Sadržaj
Smjernice

Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć

Otvaranje suradničkog računa

Da bi se čitao sadržaj na stranicama SBRocka nije se potrebno prijavljivati. Nije potrebno postati suradnik čak ni da bi se uređivao članak - bilo tko može uređivati svaki članak. Ipak, prijavljivanje ne stoji ništa i ne uzima puno vremena, a postoji mnogo razloga zašto je ono dobro.

Suradničko ime

Kad se prijavljujete, trebate napisati suradničko ime. Sve izmjene koje napravite na stranicama SBRocka, dok ste prijavljeni kao suradnik, bit će vezane uz vaše suradničko ime. To znači da će stare izmjene (kartica/poveznica na vrhu stranice) zauvijek zabilježiti da ste upravo vi pridonijeli stranici. Kad niste prijavljeni, izmjene se samo bilježe uz vašu anonimnu internetsku adresu (IP, niz brojeva). Osim toga, možete vidjeti popis svih svojih doprinosa tako da kliknete na poveznicu moji doprinosi, koja se vidi na vrhu stranice s desne strane kad ste prijavljeni.

Veća privatnost

Kad se prijavljujete, ne morate odavati nikakve osobne podatke, čak ni e-mail adresu. Zanimljivo je da imate veću anonimnost nakon prijave nego prije nje. Kako to? Kad niste prijavljeni, sve vaše izmjene bilježe se uz vašu internetsku adresu (IP), što je niz brojeva. To znači da ostali suradnici mogu otkriti koji je vaš davatelj usluga interneta, a mogu otprilike odrediti i vaš zemljopisni položaj. Sve to možete izbjeći tako da se prijavite kao suradnik, jer se onda vaša internetska adresa više ne vidi.

Više mogućnosti za uređivanje teksta

MediaWiki softver na kojem se zasnivaju stranice SBRocka, ima mnogo mogućnosti koje su na raspolaganju samo prijavljenim suradnicima, a jedna od njih je da prijavljeni suradnici mogu označavati izmjene kao "manje".

Jedna vrlo važna osobina koju aktivni suradnici često koriste jest poveznica praćene stranice na vrhu stranice. Kao prijavljeni suradnik, na svakoj stranici imate poveznicu/karticu prati. Ako je kliknete, ta se stranica dodaje vašem osobnom popisu praćenih stranica. Poveznica praćene stranice prikazuje samo izmjene na tim stranicama (za razliku od poveznice Nedavne promjene, koja prikazuje sve izmjene koje su napravljene na stranicama SBRocka). Tako ćete lakše znati što se događa sa stranicama koje vas zanimaju.

Samo prijavljeni suradnici mogu preimenovati stranice, a ta je djelatnost vrlo važna za strukturu i dosljednost SBRocka.

Radi lakšeg snalaženja u članku, prijavljeni suradnici mogu koristiti i uređivanje odlomaka, što radite tako da kliknete na malu poveznicu [uredi] pokraj naslova dotičnog odlomka.

Kako napraviti prijavu

Upute za prijavu:

 • Gore u desnom kutu ekrana imate plavi znakić Prijavi se.
 • Kliknite na to
 • Otvorit će Vam se stranica za prijavu
 • Tamo između ostalog piše: Nemate suradničko ime? Otvorite račun.
 • Kliknite na Otvorite račun
 • sad vidite tekst Kao zaštitu od automatskog spama, pri otvaranju računa trebate unijeti slova koja vidite na slici: unesite ta slova koja vidite
 • U prozorčić Suradničko ime upišete Vaše ime ili nadimak koji želite
 • U prozorčić Upišite lozinku upišite Vašu lozinku (skup brojeva i slova koji ćete lako pamtiti) npr. 1234marko
 • U prozorčić Ponovno upišite lozinku upišete ponovo Vašu lozinku
 • U prozorčić Vaš e-mail upišete Vaš e-mail (možete i ne morate)
 • Kliknete na prozorčić ispred Želite li da idući put ne morate upisivati lozinku? (da ne morate svaki put kad dođete na stranice SBRocka upisivati Vaše suradničko ime i lozinku)
 • I za kraj samo kliknite na Otvori novi suradnički račun

I to je to. :-))


dalje >>>