1. Susreti brodskih akustičara.
2. Susreti brodskih akustičara.
3. Susreti brodskih akustičara.

Susret brodskih akustičara (poznat i kao BAS), glazbeni je događaj na kojemu su nastupali brodski akustični sastavi i izvođači. Festival se nekoliko godina za redom održavao u Domu "Đuro Salaj" (danas Koncertna dvorana "IBM"), a vodio ga je Silvio Stilinović. Prvi festival brodskih akustičara održan je 2. veljače 1988. godine. Istog datuma sljedeće godine održan je drugi, a 31. ožujka 1990. i posljednji treći.

Povijest festivala[uredi]

BAS 1988.[uredi]

U organizaciji Muzičke sekcije Centra mladih 2. veljače 1988. godine u Spomen domu "Đuro Salaj" (danas KD IBM), organiziran je prvi Susret brodskih akustičara. Program u prepunoj dvorani vodio je dvojac Maja Marinković i Armin Pohara.

Nastupilo je oko tridesetak izvođača a susret je otvorio brodski kantautor Zoran Tomac. Nakon Zorana nastupio je novoizabrani predsjednik brodske omladine Darko Popović koji je zbog brojne publike imao malu tremu. Slijedi odlična izvedba sastava Sjećanja. Gitare sviraju Hrvoje Bilić, Željko Čavić - Slamnati, Zdenko Vaško i Željko Ećimović – Čimer, a na vokalima su Damir Gašparlin, Maja Lalić i Maja Stanić, prati ih još i Slamnati. Publika odlično reagira na njihov nastup i ispraća ih burnim aplauzom. Prije nego što je o dvorani nastala erupcija oduševljena na binu je izašao još jedan brodski kantautor Mihajlo Janžić te izveo svoje tri autorske skladbe.

Nakon Mihajla u pratnji Hrvoja Bilića i Željka Čavića - Slamnatog svoj nastup je održao senior među tadašnjom mladeži Miroslav Miković. Sa tri pjesme toliko je zapalio brodsku publiku da skadiranju i aplauzu nije bilo kraja tako da se nekoliko puta vraćao kako bi ih još jednom pozdravio. Slijedila je interpretacija Vlade Bukovca - Bukve u izvedbi nekoliko Brešanovih pjesama. Također ispraćen burnim pljeskom i navijačkim skandiranjem "Bukva, Bukva" na njegovo mjesto dolazi Darko Marčina.

Pravu koncertnu atmosferu u dvoranu unio je trojac Bruno Seletković na klaviru, Boris Ružojčić na gitari i Krunoslav Martinac na električnoj bas gitari. Prvi susret brodskih akustičara zatvori je Mali tamburaški orkestar RKUD-a "Đuro Salaj" pod ravnateljstvom maestra Mihajla Ferića.

Nakon završetke programa druženje se do sitnih sati nastavilo u Omladinskom klubu a pozitivne reakcije na prvi BAS organizatoru nisu ostavile izbor već da najavi da nakon prvog slijedi i drugi BAS '89.

Video[uredi]

Prvi susret brodskih akustičara, 1988. godine.

Izvori[uredi]

  • LOB 1988., 1. SUSRET BRODSKIH AKUSTIČARA, BAS '88, Borislav Stipić, 1988.