opačak, Josip Jagar
Ostali članovi
Hrvoje Mihić

Blijede sjene su brodski rock sastav osnovan 1968. godine.

Povijest sastava[uredi]

Blijede sjene tijekom jeseni 1968. godine osnivaju Mirko Sečić (vokal, orgulje), Dubravko Šef (solo gitara, vokal), Josip Opačak (bas gitara) i Josip Jagar (bubnjevi) koji im se iz Zagreba priključivao vikendima. Nazivaju se po kultnoj skladbi "A Whiter Shade Of Pale" sastava Procul Harema. Opremljeni Šefovim i Opačkovim odličnim kopijama Feder pojačala te Mirkovim dvomanualnim Gem orguljama svirali su plesnjake i zabave po Brodu, Novoj Gradišci i okolnim selima. Repertoar se sastojao od popularnih stranih sastava poput The Eaglesa, Spencer Davis Groupe, The Creama i Eddia Floyda te nekoliko vlastitih skladbi. Sa sastavom na mjestu bubnjara povremeno svira i Hrvoje Mihić.

Na koncerte putuju različitim načinom od vlaka i šinobusa do osbnog automobila. Jedne prilike vraćajući se kombijem s nastupa iz Nove Gradiške sletili su s ceste i završili u kanalu. Dubravko i Josip završili su razbijenih noseva, a Jagar je slomio zub. Instrumentima nije bilo ništa. Sutradan su ih brojni prijatelji iz drugih bendova došli posjetiti da vide jesu li dobro.

Ova postava Blijedih sjena (Opačak, Šef, Sečić i Jagar) još su u siječnju 1968. godine za ondašnju Jugoslavensku radio-televiziju (za emisiju "Smjerom putokaza"), snimili spot za pjesmu Željka Brezičeviće "Iščezla si" te time postali prvi brodski rock sastav koji se pojavio na TV-u.

Članovi sastava[uredi]

Originalna postava
Ostali članovi

Izvor[uredi]

  • Državni arhiv iz Slavonskog Broda (prema kazivanju Mirka Sečića i Dubravka Šefa)
  • Dubravko Šef (Rock biografija za potrebe SBRock vremeplova)