The Eggs
L/D Rajko Svilar, Željko Brezičević, Mirko Sečić, Lavoslav Špicer, Duško Svilar.
L/D Rajko Svilar, Željko Brezičević, Mirko Sečić, Lavoslav Špicer, Duško Svilar.
Osnivanje1967.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1967.-1969.
RepertoarProcol Harum, The Mamas & The Papas, The Animals i drugi
Web-stranicaFacebook stranica
Originalna postava
Vesna Pezelj, Zlatko Šofić, Lavoslav Špicer, Željko Brezičević, Duško Svilar, Rajko Svilar
Najpoznatija postava
Blanka Brezičević
Dubravko Šef
Željko Brezičević
Duško Svilar
Rajko Svilar
Alternativna slika
The Eggs (2).jpg

Duško Svilar, Željko Brezičević, Blanka Vogrinec, Dubravko Šef i Rajko Svilar.

The Eggs brodski je rock sastav osnovan 1967. godine.

Sastav je u raznim postavama vrlo aktivno djelovao od 1967. do 1969. godine. Povremeno sve do 1973. godine nastupa i kasnije a tada se definitivno gase. Ponovno se okupljaju 1986. godine kada nastupaju na legendarnom Brodskom rock vremeplovu. Eggsi su u glazbenom smislu pozitivno djelovali na sva tadašnja društvena zbivanja među mladima. Danas svi članovi osim pokojnog Duleta i Vesne (koja živi negdje u SAD-u), žive i rade u Slavonskom Brodu.

Povijest sastava

Eggsi su nastali iz sastava Kristali i Duxi. Na ideju je došao Leo Špicer (član Duxa), dok je je jedne večeri sjedio u u Domu JNA i slušao Kristale kako sviraju. Duxi su imali nešto kvalitetniju opremu u odnose na Kristale, dok su oni bili kvalitetniji u vokalnom izričaju. Ubrzo se Leo i Duško Svilar sastaju te dogovaraju osnivanje novog benda. Iz Kristala dolaze Rajko Svilar (bubnjevi), Željko Brezičević - Breza (vokal) i Dule (bas gitara), a iz Duxa Zlatko Šofić - Šofa (ritam gitara), Vesna Pezelj (prateći vokal) i Leo Špicer (solo gitara).

Kako su i Kristali i Duxi imali svoje obožavatelje, nakon što su rasformirali bendove do njih je došla priča da će ih isti na sljedećoj svirci gađati jajima. Na jednoj od proba Breza se sjetio te prijetnje te im predložio da tako nazovu sastav. U međuvremenu na mjesto orgulja u sastav dolazi Blanka Vogrinec, koja je imala završenu glazbenu školu za glasovir, te počinju vježbati neke pjesme tada vrlo poznate grupe Mamas & Papas, ali svakako je u sjećanju ostala njezina vokalna izvedba skladbe "Son Of A Preacher Man" od britanske pjevačice Dusty Springfield.

Prvi nastup imali su u dvorani na Plavom Polju kada su sastavu Idoli posudili svoje instrumente, a oni bojeći se da ne budu gađani jajima zasvirali tek na pauzi. Međutim, to se nije desilo nego su po završenoj svirci zaradili veliki pljesak posjetitelja i time ušli u slavonskobrodsku glazbenu scenu. Ubrzo nakon toga slijede poznati plesnjaci u dvorani Partizan, Najlon bašči, te razna gostovanja van Broda.
Sastavu su uskoro na mjesto vokala pridružuje Vesna Pezelj s kojom obnavljaju repertoar pjesmama Mamas & Papas, Bee Geesa, Procol Haruma, Otisa Reddinga, Wilsona Picketta, Sandyja Showa i Dustyja Springfielda. Istovremeno sviraju i petnaestak vlastitih skladbi. Odlaze na turneju po Slavoniji s tada popularnim pjevačem Vjekoslavom Juttom.
Dolaskom ljeta 1968. godine iz sastava odlaze Šofić, Vesna i Blanka a dolazi Mirko Sečić na mjesto orguljaša i vokala. Tijekom ljeta nastupaju u prepunoj Najlon bašči, a početkom 1969.nastupaju i na Radio Brodu.

