Rock memorijal - "Zdravko Fostač - Ata"
Pozivnica za 8. rock memorijal - Ata.jpg
Mjesto Slavonski Brod
Godine održavanja od 2003.
Organizator(i) Kruno Zadravec i Zdravko Eraković - Pinja
prijatelji glazbenici
Datum održavanja mjesec studeni
Žanr rock

Rock memorijal - "Zdravko Fostač - Ata" glazbeni je događaj koji se svake godine od 2003. održava kao znak sjećanja na brodskog glazbenika Zdravka Fostača - Atu. U organizaciju projekta najviše su uključeni Krunoslav Zadravec i Zdravko Eraković - Pinja, a neki od bendova koji redovno nastupaju su Prorock, El Dorado, Brodsky Blues Band i Atin Xchange.

Pozivnice[uredi]

2. Atin rock memorijal[uredi]

2. rock memorijal "Zdravko Fostač - Ata" održan je 26. studenog 2004. godine u klubu TNT. Nastupili sastavi; Prorock, Stage, Xchange

3. Atin rock memorijal[uredi]

3. memorijal "Zdravko Fostač - Ata" održan je 23. studenog 2005. godine u klubu TNT. Na memorijalu su nastupili sastavi; Prorock, Čuvari parka, El Dorado i Xchange.

4. Atin rock memorijal[uredi]

4. rock memorijal "Zdravko Fostač - Ata" održan je 24. studenog 2006. godine u klubu TNT. Nastupili sastavi Prorock, [Just The 4 Of Us]], Viktorija, Xchange, Paja, Cvele, Maduna, Charlie.

5. Atin rock memorijal[uredi]

5. Atin rock memorijal održan je 30. studenog 2007. godine u klubu TNT. Na memorijalu su nastupili sastavi; Prorock, Brodsky Blues Band i Xchange.

6. Atin rock memorijal[uredi]

6. Atin rock memorijal održan je 28. studenog 2008. godine u Pivnici Kasina s početkom u 21:00h. Nastupili su sastavi; Prorock, Just The 4 Of Us, Viktorija, Xchange i Brodsky Blues Band.

7. Atin rock memorijal[uredi]

7. Atin rock memorijal održan je 27. studenog 2009. godine u Pubu S'Oliver s početkom u 20:00h. Nastupili su sastavi; Xchange, Prorock, Viktorija i El Dorado. Bila su najvljena još dva benda Just the 4 of us i Brodsky Blues Band ali zbog određenih razloga nisu mogli nastupiti.

8. Atin rock memorijal[uredi]

8. rock memorijal održan je 26. studenog 2010. godine u caffe baru Alfa. Nastupili su Xchange, Prorock, El Dorado i Brodsky Blues Band.

9. Atin rock memorijal[uredi]

9. rock memorijal posvečen pokojnom glazbeniku Zdravku Fostaču - Ati održan je 18. studenog 2011. godine u disco baru San Siro. Nastupila su četiri brodska rock sastav Swamp Joe, Brodsky Blues Band, Prorock i Plagijat.

Nakon kratkog govora u kojemu je sve prisutne pozdravio Zdravko Eraković, koncert je svojim autorskim pjesmama otvorio sastav Swamp Joe. Nakon njih na scenu su izašli članovi Brodskyog Blues Banda koji su nakon nekoliko covera najavili malo iznenađenje za sve prisutne. Sljedeća pjesma bila je stara skladba iz 1971. godine pod nazivom "Princeza" koju je napisao Vlado Bukovac - Bukva. Slijedi nanovo kratki blok covera, a onda pjesma "Nebeski dar", autora Alberta Krasnića, koju je Rajko Svilar pjevao s grupom Had iz Osijeka. Na kraju izvode Rajkovu pjesmu "Jesen" prisjećajući stariju publiku na sastava The Eggs i njihovu izvedbu iste.

Pojačani ženskim vokalima Teom Pavić i Andreom Čošagić, sastav Prorock je sljedeći koji je nastupio na memorijalu. Izvode par stvari od Janis Joplin, Sam Brown i drugih, a nakon njih na scenu izlazi jedan od najstarijih brodskih sastava Plagijat, koji već dobro zagrijanu publiku dodatno diže na noge.

Slike s 9 memorijala[uredi]

10. Atin rock memorijal[uredi]

Jubilarni 10. Atin rock memorijal održao se 30. studenog 2012. godine u caffe/klubu Alfa. Nastupila su tri poznata brodska rock benda i jedan pod nazivom 10 godina poslije, okupljen samo za tu priliku.

