Sauron
Krajem 1980-ih
Krajem 1980-ih
Osnivanje1988.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/oviHeavy metal
Djelatno razdoblje1988.-1994.
Producentska kućaCroatia Records
Članovi
Kosta
Toni
Thomas
Adnan
Bivši članovi
Zoran Vlasac
Arso
Hrvoje Bilić
Alen Derkač
Lux
Alternativna slika
Sauron (2007.g.).jpg

Festung Fest, 2007. godine

Sauron je heavy metal sastav koji je osnovan 1988. godine u Slavonskom Brodu.

1993. godine za diskografsku kuću Croatia records objavljuju album pod nazivom Better tomorrow. Nakon brojnih koncerata i nastupa po hrvatskim klubovima, raspadaju se 1994. godine, te se posvećuju svojim solo karijerama.

Povijest sastava

Sastav Sauron osnovali su 1988. godine Toni (gitara) i Kosta (vokal). Prvu postavu sastava uz Kostu i Tonija činili su još Mario Princip (ritam gitara), Saša Milić (bas gitara) i Tihomir Pernar - Pepi (bubnjevi). Mario Princip napušta sastav prije nego su imali prvi nastup, a na njegovo mjesto dolazi Hrvoje Bilić. Nakon prvog nastupa u Domu "Đuro Salaj" u sastav dolaze Thomas Stipić umjesto Milića te Zoran Vlasac umjesto Pepija.

Sastav je svirao isključivo autorska djela, a kroz njega su prošli mnogi glazbenici kao što su Tomislav Luketić - Lux, Zlatko "Arso" Ludwig (bubnjevi), Mario Sovčik (klavijature) dok su najpoznatiju postavu sastava činili Kosta, Toni, Thomas, Alen Derkač (ritam gitara) i Adnan Šehović (bubnjevi). Sastav je imao brojne koncerte na brodskoj sceni, ali i na prostoru bivše Jugoslavije. Od 26. - 28. svibnja 1989. godine nastupaju na 34. smotri omladine Jugoslavije u Nišu. U to vrijeme snimaju tri demo snimke.

1991. godine sastav se seli u Zagreb, a čine ga sljedeći članovi; Kosta (vokal), Toni (gitara), Arso (bubnjevi), Thomas (bas gitara), te na klavijaturama Danijel "Midi" Lastrić i gitarist Tomislav "Lux" Luketić. Sauron je imao mnoge nastupe po zagrebačkim klubovima, a prvi puta su ozbiljnije zamijećeni u OTV-oj glazbenoj emisiji "Klupica", gdje su živim nastupom oduševili brojne gledatelje. U to vrijeme radili su na materijalu za svoj prvi album. Materijal je snimljen u studiju The best, dok je produkciju potpisao poznati producent Denyken. Prvijenac pod nazivom Better tomorrow izlazi 1993. godine za izdavačku kuću Croatia Records. Na albumu se nalazi devet skladbi i sve su snimljene na engleskom jeziku. Sastav su u to vrijeme činili Kosta (vokal), Toni (gitara), Lux (gitara), Thomas (bas gitara), Tomislav "Toco" Štimac (bubanj) i Midi (klavijature).

Sauron novi album promovira brojnim koncertima, a neki od njih su u Domu sportova (Zagreb), na stadionu Kantrida (Rijeka), te mnogim nastupima u poznatom zagrebačkom klubu Saloon. 1994. godine sastav se raspada, a glazbenici se posvećuju svojim solo karijerama.

Članovi sastava

Originalan postava
Najpoznatija postava
Ostali članovi

Festung fest

Godine 2007. u originalnoj postavi nastupili su na brodskom Festung Festu na kojemu su između ostalih pjesama izveli i "Za sve je kriv rock'n'roll" što se može pogledati na videu:

Diskografija

Izvori