Slijede promjene u sastavu. U proljeće se umjesto Mirka Sečića vraća Blanka, a 4. travnja umjesto Lea Špicera u sastav dolazi bivši član plavopoljskih Idola Dubravko Šef i tada nastaje najpopularnija postava koju čine Blanka, Breza, Duško, Rajko i Dubravko. Mijenjaju repertoar i počinju svirati pjesme Jimija Hendrixa te britanskih rock sastava Cream i The Gun, američkih Creedence Clearwater Revival i Vanilla Fudge, kanadskog The Guess Who i mnogih drugih.

U mjesecu svibnju iste godine nastupaju i pobjeđuju na prvoj (i jedinoj) Slavonskoj gitarijadi. U natjecanju je sudjelovalo po dva benda iz Nove Gradiške, Vinkovaca, Požege i Slavonskog Broda. Brođane su predstavljali Eggsi i Duxi. Svi su sastavi nastupali u sva četiri grada a pobjednik se birao glasovima publike koja je svoje ulaznice ubacivala u ranije pripremljene kutije.

Duško Svilar dogovara snimanje dvije reklamne skladbe u Radio Brodu za kemijsku industriju HENA. Zauzvrat im financiraju nabavku vrhunskog razglasa od 200W marke Binson i gitarsko pojačalo Supreme te bas pojačalo Super Foundation, marke Vox, oba po 200W. Dubravko kupuje Gibsona ES330 i pojačalo Vox AC 30 Twin reverb dok Rajko svira na bubnjarskom kompletu marke Ludwig sa činelama Paiste i Zildijan. To ih čini jednim od najbolje opremljenim sastavom bivše države a samo su se rijetki mogli pohvaliti nečim boljim.

Na ljeto kratko odlaze na more u okolicu Rijeke. Trebali su ostati čitavo ljeto ali su već tada znali da se po povratku u Brod sastav raspada. Većina članova odlazi na studij a u Brodu ostaju samo Blanka i Rajko. Kako bi se na neki naći odužili brodskoj publici koja ih je uvijek vjerno bodrila na njihovim svirkama i čagama, prekidaju turneju po riječkoj rivijeri i vraćaju se kući da i to zadnje ljeto provedu zajedno sa svojom publikom.

To je vraćanje "duga" našoj vjernoj publici. Sve što smo do sad postigli, pa i posljednju pobjedu na "Prvoj slavonskoj gitarijadi", možemo dobrim dijelom zahvaliti samo našoj brodskoj publici. Nitko nas nije toliko podržavao kao oni. Nema nigdje takve publike na svijetu kao što je brodska, bar za nas. Još smo samo ovo ljeto svi zajedno na okupu. Breza Duško i Šef odlaze u Zagreb na studije. Sjetili smo se publike i razmislili: Cijelu godinu smo im svirali, zar da ih sad, ova dva ljetna mjeseca, ostavimo i uživamo na rivijeri? Vratili smo se kući samo zbog njih.

—Rajko Svilar, Brodski list Vratili se zbog "svoje" publike, 15. kolovoza 1969.

