VIS Kristali
Kristali 1966.
Kristali 1966.
Osnivanje1965.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1965. - 1967.
Originalna postava
Đukica Štimac, Valentin Golembiovski, Željko Brezičević - Breza, Duško Svilar - Dule, Rajko Svilar
Ostali članovi
Berislav Miškiv - Braco
Darko Diklić - Bojler
Josip Cimermanović

VIS Kristali brodski je rock sastav osnovan 1965. godine.

Povijest sastava

Slušajući sastav Hidrogeni te glazbu iz filma Veseli klub mladih Rajko Svilar i Željko Brezičević zajedno s Duškom Svilarom, Miroslavom Mahovlićem i Berislavom Miškivom - Bracom odlučuju osnovati rock sastav pod nazivom Helioni. Ubrzo nakon toga Miškiv odlazi na školovanje u Osijek dok ostali zajedno s Đurom Štimcem (gitara, vokal) i Valentinom Golembiovskim (gitara) osnivaju Kristale. S grupom je povremeno nastupao i bratić Đure Štimca, Josip Cimermanović - Cimer iz Brodskog Stupnika. Valentin je svakodnevno na tavanu zgrade u Pilarevoj ulici, gdje su imali probe, vježbao sa svakim pojedinačno kako bi ih što prije naučio svirati.

Sastav je prvi nastup imao 28. studenog 1965. godine u Društvenom domu u Lužanima. Koncert je poslužio kao generalna proba glavnom nastupu u Društvenom domu u Starom Petrovom Selu održanom 29. studenog 1965. godine. Grupa je imala redovne nastupe u staroj baraci na Plavom polju i po okolnim selima. Novac od zarade ulažu u nove instrumente koje idu kupiti u Trst i koje moraju 'prošvercati' preko granice.

Sastav 1966. godine napušta Đukica Štimac, a na njegovo mjesto dolazi gitarist Berislav Miškiv te Darko Diklić - Bojler na klavijature. Na 2. brodskoj gitarijadi, održanoj 1966. godine u tadašnjem kinu Jadranu (danas Hrvatski dom), pobijedili su ispred Marsona i Duxa. Kao nagradu dobili su ljetnu gažu u Ferijalnom kampu na Korčuli. Održavaju samostalni koncert u Domu kulture na Korčuli, a po povratku sviraju uglavnom po plesnjacima u Brodu i okolici. Godine 1967. na gitarijadu u Vrpolje, Berislav Miškiv dolazi biciklom iz Osijeka, a sastav odnosi pobjedu.

Sljedeće 1967. godine članovi Kristala Duško Svilar, Željko Brezičević i Rajko Svilar te članovi Duxa Lavoslav Špicer, Zlatko Šofić i Vesna Pezelj osnivaju sastav Eggs. Nakon toga Kristali prestaju s djelovanjem dok Dux nastavljaju svirati pod nazivom Dux II.

Članovi sastava

Ostali članovi

Članak u Džuboksu


Galerija slika

Izvor