XIII. Apostol
Plakat XIII. Apostola.
Plakat XIII. Apostola.
Osnivanje1987.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1987.-1990.
Producentska kućaM&F
Repertoarautorski rad, Lynyrd Skynyrd, Jethro Tull, Joe Cocker
Originalna postava
Tomislav Luketić - Lux, Branko Matić - Brana, Damir Butković - Buda, Krešimir Štimac - Kićo, Tomislav Štimac - Toco
Ostali članovi
Zvonimir Ćosić - Ćosa
Davor Miković - Frka
Dinko Zorić - Škembo
Zlatko Ludwig - Arso
Zoran Šimić - Šiško
Alternativna slika
Plakat sastava

XIII. Apostol brodski je autorski rock sastav osnovan 1987. godine.

Godine 1990. objavljuju album pod nazivom Miris prašine. Materijal za album sniman je u Gradištu u studiju "MAK" kod Šime Jovanovca. Nastupaju na svim većim glazbenim događanjima u gradu i van njega. Godine 1989. na 1. pop rock fantaziji dobivaju posebnu nagradu od člana žirija Bore Đorđevića kao najbolja rock nada. Sredinom 1990-ih prestaju s djelovanjem.

Povijest sastava

Nakon raspada školskog sastava Nepostojeća nota, Tomislav Luketić - Lux (vokal, gitara) i Damir Butković - Buda (bas gitara) okupljaju članove za novi sastav pod nazivom XIII. Apostol. U bend dovode braću Krešimira (klavijature) i Tomislava Štimaca (bubnjevi), a ubrzo nakon nekoliko proba priključuje im se i Branko Matić - Brana (ritam gitara). Probe održavaju u RKUD-u "Đuro Đaković" (Radnički Dom), a prve javne nastupe imaju po gradskim kafićima i Omladinskom klubu. Od samog početka sastav radi na svojim autorskim pjesmama ali također na svirkama redovito izvodi covere stranih izvođača poput Lynyrda Skynyrda, Jethro Tulla, Joea Cockera i drugih. Godine 1988. počinju raditi na svojim autorskim pjesmama koje planiraju objaviti na albumu. U to vrijeme Brana ih upoznaje s tekstopiscem i pjesnikom Darkom Glešićem od kojega uzimaju nekoliko tekstova te ih uglazbljuju.

Značajniji nastup ostvaruju na prvoj Pop rock fantaziji, 1989. godine, kada dobivaju posebnu nagradu od člana žirija Bore Đorđevića kao najbolja rock nada. Nakon toga iste godine sastavu se na mjesto vokala priključuje Zvonimir Ćosić - Ćosa. U toj postavi sastav ozbiljnije počinje raditi na materijalu za album. Dogovaraju snimanje u studiju "MAK" kod Šime Jovanovca u Gradištu. Snimatelj i producent bio je Branimir Jovanovac. Svi instrumenti snimani su uživo u studiju. Tekstove su napisali Lux i Darko Glešić, glazbu 13. Apostol. Album je objavljen 1990. godine pod nazivom Miris prašine. Sadrži osam skladbi a neke od njih su "Reci mi", "Uspavanka", "Puste su ulice" i "Pamtim to veče".

Prije nego je album objavljen 1989. godine nastupaju na velikom koncertu povodom Dana mladosti održanog na Korzu i 3. rock maratonu, a početkom sljedeće godine rade promociju albuma u Domu Đuka Matanić (danas Josip Juraj Strossmayer). Sviraju na gitarijadama u Davoru i Plavom Polju. U to vrijeme iz sastava na odsluženje vojnoga roka odlaze Brana i Toco, a na njihova mjesta dolaze Davor Miković - Frka i Zlatko Ludwig - Arso. Sastav u ovoj postavi održava brojne koncerte a značajniji su na Vinkovačkim jesenima, 4. rock maratonu i 2. pop rock fantaziji. Također kao predizvođači sviraju sastavima Parni valjak, Bajaga i instruktori te Bombaj štampa. Sa Đurom i Bombaj štampom ostvaruju odličnu suradnju i da nije došlo do raspada Jugoslavije vjerojatno bi nešto zajedno snimili.

Kratko kao zamjena u sastavu svira Dinko Zorić - Škembo te s njima nastupa u zagrebačkom Klubu 88. Sredinom 1990-ih iz sastava izlazi Ćosa, a na njegovo mjesto dolazi Boris Vujić. Ubrzo nakon toga Apostoli prestaju s djelovanjem.

Članovi sastava

Originalna postava
Najpoznatija postava
  • Zvonimir Ćosić - Ćosa - vokal
  • Tomislav Luketić - Lux - vokal, solo gitara
  • Branko Matić - Brana - ritam gitara
  • Damir Butković - Buda - bas gitara
  • Krešimir Štimac - Kićo - klavijature
  • Tomislav Štimac - Toco - bubnjevi
Ostali članovi

Diskografija

Video

"Puste su ulice" - Pop-rock fantazija, 1990. godine.

"Reci mi" - Pop-rock fantazija, 1990. godine.

"Miris prašine" - Dan mladosti, 1989. godine.

"With A Little Help From My Friends" - Dan mladosti, 1989. godine.

Izvor