Sadržaj
Smjernice

Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć

Oblikovanje članka[uredi]

Pisanje članaka na wiki-softweru razlikuje se od pisanja u uređivačima teksta tipa Microsoft Word ili OpenOffice (gdje primjenjujemo stilove, i na ekranu vidimo kako će tekst izgledati ispisan na papiru), sličnije je uređivanju teksta u LaTexu.

Wiki-softwer rabi jednostavan sustav označavanja:

1. Masna slova - masni font (bold) postiže se tako što se željeni tekst stavi između šest jednostrukih navodnika (tri s jedne strane, tri s druge strane teksta)

2. Kosa slova - kosi font (italik; kurziv) postiže se tako što se željeni tekst stavi između četiri jednostruka navodnika (dva s jedne strane, dva s druge strane teksta)

Ova dva oblikovanja funkcioniraju na isti način bilo gdje u tekstu.

3. Naslovi se dobivaju umetanjem == željenog naslova == između dvaju znakova jednakosti (dva s jedne strane, dva s druge), no znakovi jednakosti moraju biti na početku reda.

4. Odgovarajući se podnaslovi dobivaju s === trima === ili ==== četirima ==== znacima jednakosti.

Ova tri oblikovanja ne morate se truditi pamtiti, jer do njih uvijek možete doći klikanjem na sličice koje se nalaze iznad okvira za uređivanje teksta.


Početak članka[uredi]

Članci obično počinju imenom članka napisanim masnim slovima, poslije čega slijedi kratka definicija pojma o kome se govori.


dalje >>>