ATOMI
Sastav Atomi, Donji Andrijevci.
Sastav Atomi, Donji Andrijevci.
Osnivanje1974.
MjestoDonji Andrijevci
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1974. - 1977.
Članovi
Josip Pjevac - Joško
Vinko Musa
Dinko Rosandić
Kruno Šetka
Matija Vučković - Cale

ATOMI rock su sastav iz Donjih Andrijevaca osnovani 1974. godine.

Povijest sastava[uredi]

ATOME je 1974. godine osnovao Josip Pjevac, a grupu su tada činili Vinko Musa (solo gitara), Dinko Rosandić (bas gitara), Kruno Šetka (ritam gitara), Matija Vučković - Cale (bubnjevi) i Josip (vokal). Sljedeće godine nakon nekoliko svirki iz sastava odlazi Kruno Šetka, a ATOMI dalje nastavljaju kao četvorka. Sviraju na brojnim zabavama, kirvajima, maturalcima i ostalim prigodama od Broda do Osijeka. U samom početku za prijevoz do odredišta služio im je traktor, a kasnije ih je u kombiju "Zastava 850" vozio (pok.) Stanko Musa, Vinkov otac.

U to vrijeme sastav ATOMI bili su jedan od najznačajnih sastava na ovom prostoru. Svojim izvedbama privlačili su veliki broj obožavatelja, a o njima je kružila i priča koja je glasila; "ako želite uživati u lijepim pjesmama, koje volite čuti a nitko vam ih ne svira... otiđite i slušajte ATOME".

Nakon velikog broja odrađenih svirki i iznajmljenog razglasa iz Đakova, odlaze u Zagreb, Ilicu, u trgovinu glazbene opreme "Muzička naklada" te si kupuju nove instrumente. Uz pojačala "Hohner" za solo i bas gitaru (nije bilo novaca za "Marshalla"), kupljeni su novi bubnjevi marke "Amati" i nova bas gitara "Jolana".

Atomi 1976. godine u Trpnju, hotel "Faraon".

Godine 1976. Josip odlazi raditi u Ploče u tvrtku "Jadran", a ATOMI te godine tri mjeseca sviraju u hotelu "Faraon" u Trpnju. Istovremeno u hotel dolaze Željko Bebek i (pok.) Ipe Ivandić tražeći od direktora da ugovore svirku, međutim ovaj ih odbija govoreći da hotel već ima stalni bend. ATOMI se razilaze početkom 1977. godine.

Članovi sastava[uredi]

Izvor[uredi]