Thomas Stipić
Thomas Stipić
Thomas Stipić
Rođen/a13. listopada 1966.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovirock, heavy metal, black metal, melodic death metal, prog metal
Zanimanjeglazbenik
Instrumentbas gitara
Djelatno razdoblje1983. - danas
AngažmanSyntax Error, Gospodari prstenova, Curino cvijeće, Ahilova peta, Trag vječnosti, Sauron, Mr Kramer, Crossfire, Dies Irae, Spačka, Nekrist, Reinkaos

Thomas Stipić brodski je glazbenik rođen 13. listopada 1966. godine u Slavonskom Brodu, gdje i danas boravi.

Životopis

Osnovnu glazbenu školu završio je 1981. godine, a 1983. se kao basist sastava Syntax Error pojavljuje na brodskoj rock sceni. Godine 1984. sa sastavom Gospodari prstenova nastupa na gitarijadi u "Moši" (danas je to klub Boogaloo) u Zagrebu.

Raspadom sastava Syntax Error 1985. godine odlazi u Curino cvijeće, s kojima ostaje do 1988. godine. U drugoj polovici osamdesetih odrađivao je gažerske svirke i sa sastavima Ahilova peta i Trag vječnosti.

U proljeće 1988. godine počinje svirati sa sastavom Sauron. Iste godine, u sastavu Mr Kramer, u postavi skoro identičnoj kao u sastavu Sauron, svira nekoliko gažerskih svirki u okolici Slavonskog Broda. Sauron 1990. prestaje s radom u Slavonskom Brodu. U međuvremenu, koncem iste i početkom 1991. godine, Kosta, Hrvoje Bilić, Alen Ruško, Davor Dragičević i Thomas Stipić snimaju istoimeni demo sastava Crossfire, na temelju kojeg se Sauron ponovo okuplja u Zagrebu 1992. godine i 1993. izdaje album "Better tomorrow".

Godine 1994., nakon konačnog raspada Saurona, Thomas se vraća u Slavonski Brod i krajem iste godine, na inicijativu Tomislava Štimca - Toce, sa Alenom Derkačem osniva heavy metal sastav Dies Irae, u kojem je autor većine materijala. Sastav 1997. godine snima demo materijal i djeluje na sceni do početka 1999. godine.

Godine 2000. Thomas privremeno zamrzava glazbenu aktivnost i odlazi iz Hrvatske na slijedećih 6 godina.

Godine 2007. nastupa sa, u tu svrhu ponovno okupljenim, sastavima Curino cvijeće i Sauron na Festung Festu.

Godine 2008. nastavlja dugogodišnju suradnju sa Vlatkom Balošićem u novom sastavu Spačka, a iste godine priključuje se i brodskom black metal sastavu Nekrist, s kojima nastupa na dvije svirke, u Slavonskom Brodu i Osijeku. Suradnja sa sastavom Nekrist traje do početka 2009. godine. Iste godine, u travnju, ulazi u melodic death metal sastav Reinkaos, sa kojima svira i danas i trenutno snima demo materijal.

Koncem ljeta 2010. godine ponovo se udružuje sa braćom Štimac, Tomislavom i Berislavom, članovima nekadašnjeg sastava Dies Irae, na, za sada neimenovanom, prog metal projektu.

Od 2011. godine Thomas se posvećuje radu samo sa sastavom Reinkaos, a od konca svibnja demo materijal dostupan je na myspace stranici.

http://www.myspace.com/reinkaos218

Thomas, proba u rujnu 2010. godine.

Video

Sastav Reinkaos - "World of Maggots"

Sastav Reinkaos - "Under the Flag of Damnation"

Sastav Reinkaos - "Haze of Words"

Sastav Sauron - "Far Away From Home"

Sastav Dies Irae - "Comes a Day" - live on Mayday '98

Izvor

  • Thomas Stipić