Nakon što je sve prisutne u prepunoj Alfi ispred organizatora pozdravio Kruno Zadravec, koncert oko 21:30h otvaraju najstariji učesnici memorijala sastav Brodsky Blues Band, a zbog repertoara kojeg su svirali dobivaju privremeni nadimak Brodsky Rock Band. Poslije seta pjesama u čvrstoj rock maniri, na zadovoljstvo starije publike koje je bilo priličan broj, kao i prošle godine izvode pjesmu Rajka Svilara "Jesen" i sve prisutne vraćaju više od četiri desetljeća unazad kada je tu stvar izvodio sastav The Eggs. Na kraju sviraju jedan blues kako bi opravdali ime, a pridružuje im se i Denis Čugura na usnoj hramonici.

Poslije njih na scenu izlaze najpoznatiji brodski kauboji sastav El Dorado. Odličnim nastupom već od samog početka dobro su zagrijali sve prisutne, a tomu je svakako pridonio i Tozin stayling u doslovnom kaubojskom izdanju. Nastup završavaju s pjesmom "Gracija" koju Toza pjeva zajedno sa starim brodskim glazbenikom Zdravkom Jordanom - Picom.

Iza imena 10 godina poslije stoje iskusni brodski glazbenici koji su se tom prilikom okupili kako bi na taj način obilježili sjećanje na Atu i njegovo dugogodišnje djelovanje u glazbi. Oni su; Denis Čugura, Jovica Đaković, Stjepan Holbik, Davor Sečić i Boris Tomakić. Repertoarom koji se sastojao od domaćih i stranih covera, nastavili su svirku u dobrom ritmu svojih prethodnika.

Kao zadnji bend memorijala slijedio je sastav The Shippers. Već dobro zagrijanu publiku svojom žestokom izvedbom digli su potpuno na noge. Deep Purple, Black Sabbath, Opća opasnost, nekoliko rock balada, repertoar je s kojim su Miran i Shippersi Alfu držali punu do samoga kraja.

Atin rock memorijal završio je ujutro u 2:20h bez ijednog incidenta, a to je odlična uvertira za još jedan nadolazeći veliki rock memorijal "Ivan Vuković - Fux", koji će se na istom mjestu održati za nešto više od mjesec dana, točnije 5. siječnja 2013. godine. Tom prilikom brodskoj publici će se prvi puta nakon 25 godina predstaviti sastav Casablanca Band te El Dorado i Digitalna Kokoš.

Slike s 10. memorijala[uredi]

11. Atin rock memorijal[uredi]

11. rock memorijal "Zdravko Fostač - Ata" održan je 29. studenog 2013. godine u Alfa klubu. Nastupili su sastavi Swamp Joe, Grupa BUM!, Brodsky Blues Band, Cirkus i Prorock.

Riječima ...rock and roll je živ u Brodu, a mi se sjećamo našeg prijatelja sa sjetom u oku... u ime organizatora, Krunoslav Zadravec, pozdravio je sve prisutne i najavio početak memorijala, dok je glazbeni dio otvorio sastav Swamp Joe. Odličnim nastupom u kojem su se pretežito miješali stilovi rocka i bluesa, Denis, Joc, Tomo i Gric najavili su još jedan nezaboravan Atin memorijal. Nakon njih slijedilo je iznenađenje večeri.

Hrvoje Mihić nam je nakon 40 godina kako su se osnovali ponovno predstavio sastav BUM!. Kombinacija starih i mladih glazbenika te jako dobra izvedba oduševila je sve prisutne. Po završetku njihovog nastupa BUMOVCI su ispraćeni velikim aplauzom i željom da ih se uskoro opet čuje na nekoj svirci. Slijedi sastav Cirkus.

Toza je nakon uvoda gdje je predstavio članove Cirkusa, svim prisutnima prenio pozdrave jednog od prvih brodskih rockera i njihovog člana zaduženog za vizualni identitet, Marka Kerna. Kao iznenađenje tu večer je zajedno s njima zapjevala Darija Velički, koja je zadnji puta pjevala s Ahilovom petom davne 1984. godine.

Memorijal je u ranim jutarnjm satima zatvorio sastav Prorock.

Slike s 11. memorijala[uredi]

Video[uredi]

Swamp Joe

Grupa BUM!

Brodsky Blues Band

VIS Cirkus