Wishbone
Wishbone, Glazbom protiv nasilja, 8. siječnja 2011.
Wishbone, Glazbom protiv nasilja, 8. siječnja 2011.
Osnivanje2010.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovihard rock, heavy metal
Djelatno razdoblje2010. - danas
Repertoarautorski radi, strani repertoar
Članovi
Ana Pažin
Zvonko Sabljić
Zvonimir Blažanović
Bivši članovi
Filip Krišto

Wishbone brodski je hard rock i heavy metal sastav osnovan u lipnju mjesecu 2010. godine.

Povijest sastava

Povijest nastanka sastava Wishbone kreće od ljeta 2008. godine nakon razlaza hard rock i hip hop sastava Crew Te Yebo. Od ekipe koja je zajedno svirala ostaju braća Kemze, Mladen i Dražen te bubnjar Zvonimir Blažanović. Braća Kemze ostaju u svojim glazbenim vodama i rade na autorskim stvarima kao SB Reprezenta što i je njihov primarni bend, dok im je Crew Te Yebo bio projekt sa strane u kojemu su uspješno sklopljena dva glazbena žanra, hard rock i hip hop. Tijekom tog razdoblja braća Kemze i bubnjar Zvonimir (Zvone) Blažanović ostaju u kontaktu i razmišljaju o nastavku rada na projektu Crew Te Yebo. Tu se javlja problem nedostatka i nezainteresiranost mladih glazbenika u Slavonskom Brodu i to im jako otežava pronalazak ostatka ekipe za nastavak rada. Mlađi brat Dražen odlučuje se za odlazak na fakultet što ostali članovi podržavaju te ih napušta i odlazi na studij u Rijeku. To ostale članove nije pokolebalo i ideja o realizaciji projekta ostaje i dalje.

Slučajnim poznanstvom u cijelu priču dolazi gitarista Zvonko Sabljić kojemu se ideja o grupi Crew Te Yebo svidjela na prvu i odmah prihvaća da se pridruži bendu. Mladen ima ideju da nađe zamjenu za svog brata i dovodi svog prijatelja Dadu. Nakon odrađenih nekoliko proba odlučuju se na puno agresivniji i žešći zvuk nego što je imala prijašnja postava Crew Te Yebo-a i dolaze do zaključka da će nastaviti sa takvim zvukom raditi na svojim autorskim stvarima. Da bi postava bila kompletna trebali su još naći basistu. U tom razdoblju dolazi i do ideje promjene imena benda ali cijela priča ostaje na tome zato što jako dugo nisu mogli naći basistu pa tako nije ni bilo potrebe za novim imenom kada nisu bili kompletni. Nakon bjesomučne potrage za basistom i hrpom odrađenih proba Mladen i Dado sve više gube interes i nadu da će projekt u potpunosti zaživjeti. Zvonko i Zvone ne odustaju, nastavljaju raditi na autorskim stvarima i dalje se nadajući da će pronaći basistu. Mladen i Dado odustaju od projekta te se u potpunosti posvećuju radu u sastavu SB Reprezenta. Nakon njihova odlaska gitarista i bubnjar nastavljaju potragu za novim basistom i vokalom. Preko poznanstava uspijevaju doći do potencijalnih novih članova benda i s njima odrađuju probe ali nikako da se pronađe ona kemija koje je potrebna da bi jedan bend funkcionirao.

U siječnju 2009. godine, Zvone stupa u kontakt sa Filipom Krištom čiji je primarni instrument gitara i pita ga dali želi svirati bas u bendu što on oduševljeno prihvaća. Sada je još bilo potrebno pronaći vokal. U ovoj postavi Zvonko, Zvone i Filip djeluju gotovo godinu i pol dana bez vokala i rade na autorskim stvarima. U lipnju 2010. godine Zvone upoznaje preko prijatelja Anu Pažin ni neznajući da je njena neostvarena želja da bude u bendu i pjeva. Prijatelj preko kojeg su se Ana i Zvone upoznali mu govori da djevojka super pjeva i da ju zove na probu pa da pokušaju, ionako nemaju što izgubiti. Zvone prenosi novosti ostatku benda i pozivaju Anu na probu.

Premda Ana nikad nije bila u bendu i nije slušala vrstu glazbe koju su slušali ostali članovi, potrudila se i odradila obrade od bendova kao što su Godsmack i System Of a Down. Dečki su bili oduševljeni i Ana je dobila priliku da pjeva u bendu. Za početak su počeli raditi na obradama Led Zeppelina, Black Sabbatha, Deep Purplea i ostalih njima dragih bendova kako bi se Ana što lakše uklopila u sastav. Probe su iz tjedna u tjedan postajale sve intenzivnije i skidalo se sve više i više obrada, a Ana je pokazivala zavidnu razinu upornosti i volje za radom iako nije slušala glazbu koju su slušali ostali članovi sastava. Priča o bendu se lagano širila u krugovima prijatelja i poznanika te su bile i ponude za razne svirke ali bend nije htio izaći pred publiko dok nije bio 100% siguran u svoju svirku. Bend je bio kompletan ali trebli su i ime. Slušajući njma jako drag bend Dropbox i stvar Wishbone zaključili su da je to pravo ime za bend i odlučuju tako nazvati sastav. Nakon odrađene prve svirke nastavljaju na radu sa obradama i autorskim stvarima.

Članovi sastava

Bivši članovi

Izvor