SB Reprezenta
Logo sastava
Logo sastava
Osnivanje2002.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovihip hop
Djelatno razdoblje2001. - danas
Repertoarautorski rad
Originalna postava
Blunter (danas Draško da Gama), Nightmare, Ghetto, Coast, Yulabox, Digitalni
Članovi
Nightmare
Draško da Gama
Daxx
Yulabox
Digitalni

SB Reprezenta brodski je hip hop sastav osnovan 2002. godine.

Povijest sastava[uredi]

Sastav je nastao spajanjem dva brodska hip hop benda Smrtna kazna i Filthy Players. Bendovi su u samom početku djelovali odvojeno, a do suradnje dolazi kada zajedno počinju snimati stvari bazirane na socijalnim temama i društvenom stanju u gradu. U to vrijeme nastaje pjesma "SB reprezenta" te se dolazi na ideju o snivanju zajedničkog benda pod istim nazivom. Članovi novog sastava pod umjetničkim imenom bili su Blunter (danas Draško da Gama), Nightmare, Ghetto i Coast (MC vokali) te Yulabox (beatbox) i Digitalni (beatmaker).

Jedan od glavnih ciljeva benda je predstaviti grad Slavonski Brod i staviti ga na kartu hip hopa, govoriti o stvarima kojima su okruženi i koje čine svakodnevni život te u tome biti naiskreniji i što vjerniji pravom hip hop zvuku. Sve što rade originalno je i njihovo autorsko djelo. Svaki tekst koji je napisan, svaki beat koji je stvoren, pjesma koja je snimljena i spot koji je smontiran isključivo je djelo nekoga iz benda.

Sastav u ovoj postavi djeluje do 2005. godine kada zbog studiranja i pravtnih obaveza iz sastava odlazi Coast, dok se Ghetto odlučuje baviti isključivo produkcijom. Nightmare i Blunter počinju raditi svoje solo demo uratke te zajedno s Yulom i Digitalnim održavaju bend pod istim nazivom.

Kao novi člana 2008. godine u SB Reprezentu dolazi Daxx. Ostvaruje se ideja da sastav djeluje kao MC trio te da piše i snima pjesme s radikalnijim temama od dosadašnjih baziranih na političkom stanju države i stanju uma te na energičnijim nastupima baziranim na grime vokalima s jasnom porukom, popraćenih raznovrsnim stilovima glazbe koje se kreću od klasičnog hiphopa, horrorcorea do dancehalla, drum’n'bassa i eksperimentalnih beatova rađenih pod originalnim palicama brodskih beatmakera kao što su Kingetic, Artistical, Tenkova Radiona, Dubar i Symtrax koji se nalaze pod zajedničkom nezavisnom etiketom Brlog predstavlja – kojoj je tvorac upravo SB Reprezenta.

SB Reprezenta, danas nastupa u nešto izmijenjenoj postavi od one prvotne, a čine ju Nightmare, Draško da Gama, Daxx, Yulabox i Digitalni, a benda se predstavlja kvalitetno snimljenim zvukom, energičnim nastupima i jasnim radikalnim pozivom na buđenje svijesti “uspavanih glava“ – naročito mladih.

Članovi sastava[uredi]

SB Reprezenta
Originalna postava
 • Blunter (danas Draško da Gama) - MC
 • Nightmare - MC
 • Ghetto - MC
 • Coast - MC
 • Yulabox - beatbox
 • Digitalni - beatmaker
Sadašnja postava
 • Draško da Gama - MC
 • Nightmare - MC
 • Daxx - MC
 • Yulabox - beatbox
 • Digitalni - beatmaker

Video[uredi]

"Daxx - Radi Se O Tebi" - 2011. (FullHD rezolucija)

"Gerila Na Zadatku" - 2009. (FullHD rezolucija)

"Na Kome Brod Ostaje" - Nightmare i Blunter - 2006.

Izvor[uredi]

Internet poveznice[uredi]