Siniša Vasilić
Siniša Sinki Vasilić
Siniša Sinki Vasilić
Rodno imeSiniša Vasilić
Poznat/a i kaoSinki
Rođen/a25. veljače 1982.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovirock, blues, pop, metal
Instrumentbubnjevi
Djelatno razdoblje1995. - traje
AngažmanKim Verson-The Bridge, Otpisani, Republika, Chaos Addict

Siniša Sinki Vasilić brodski je glazbenik rođen 1982. godine.

Životopis[uredi]

Siniša Vasilić rodio se 25. veljače 1982. godine u Slavonskom Brodu. Glazbom se ozbiljnije počeo baviti 1995. godine kada s dvojicom prijatelja iz osnovne škole osniva sastav Ibanez (bubanj i dvije akustične gitare). Sastav je isključivo svirao obrade Crvene Jabuke i Plavog Orkestra. Djeluju do jeseni 1996. godine kada se zbog srednjoškolskih obaveza razilaze. Paralelno u to vrijeme, Sinki se druži s Brunom Čuljkom (gitaristom Voštanog Sna) koji ga upoznaje s ostalima članovima sastava te poziva na audiciju na kojoj prolazi. U Voštanom Snu radi autorske pjesme i stječe prva iskustva uživo svirki i snimanja u studijima. Bend radi do 1998. godine kada se raspada.

Nedugo nakon toga okuplja se bend Prorock koji je u potrazi za bubnjarom i vokalom. Sinki se odaziva pozivu i postaje član sastava s koji stječe prva iskustva „tezgaroške svirke“ .U Pro Rocku djeluje do 2002. godine. Bend je bio odlična odskočna daska za postavljanje "njegovih bubnjarskih temelja“ gdje su ključnu ulogu odigrali tadašnji članovi Prorocka, Damir Bjelobrk - Brada, Željko Pehar - Zec i Josip Janković - Babak.

U proljeće 2002. godine intenzivnije se druži s kolegom Petrom Kordićem (vokalom sastava In The Fall), te zajedno dolaze na ideju da osnuju sastav koji bi bio totalna suprotnost ostalima. Petar kontaktira ostale članove In the Falla koji s velikim interesom prihvaćaju ideju. Time nastaje (vjerojatno) prvi bend na prostoru Brodsko - posavske županije koji je uz rock svirao progresivni metal i simfonijsku rock glazbu te se vrtio oko bendova Dream Theater, Yes, Genesis, Pink Floyd, Helloween, Queen i drugi, a istovremeno radio i svoje autorske pjesme (demo: Prodane Duše). Bend je bio prilično poznat te je svirao u svim mogućim dijelovima Hrvatske. Demo se vrtio čak i na hrvatskim radio postajama u Kanadi gdje su trebali otići na turneju što zbog životne svakodnevice nije ostvareno. Zbog kompleksnosti glazbe koju je bend radio Sinki je bio primoran upoznati se s notama, mjerama te naprednom tehnikom sviranja. Uslijedili su privatni sati kod raznih profesora, kupovanje knjiga, video zapisa i naravno spartanskog vježbanja (ponekad i 5 - 6 sati dnevno). Bend djeluje do 2005. godine kada se razilazi.

Period od 2005. do 2010. godine je period eksperimentiranja u kojem radi s mnogo bendova. Svira jako puno različitih glazbenih stilova, snima po studijima, radi kao session bubnjar te pomaže sastavima kad im zatreba bubnjar. Neki od tih sastav su: Stage (s kojim je svirao promociju njihovog albuma Ovo je buka koja mi se sviđa i turneju koju rade zajedno s Vatrom), Miki Bogdanović trio (svirali blues standarde te imao prilike svirati s Vedranom Božićem, Dadom Topićem, Goranom Penavom - Pištom i drugim).

Godine 2010. Vladimir Jevicki i Ivan Matković dolaze na ideju da osnuju metal bend te zovu Sinkija. On im predlaže da naprave cover bend te tako nastaje Megadeth cover bend Chaos Addict. Sastav, također, svira po svim dijelovima Hrvatske ali i izvan državnih granica. Objavljuju live album (Megadeth covere), koji je sniman u Željezničaru (Zagreb) i koji ostvaruje odličnu reakciju publike. U Chaos Addictu svira do zime 2011. godine kada nastaje period stagnacije koji traje do ljeta 2012. godine. U to vrijeme nakon audicije postaje član Kim Verson pratećeg benda s kojim svira i danas, sudjeluje u projektu Dubravka Đurićića bend "Republika" s kojim je snimio i prvi profesionalni video uradak, svira aktivno u lokalnim bendovima: Otpisani, Krokodili..... Osim velikih live nastupa sa sastavom svira i na HRT-u gdje se pojavljuje u više emisija te na Narodnom, Otvorenom i drugim radijima.

Trenutno uz prateći bend Kim Verson svira i u bendu Tvrtka Hopeka-Les-a, radi kao studijski glazbenik te kao session bubnjar prema potrebi za razne bendove.

Izvor[uredi]

  • Siniša Vasilić