Nakon što je 16. svibnja otvorena rock izložba pod nazivom "Sve je to rock 'n' roll" kojom je obuhvaćeno 50 godina brodske rock scene u Državnom arhivu organizirano je nekoliko glazbeno-tematskih večeri. Prva u nizu održala se 9. listopada, a tema rasprave bila je diskografija i autorski rad dok je glazbeni gost bio sastav Adari.

Adari, diskografija i autorski rad

Plakat glazbene večeri.

Državni arhiv je 9. listopada (zbog dana žalosti odgođeno s 4. listopada) u 19 sati organizirao prvu u nizu glazbeno-tematskih večeri uz razgledanje izložbe. Rasprava se vodila na temu diskografija i autorski rad, a sve prisutne odlično je zabavio glazbeni sastav Adari. Uvodni dio s kratkim osvrtom na brodsku diskografiju otvorili su domaćini Arhiva Katarina Aladrović-Mehandžija i Domagoj Zovak. Nakon njihovog izlaganja prisutnima se odličnim nastupom predstavio glazbeni sastav Adari. U prvom glazbenom setu izveli su pjesme "Settle Down" (No Doubt), "Well Well Well" (Duffy), "Love Is a Good Thing" (Sheryl Crow), One of Us (Joan Osborn), "Super Duper Love" (Joss Stone) i "Je Voux (ZAZ), nakon čega je uslijedila rasprava na temu diskografija i autorski rad.

Polemiku su svojim iskustvima otvorili Krunoslav Seletković, Dubravko Šef, Željko Zovko, Vedran Jukić i Tomislav Goll. Između ostalog Kruno je rekao kako brodski glazbenici tijekom ovih nekoliko desetljeća ne zaostaju u kvaliteti za ostalim rock sredinama u državi, Dubravko je obratio pažnju kako u samom početku glazbenici nisu imali ambicija prema snimanju već su svoju energiju trošili na sviranje pred mnogobrojnom publikom. Prve singlice javljaju se početkom osamdesetih a kasnije i prvi albumi. Neki poput Vedrana Jukića u glazbi vide svoj životni put, međutim nakon uloženog truda i nerazumijevanja diskografskih kuća od toga se odustaje. Čoko vrlo direktno navodi kako Brodu fali jedan moderan studio u kojemu bi se radila kvalitetna produkcija te time otvorio put prema dalje. Dobri duh brodskog rocka Stari Mačak Tom prisutne je upoznao s ulogom Radio Broda te načinom na koji su se demo snimke puštale u eter. Mladima je poslana poruka da treba dosta raditi i biti uporan dok je član brodskog brenda Digitalna Kokoš Silvijo Safundžić - Sičo najavio snimanje live albuma s kojim namjeravaju steći širu popularnost. Na kraju Daria Rac i sastav Adari zatvaraju druženje sa setom u kojem izvode pjesme "Perfect" (Fairground Attraction), "Time After Time" (Cindy Lauper), "Price" (Jessie J.), "Everyday is a Winding Road" (Sheryl Crow), "All That She Wants" (Ace of base), "Love Is Free" (Sheryl Crow) i "Golden Age" (The Asteroid Galaxie Tour).


Brodska diskografija nije velika ali je zanimljiva po tome što je pratila zbivanja i trendove oko sebe. Tijekom šezdesetih dok su velikani poput Crvenih koralja, Lotosa, Grupe 220, Uragana i Atoma snimali u tek izgrađenom Jugotonu, brođani nisu imali potrebe za tim jer su svojim svirkama punili dvorane i uvijek se tražilo mjesto više. Do kraja sedamdesetih snimalo se jedino u prostorijama Radio Broda a to je nastavljeno do polovice osamdesetih kada Čuvari parka za Jugoton objavljuju singlicu "Dijete ulice". Godine 1989. Galerija izdaje prvi brodski album Djevojka iz izloga na kojemu se nalaze hitovi "Kako je lijepo", "Nije mi, ne" te naslovna "Djevojka iz izloga". Sljedeće godine rock album pod nazivom Miris prašine objavljuje sastav XIII. Apostol. Materijal je sniman u studiju "MAK" Šime Jovanovca, a zanimljivo je naglasiti da je sve od ritam sekcije pa do gitara i vokala snimljeno uživo u studiju. Također, krajem osamdesetih album Gloria snima sastav Casablanca, međutim biva objavljen tek u travnju 1992. kada se bend već razišao. Iste godine izlazi kazeta Mom Brodu s domoljubnim pjesmama. Projekt je u cijelosti zamislio i ostvario pokojni Duško Svilar.