Blanka također prestaje sa sviranjem a Eggsi povremeno nastupaju vikendom kad Šef dođe iz Zagreba u postavi Rajko na bubnjevima i vokalu, Josip Opačak na basu i pratećim vokalima, Kruno Seletković klavijature i prateći vokali i Šef na solo gitari i vokalu. Od rujna 1969. počinju redovito svirati u prostorijama Radničkog doma gdje ih redovito dolazi gledati preko 500 ljudi. Redovito mijenjaju i obnavljaju repertoar tako da tada sviraju pjesme od sastava Led Zeppelin, Steam, The Spencer Davis Group, Booker T. & the M.G.'s, dok su drugu polovicu repertoara činile vlastit pjesme koje je napisao Rajko Svilar. Neke od njih su "Kad ja noćas odem", "Princeza", "Jesen" (B. Hajdukov, obradio i prilagodio Rajko Svilar) i "Pošla majka s kolodvora".
Istovremeno dobivaju ponudu da sviraju jednu nedjelju prije podne u Osjeku u njihovom Radničkom domu. Odlaze na svirku bez ikakve reklame i najava a tamo ih dočeka oko 1200 dobro raspoloženih ljudi. Navodno su još samo sarajevski Indeksi okupili toliko ljudi. Isti dan se vraćaju u Brod i navečer sviraju ples u Radničkom domu.
Na ljeto 1970. godine sastav napušta Josip Opačak a u njega se nanovo vraćaju Željko Brezičević i Duško Svilar. Odlaze desetak dana u obiteljsku kuću Seletković u Donjim Andrijevcima te vježbaju novi repertoar koji se sastojao od pjesama "Child in Time" (Deep Purple), "Let the Sunshine" (iz mjuzikla Hair), "In the Summertime" (Mungo Jerry) i drugih. Sastav u ovoj postavi nastavlja svirati čage u dvorani "Partizan" (danas Sokol), a jednu večer dijele zajedno sa poznatom skupinom Mi. U to vrijeme Šef u Veneciji kupuju novog Gibsona Les Paul DeLuxe a zanimljivo da carinu plača prema duljini gitare u centimetrima.
U rujni 1970. godine jedne prilike došao ih je čuti Zlatko Pejaković koji je prije toga pjevao u zagrebačkim Zlatnim akordima te uspijeva nagovoriti Rajka i Dubravka da odu s njim u Osijek i tamo osnuju bend. Njihovm odlaskom Eggsi prestaju postojati i sve do 1986. i Rock vremeplova uz neka manja i vrlo kratka okupljanja više ne nastupaju.

Zadnja postava grupe Eggs svira od 17. rujna 1973. godine u Partizanu, izmjenjujući se s Duškom Svilarom - DJ - disco, subota i nedjelja. Ostvaruju suradnju s grupom TNT iz Požege, te s njima imaju zajedničke nastupe u Brodu i Požegi. Ubrzo pred novu godinu 1974. Breza odlučuje završiti studij stomatologije i grupa prestaje postojati.

Slike

Članovi sastava

Originalna postava
Najpoznatija postava
 • Željko Brezičević - vokal
 • Blanka Brezičević - klavijature, vokal
 • Dubravko Šef - solo gitara, vokal
 • Duško Svilar - bas gitara
 • Rajko Svilar - bubnjevi
Eggsi od 1969. do 1970.
Zadnja postava (New Eggsi)
 • Dubravko Šef - gitara, vokal
 • Željko Brezičević - bas gitara, vokal
 • Hrvoje Mihić - bubnjevi
Ostali članovi

Brodski rock vremeplov 1964.-1986.

The Eggsi su 1986. godine nastupili na Brodskom rock vremeplovu koji se održao u sportskoj dvorani na Klasijama. Nastupili su u nekoliko postava i izveli niz svjetskih uspješnica među kojima su i "A whiter shade of pale" od sastava Procol Harum (u podlozi ide originalni audio zapis) te "House of the Rising Sun" britanskog rock sastava The Animals.

"A whiter shade of pale"

"House of the Rising Sun"

Izvor

 • Brodski list, Vratili se zbog svoje publike, 15. kolovoza 1969. godine, izvor Državni arhiv, 2012.
 • Dubravko Šef - Rock biografija za potrebe SBRock vremeplova.
 • Katalog izložbe "Sve je to rock 'n' roll", str. 8, 2012. godine.
 • SBOnline - Antologija Brodskih rockera - autor Lavoslav Špicer, objavljeno 13. rujna 2010.