Zoran Tomac
Zoran Tomac, 2014. godine.
Zoran Tomac, 2014. godine.
Rođen/a24. srpnja 1960.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovirock, pop
Zanimanjeglazbenik
Instrumentbubnjevi, gitara, vokal
Djelatno razdoblje1976.-danas
AngažmanPop express, Sinovi ravnice, razni brodski sastavi

Zoran Tomac brodski je glazbenik i kantautor rođen 24. srpnja 1960. godine.

Zajedno s bratom Borisom Tomcem 1976. osniva sastav Pop express u kojemu svira sve do 1980. godine kada odlazi u JNA.

Godine 2002. ozbiljnije se počinje baviti kantautorskim radom, a 2003. kod Grege u studiju snima svoj prvi CD s autorskim pjesmama pod nazivom Sjećanja. Tijekom zadnjih godina često nastupa s brodskim pjesnicima i književno-likovnim društvom "Berislavić" te svira i pjeva sa svojim bendom u Domu za starije i nemoćne osobe.

Životopis

Zoran Tomac rodio se 1960. godine u Slavonskom Brodu gdje je završio osnovnu i srednju školu za strojarskog tehničara.

Prvi susret s glazbom imao je u 6. razredu osnovne škole kada je nastupao u glazbenoj sekciji pod nazivom "Gitaristi" koja se sastojala od 3 cure i 4 dečka. Svirali su u školi kada se obilježavao Dan škole i neki važniji datumi toga vremena. Bio je gitarista ali velika želja mu je bila da svira bubnjeve te je već tada, dok je s bratom vježbao, znao okretati gitaru i po zadnjoj strani lagano rukama i prstima držati ritam.

Brat Boris radio je u Borovu i svirao gitaru u jednom sastavu. Na bratov nagovor godine 1976. kada je pohađao drugi razred srednje škole osnovali su sastav Pop express te se ozbiljnije počeo baviti glazbom. Originalnu postavu Pop expressa činili su; Boris Tomac (solo gitara), Tomislav Biondić (ritam gitara), Zdravko Alar (bas) i Zoran (bubnjevi). Svirali su po raznim lokacijama u gradu te po seoskim zabavama, maturalnim zabavama i gitarijadama. Također su zajedno sa sastavom Gorak med nastupali ispred dvorane "Đuro Salaj" (danas Koncertna dvorana "IBM") na manifestaciji pod nazivom "Kad nema kiše" i 1979. godine na prvom brodskom festivalu šansone i akustične glazbe. Izvodili su svoje stvari i pjesme domaćih i stranih izvođača. Razilaze se 1980. godine kada Zoran i još dvojica članova odlaze na odsluženje vojnoga roka. JNA prvo služi u Štipu, a nakon obuke odlazi u Ohrid na granicu gdje u slobodno vrijeme za vojsku svira gitaru.

Po povratku iz JNA nema stalnog benda već povremeno svira s raznim brodskim sastavima. Sa sastavom Škorpioni nastupa po brodskim hotelima i u hotelu "Ada" u Bosanskom Brodu te u hotelu u Đakovu.

Godine 1991. kao dragovoljac priključuje se 109. vinkovačkoj brigadi, a od 1994. godine pripadnik je 5. gardijske brigade "Sokolovi". U 109. vinkovačkoj brigadi imao je sastav s kojim je svirao humanitarne koncerte i za vojsku. Zajedno sa Zlatnim Dukatima nastupili su jedne godine na "Vinkovačkim jesenima". U 5. gardijskoj počinje pisati pjesme i nastupa sam po zabavama i obilježavanju važnijih datuma. U to vrijeme do 1997. napisao je desetak pjesama, a neke od njih su "Dobro jutro", "Princeza", "I ne brini" te druge. Ubrzo doživi veliku tragediju kada je pred sobom izgubio prijatelja. Pet godina mu je trebalo da se oporavi od toga te se to vrijeme ne bavi glazbom.

Novije doba

Godine 2002. vraća se glazbi i pisanju pjesama, a prva koju je napisao bila je "Zašto si se ubio prijatelju moj". Sljedeće 2003. godine kod Grege u studiju snima svoj prvi CD s autorskim pjesmama pod nazivom Sjećanja. Nastupa s brodskim pjesnicima iz udruge "Brod" i književno-likovnim društvom "Berislavić" te svira i pjeva sa bendom pod nazivom Sinovi ravnice u Domu za starije i nemoćne osobe. Članovi sastava su; Slavko Matošević (bas-bugarija), Antun Šalaj (harmonika), Zvonko Došen (harmonika), Josip Čermak (bas), Blaž Lujić (vokal) i Zoran (gitara, vokal).

Početkom 2014. godine, 11. siječnja, zajedno s Željkom Čavčićem Slamnatim i Mihajlom Janžićem svira na prvoj Retrospektivi duhovne glazbe u prostorijama Obiteljskog centra.

Video

Izvedba pjesme "Zašto si se ubio prijatelju moj" te koncert s prijateljima povodom Dana Valentinovog, 12. veljače 2010. godine.

"Prijatelju moj"

Koncert povodom Valentinovog, 2010. godine.

"Ivan Pavao II" (Duhovna večer u Obiteljskom centru)

Izvor

  • Zoran Tomac