Brodski metal sastav Sauron svoj prvijenac Better tomorrow objavljuje 1994. godine za Croatia Records. Album je tijekom 1993. godine stvaran u studiju 'Best Music' u Zagrebu. Godine 1994. svoj demo album Total Anti izdaje melodic death metal sastava Children From The Cemetery, a krajem devedesetih dolazi odličan uradak sastava Fruštuk pod nazivom Monotonija. Materijali za album sniman je u studiju "M" u Gradištu kod Županje. Tijekom devedesetih Čuvari parka objavljuju nekoliko albuma te nastavljaju i početkom sljedećeg desetljeća a 2004. godine izdaju kompilacijski album sa svojimj hitovima pod nazivom The best of .

Kraj devedesetih donio je bolju produkciju albuma a taj trend nastavlja se i tijekom 2000-ih. Brodski blues glazbenik Ivan Vragolović sa svojim bendom 23. listopada 2006. godine održava koncert u kinu Hrvatski Dom. Nastup je sniman i iste godine kao uživo izdanje objavljen u nakladi Posavske Hrvatske pod nazivom Ivan Vragolovich, live. Brodski kauboji, sastav El Dorado, 2008. godine izdaje demo album s pet pjesama znakovitog naziva Kirvaj. Slijedi još jedan odličan uradak kojeg sastava Stage objavljuje 2008. godine za izdavačku kuću Dallas Records. Album Ovo je buka koja mi se sviđa sadrži deset skladbi, a najpoznatije među njima su svakako "Ponekad" i Zanimljiva djevojka".

Zasigurno ovo nije sve što su brodski glazbenici snimili, bilo je tu još dosta toga, pogotovo od polovice 2000-ih kada su brojni računalni programi pružili mogućnost kućne izrade glazbe a popularni servis YouTube otvorio vrata prezentaciji iste. Većina ovih brodskih sastava do danas se razišla (neki i prije nego je album objavljen) i više ne postoje. Iznimka je već gore spomenuti Ivan vragolović koji nas je u lipnju 2011. obradovao odličnim blues albumom I' Am a Man a svakako se nadamo da će ih biti još. U Brodu trenutno djeluje nekoliko odličnih autorskih sastava među njima je i je thrash metal sastav Chaos Addict koji uskoro sprema odlazak u studio. Marina Zorić već je snimila spot za obradu Casablancine pjesme "Nestajem". Marko Mršić svoj autorski rad prikazao je kroz sastav Macaulish na objavljenom demo albumu Stand as one. Tu su još Luka Gavran te Slaven Šimić kao i mnogi drugi od kojih se u skorije vrijeme očekuje objava vlastitog materijala kako bi brodska autorska scena postala bogatija i priznatija.


Izložba je bila otvorena svima koji su imali želju nanovo pregledati više od 60 panoa na kojima se nalaze razne slike, članci, oglasi i plakati. Također ovo je bila prilika i onima koji nisu bili u mogućnosti pregledati izložbu na dan otvaranja 16. svibnja te onima koji to tada nisu uspjeli detaljno i na miru napraviti. Izložba je također doživjela i nekoliko promjena od dana otvaranja, dodani su još neki panoi s glazbenicima i ispravljene sitne greške.

O rock večeri

SBTV
Državni arhiv u Slavonskom Brodu u svibnju je otvorio izložbu "Sve je to rock 'n' roll kojom je prikazao i obilježio 50 godina rocka u gradu.

Nastavak priče dogodio se sinoć i to Rock večeri u Arhivu. Nastupila je grupa Adari, a razgovaralo se i o povijesti rocka. Tema o kojoj su raspravljali bila je "Autorski rad i diskografija" te su istaknuti brojni autorski projekti brodskih bendova. No nažalost tek su rijetki uspjeli i objaviti. Rock večer u Arhivu ovoga puta upotpunila je grupa Adari koja je podsjetila na stare no i odsvirala neke nove rock pjesme. Bit će ih još, najavljuju organizatori koji su ovom izložbom, a i popratnim događanjima sigurno upisali nove stranice rock povijesti u Slavonskom Brodu.

—SBTV, Rock večer u arhivu, Slavonski Brod, 10. listopada 2012.

SBPLUS
Nakon otvorenja izložbe Sve je to rock'n'roll u svibnju ove godine, a koja je otvorena do kraja siječnja 2013. godine, Državni arhiv u Slavonskom Brodu je u utorak 9. listopada organizirao prvu u nizu Rock večeri. U organizaciji Rock večeri pomogli su još i Davor Miković (urednik portala SBrock.net) i poznati brodski glazbenik Zlatko Ludwig.

Osim razgledavanja izložbe i uživanja u glazbenom programu Darije Rac-Adari (vokal) i pratećeg benda u sastavu Krešimir Rac (gitara), Tomislav Vujić (gitara) i Boris Tomakić (bubnjevi) održana je i panel diskusija na temu Autorski rad i rock diskografija u Brodu i okolici.

—SBPLUS, Domagoj Zovak, Održana prva Rock večer, Slavonski Brod, 12. listopada 2012.

Slike