Zdravko Jordan
Susret generacija 2013.
Rodno imeZdravko Jordan
Poznat/a i kaoPic
Rođen/a8. svibnja 1958.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovirock, pop, blues, progresivni rock
Instrumentvokal, gitara
AngažmanEpitaf, Akordi, Kings, Prijatelji, Band, SG Band, Curino cvijeće, Paklena pomoranđa, Otočani

Zdravko Jordan - Pic brodski je glazbenik rođen 1958. godine.

Životopis[uredi]

Zdravko Jordan rodio se 8. svibnja 1958. godine u Slavonskom Brodu. Prve akorde na gitari već u ranoj dobi uči od svog oca koji je u kući svirao i pjevao meksikanske pjesme. Jedne prilike 1974. godine, svirajući na starom keju pjesme Boba Dylana i Neila Younga, čuo ga je tada student književnosti, a danas profesor Vinko Brešić. U to vrijeme Brešić je u Gradskoj čitaonici organizirao večeri poezije te mu predložio da kao pratnja dođe svirati na njih. Pic pristaje i dogovara s Brešićem da mu ranije javi koji će se pjesnik predstavljati kako bi u Gradskoj knjižnici našao njegova objavljena djela te neka uglazbio i izvodio kao šansone. Istovremeno pjeva u Gradskom mješovitom zbor pod vodstvom profesora Jerkovića.

1970te[uredi]

Prijavljuje se na takmičenje amatera pjevača, koje se 1975. godine održavalo u Radničkom Domu. Izvodi pjesmu Vladimira Bukovca - Bukve "Princeza u bijelom" i osvaja drugo mjesto. Natjecanju prisustvuje Franjo Dorić iz sastava Akordi. Svidjela mu se njegova izvedba te ubrzo dogovaraju suradnju, nakon koje Pic jedno vrijeme s Akordima pjeva po seoskim zabavama i kirvajima.

Sljedeće 1976. godine zajedno s Damirom Mijakovcem – Cajom na gitari, Miljenkom Bošnjakom na bubnjevima i Begom Šehrićem na gitari, osniva svoj prvi rock sastav pod nazivom Epitaf. Kako nisu imali basistu, Pic na jednu probu dovodi Predraga Bobića, koji u to vrijeme pohađa glazbenu školu za klasičnu gitaru te ga nagovara da s njima počne svirati bas gitaru. Ubrzo prvi nastup, a kasnije redovne svirke na plesnjacima, imaju 1. travnja u Mjesnom domu "Đuka Matanić" (danas J.J. Strossmayer). Iste godine nastupaju na vrpoljačkoj gitarijadi, a razilaze se 1977. godine.

Odmah po raspadu Epitafa Pic postaje članom sastav Kings iz Donjih Andrijevaca, gdje pjeva do kolovoza 1978. godine kada na kratko odlazi u JNA, a u sastav na njegovo mjesto dolazi Borislav Sundać - Srna.

Istovremeno tijekom 1977. godine s Vladimirom Biondićem, Mariom Čižmekom - Bonzom i Željkom Rajčićem - Rajom osniva progresivni rock sastav Band. Nastupaju na 1. Festivalu akustične glazbe i Festivalu brodskih rock grupa gdje zajedno s Predragom Bobićem, Miljenkom Bogdanovićem i Tomislavom Brezičevićem - Tocom izvode mini rock operu.

Pred ljeto 1979. godine Josip Boras - Že okuplja sastav za tromjesečnu gažu u Pakoštanima. Nazivaju se Prijatelji i u sastavu Že na orguljama, Damir Kovačević - Frajko na basu, Boris Ružojčić (kao maloljetnik) na gitari, Zoran Vlasac bubnjevi te Pic na vokalu odlaze na more. Po povratku mijenjaju naziv u SG Band, a na mjesto klavijaturiste dolazi Svetozar Popović - Pop. Osim Stonesa, Doorsa, Claptona, Straitsa i drugih, sviraju i svoje autorske stvari. SG Band se razilazi u srpnju 1980. godine, kada Vlasac odlazi u JNA, a ubrzo poslije njega i Boris Ružojčić.

1980te[uredi]

Nakon raspada SG Banda, Pic, zajedno s Svetozarom Popovićem, ponovno postaje član donjoandrijevačkog rock sastav Kings. Popović sljedeće godine odlazi na odsluženje vojnoga roka, a na njegovo mjesto dolazi Siniša Tomić - Cino. Sastav zajedno s Verom Svobodom i Tamburaškim sastavom Tamburica iz Starog Petrovog Sela odlazi u Švicarsku u mjesto Schaffhausen gdje sviraju za naše ljude na privremenom radu u toj zemlji.

U Kingsima ostaje do proljeća 1983. godine kada nakratko prelazi u rock sastav Curino cvijeće. U postavi Vlatko Balošić (gitara), Dinko Rosandić (bas gitara), Matija Vučković - Cale (bubnjevi) i Pic (vokal), sviraju po Slavoniji, Đakovštini i Bosanskoj Posavini. Repertoar, zbog bubnjeva kupljenjih od Dragana Điđija Jankelića i Vlatkovog dobro skinutog Bregovićevog sounda, baziraju na Bijelom dugmetu. U lipnju iste godine Vlatko odlazi na tromjesečno dosluženje vojnoga roka. Cale i Dinko ne žele svirati bez Vlatka dok Pic nastavlja pod imenom Curino cvijeće ugovarati gaže i traži band koji će ga pratit na njima.

Nakon ljeta u listopadu 1983. godine, Pic zbog obiteljskih problema seli na Mali Lošinj. Na Lošinju s domaćim sastavom pod nazivom Otočani, tri godine svira po hotelskim terasama, a nakon što je 1986. godine dobio stalni posao na recepciji hotela Punta, prestaje se aktivno baviti s glazbom.

U studenom 1983. godine, na poziv Ivija Jankovića iz sastava Paklena pomoranđa (brat od poznatog pjevača Divljih jagoda Tonija Jankovića), dolazi u zagreb gdje snimaju demo od deset stvari. Demo, preko veze, snimaju u studiju Jadran Filma po noći jer su termini preko dana bili zauzeti. Snimatelj i producent snimke bio je Branko Podrezićki.

U novije vrijeme Pic povremeno nastupa s raznim bandovima te redovno pjeva na humanitarnom koncertu Susret generacija koji se od 2011. godine održava u Donjim Andrijevcima.

Video[uredi]

Izvor[uredi]

  • Zdravko Jordan