SBRock je nastao s ciljem kako bi zabilježio bogatu glazbenu rock scenu koja se od početka '60-ih pa do kraja '80-ih, ali i sve do danas događala u Slavonskom Brodu. Brojni glazbenici i sastavi našli su svoju ulogu u tom vremenu. Mnogi od njih više nisu s nama, mnogi su se oprostili od glazbe i izabrali svoj drugačiji životni put, mnogi su otišli iz Broda i negdje drugdje započeli svoje karijere, ali svi smo u jednom trenutku bili dijelom te slavonskobrodske rock scene.

U ono vrijeme bilo je jako malo fotoaparata, o video kamerama da se i ne priča, gramofoni su se mogli na prste izbrojati, a tako je isto bilo i s magnetofonima. Vrlo malo iz toga vremena je ostalo zapisano, što tekstualno, fotografijom ili videom i to je velika šteta. Međutim, ništa nas ne sprječava da se sami uključimo u ovaj projekt te svojim znanjem i sjećanjem ne dozvolimo da se jedno vrijeme koje nam je svima bilo drago izbriše i zaboravi.

Više o projektu

Što (ni)je SBRock

Sbrock.net nije klasični glazbeni portal. Bavi se isključivo brodskom glazbenom scenom i njenim glazbenicima. Ne pridonosi se tolika važnost aktualnim glazbenim događanjima, komentarima, novostima, najavama pa čak i osvrtima. To ne znači da istih nema ili da ih neće biti već da je u prvom planu prikupljanje podataka i materijala (video, fotografije, tekstovi...) te njihovo objavljivanje, stvaranje zbirke podataka i objedinjavanje brodske glazbene scene na jednom mjestu. Projektom se također žele obuhvatit razna mjesta na kojima su organizirani glazbeni događaji i njihova uloga u razvoju scene tog vremena. Usporedno s prikupljanjem podataka radi se i kronologija događanja po desetljećima koja su podijeljena na godine.

Točnost podataka je vrlo bitna, ali s druge strane, ovo nije tiskani mediji i svaku grešku je vrlo lako ispraviti. Ponekad je netočan podatak ustvari dobar mamac da se netko i sam uključi u rad na projektu. Drugim riječima, onaj tko zna da godina, ime ili prezime, naziv sastava ili nešto drugo nije točno, vrlo lako taj podatak može ispraviti.

Pravila uređivanja

Nekih strogih pravila u stvari nema, jedino pravilo kojeg se treba pridržavati je neutralnost prilikom pisanja članaka. Bilo da se radi o tome da netko piše članak sam o sebi ili o nekom drugom treba ga stvarati s točke neutralnog gledišta (npr. poželjno izbjegavanje superlativa naj ili ga koristiti u obliku jedan/a od najboljih). Službeni jezik je hrvatski ali nije potrebno izbjegavanje tuđica i pojmova koji su u svijetu glazbe ustaljeni u hrvatskom jeziku.