Vlado Bašić
Vlado Bašić, 2013.
Vlado Bašić, 2013.
Rodno imeVlado Bašić
Rođen/a21. rujna 1967.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
PrebivališteMünchen, Njemačka
Žanr/ovirock, zabavna glazba, tamburaška glazba
Zanimanjeglazbenik
Instrumentvokal, gitara
Djelatno razdoblje1986. - danas
Producentska kućaCroatia Records
AngažmanAbsolute beginners, Punjena ptica
Web-stranicaSlužbene stranice
Nagrade
Večernjakova "Domovnica" za najboljeg hrvatskog izvođača dijaspore 2012. godine.

Vlado Bašić brodski je glazbenik rođen 1967. godine.

Životopis[uredi]

Vlado je rođen 21. rujna 1967. godine u Slavonskom Brodu. Već u osnovnoj školi uči prve taktove na tamburi svirajući u školskom tamburaškom orkestru, a kasnije se priključuje Brodskom tamburaškom orkestru „Đuro Salaj". Istovremeno kod kuće, samouk, uči svirati gitaru te svoj prvi rock sastav, Absolute beginners, zajedno s Zoranom Šimićem - Šiškom, osniva 1986. godine.

Originalnu postavu sastav čine Igor Lopojda (klavijature), Željko Zovko - Čoko (bas gitara), Šiško (bubnjevi) i Vlado (vokal, gitara). Prvi nastup imaju kod Tvrtka Exla u Slavonskom podrumu, a nakon toga slijede nastupi po svim značajnijim mjestima u gradu te maturalne i seoske zabave. Odlaskom Šimića na odsluženje vojnoga roka te dolaskom Zlatka Ludwiga – Arse na njegovo mjesto, sastav mijenja naziv u Punjena ptica. Sljedećih nekoliko godina sviraju preko ljeta na Jadranu, jedno vrijeme u Hotelu Ada u Bosanskom Brodu, a 1989. godine nastupaju na brodskoj Pop rock fantaziji i osvajaju nagradu za najbolju pjesmu (autor Željko Zovko).

Početkom devedesetih u München odlazi na nekoliko mjeseci no sudbinom i spletom životnih okolnosti tamo ostaje i danas.

Solistička karijera[uredi]

Solističku karijeru i suradnju s Đorđom Novkovićem započinje 1994. godine kada s pjesmom „Daj nam ljubavi" nastupa na Croviziji (kasnije DORA). Iste godine pojavljuje se na festivalu Melodije Hrvatskog Jadrana u Splitu, gdje s pjesmom „Cara mia", kao debitant ulazi u finale. Sljedeće 1995. godine u Puli na Arena Festu izvodi pjesmu „Da smo više voljeli", a na Splitskom festivalu „Cviće moje".

Ove festivalske i neke druge pjesme objavljuje na albumu pod nazivom Krijem da te volim, kojeg 1998. godine objavljuje Croatia Records. Iste godine naslovnu pjesmu s ovog albuma izvodi u Vodicama na Hrvatskom radijskom festivalu.

Na Požegafestu prvi put dolazi 1999. godine s pjesmom „Svirajte" koju potpisuje Zdravko Šljivac, a 2000. na HRF-u pjeva Ninčevićevu „Anđeli me zovu". Nakon toga slijedi duga pauza od 10 godina.

Povratkom na scenu posvećuje se tamburaškoj glazbi. Zajedno sa svojim dugogodišnjim prijateljem i autorom pjesme, Željkom Zovkom, 2010. godine odlazi u Požegu na festival „Zlatne žice Slavonije" gdje izvodi pjesmu „Škripe kapije" i ulazi u finalnu večer. Suradnju nastavljaju i sljedeće godine u Kutjevu s pjesmom „Ćaća". Pjesma je osvojila nagrade za tekst i najslušaniju pjesmu, a na Radio Vukovaru bila je hit 2012. godine.

Pjesmu „Rana", Mirka Šenkovskog, u Kutjevu izvodi 2012. godine, a sljedeće ponovno Zovkovu „Još mi dunje mirišu". Pjesma je na Radio Vukovaru postala hit 2013. godine. Iste godine odlaze na požeški festival s pjesmom „Tebi pjevam majko Slavonijo" po kojoj je nazvan festivalski kompilacijski album.

Godine 2012. dobiva Večernjakovu nagradu "Domovnica" za najboljeg hrvatskog izvođača dijaspore 2012. godine.

Tijekom nekoliko zadnjih godina snima video spotove za pjesme „Ćaća", „Škripe kapije", „Još mi dunje mirišu", „Tebi pjevam majko Slavonijo" i „Anđeli me zovu" koju izvodi s tamburaškim sastavom Ringišpil iz Slakovaca.

Godine 2014. u Požegi na Aurora Festu u finalnoj večeri izvodi pjesmu "Dobar Čardaš" autora Željka Zovka.

Diskografija[uredi]

Slike[uredi]


Video[uredi]

Rock i zabavna glazba
Punjena ptica - "Kraljica snova"

"Cara Mia"

"Anđeli me zovu"

Tamburaška glazba
"Škripe kapije"

"Ćaća"

"Dobar čardaš"

Povezano[uredi]