Radovan Svilar
Rajko Svilar
Rajko Svilar
Rodno imeRadovan Svilar
Poznat/a i kaoRajko
Rođen/a1951.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
PrebivališteRovinj
Žanr/ovirock, progresivni rock, pop rock
Instrumentbubnjevi, vokal
Djelatno razdoblje1965. - 2000.
AngažmanVIS Kristali, Eggs, HAD, BUM!, Gorak med, Drive, Fox

Radovan Rajko Svilar brodski je glazbenik i likovni umjetnik rođen 1951. godine.

  • Jedini je kao član sastava Eggs bio u njemu od prvog do zadnjeg dana te svirao u svim postavama.
  • 1971. godine u Osijeku zajedno s Zlatkom Pejakovićem, Davorom Brkićem i Veselinom Oršolićem osniva sastav HAD.
  • 1992. godine seli u Rovinj gdje dugo godina svira sa sastavom Drive In i kasnije s grupom Fox.
  • 2000. godine prestaje se baviti s glazbom.

Životopis[uredi]

Rajko Svilar rođen je 1951. godine u Pilarevoj ulici br. 5. u Slavonskom Brodu. U rodnom gradu završava osnovnu i srednju školu, a grafiku u klasi prof. mr. Josipa Butkovića diplomira u Rijeci.

Kristali[uredi]

Kristali (1966.).jpg

Glazbom se počinje baviti kao četrnaestogodišnjak kada 1965. godine zajedno sa svojim bratom Duškom Svilarom te Željko Brezičević, Miroslavom Mahovlićem i Berislavom Miškivom - Bracom osnova rock sastav pod nazivom Helioni. Ubrzo nakon toga Miškiv odlazi na školovanje u Osijek, a ostali zajedno s Đurom Štimcem (gitara, vokal) i Valentinom Golembiovskim (gitara) osnivaju Kristale.

Kristali prvi nastup imaju 28. studenog 1965. godine u Društvenom domu u Lužanima, te sutradan u Društvenom domu u Starom Petrovu Selu. Nakon toga imaju redovite nastupe po okolnim selima i u staroj baraci na Plavom Polju.

Sastav 1966. godine napušta Đukica Štimac, a na njegovo mjesto dolazi gitarist Berislav Miškiv te Darko Diklić - Bojler na klavijature. Na 2. brodskoj gitarijadi, održanoj 1966. godine u tadašnjem kinu Jadranu (danas Hrvatski dom), pobijedili su ispred Marsona i Duxa. Kao nagradu dobili su ljetnu gažu u Ferijalnom kampu na Korčuli. Održavaju samostalni koncert u Domu kulture na Korčuli, a po povratku sviraju uglavnom po plesnjacima u Brodu i okolici.

Eggsi[uredi]

The Eggs (2).jpg

Rajko i Zlatko Šofić, 1967. godine, u tajnosti dogovaraju osnivanje novog sastava kojeg su trebali činiti pojedini članovi Kristala i novoosnovane grupe Dux. Duxi su imali nešto kvalitetniju opremu u odnosu na Kristale, dok su oni bili kvalitetniji u vokalnom izričaju. Dogovoreno je da iz Kristala dolaze Duško Svilar (bas gitara), Željko Brezičević - Breza (vokal) i Rajko (bubnjevi), a iz Duxa Zlatko Šofić - Šofa (ritam gitara), Vesna Pezelj (prateći vokal) i Leo Špicer (solo gitara). Sastav nazivaju Eggs, a ubrzo im se pridružuje i Blanka Vogrinec na klavijaturama. Prvi nastup imaju u dvorani na Plavom Polju, a nakon toga slijede poznati plesnjaci u dvorani Partizan, Najlon bašči, te razna gostovanja van Broda. Istovremeno sviraju i svoje autorske pjesme, a s poznatim pjevačem Vjekoslavom Juttom odlaze na turneju po Slavoniji.

U sastavu slijede brojne promjene. Šofić, Vesna i Blanka odlaze, a dolazi Mirko Sečić. Ubrzo se Blanka vraća umjesto Sečića, a Lea Špicera mijenja Dubravko Šef. Dolaskom Šefa mijenjaju repertoar i u toj postavi postaju najpopularniji sastav tog vremena. Pobjeđuju na Slavonskoj gitarijadi, a tijekom ljeta 1968. godine odlaze kratko svirati u Rijeku. Tijekom jeseni Breza, Dule i Šef odlaze studirati u Zagreb, a Blanka definitivno odustaje od bavljenja glazbom. Ipak, Rajko uspijeva nagovoriti Šefa da se vikendom vraća u Brod te zajedno s Krunoslavom Seletkovićem (klavijature) i Josipom Opačkom (bas gitara) nastavljaju svirati pod nazivom Novi Eggsi.

Rajko u tom periodu osim bubnjeva preuzima i ulogu pjevača. Sviraju svoje autorske pjesme te prate Mišu Kovača, Đorđa Novkovića i Alagu Gagića. Od Novkovića dobivaju ponudu da u Sarajevu snime ploču i presele se u Zagreb. Dule i Breza se vraćaju u band i kada je već sve bilo dogovoreno iz Osijeka dolazi Zlatko Pejaković te nagovara Šefa i Rajka da osnuju novi sastav koji će zamijeniti raspale Dinamite. Pristaju i nakon nekog vremena odlaze U Osijek, i time sastav Eggs prestaje s radom. Nakon toga imaju još jedan nastup 1986. godine na Brodskom rock vremeplovu.

HAD[uredi]

Grupa HAD.jpeg

Šef nakon kraćeg vremena iz Osijeka odlazi u Zagreb, a Rajko (bubnjevi, vokal) zajedno s Zlatkom Pejakoviće (vokal), Veselim Oršolićem (gitara, vokal) i Davorom Dacom Brkićem (bas, vokal) osniva grupu HAD. Ubrzo nakon osnivanja, Zlatko Pejaković odlazi u Beograd u Atelje 212 gdje pjeva i glumi naslovnu ulogu u mjuziklu Isus Krist Superstar, te postaje vokalni solist u Korni grupi Kornelija Kovača.

Rajko , Veseli i Daco sele u Zagreb kod Oršolićevih i nastavljaju s radom kao trio. U periodu od 1970. do sredine 1973. godine grupa HAD postaje jedna od najboljih i najpopularnijih hard rock grupa na području bivše Jugoslavije. Posebno su popularnost imali u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, gdje su najčešće održavali velike koncerte. Sviraju sa poznatim svjetskim grupama Christi i Caleidoscop. Nastupaju na čuvenom Boom festivalu u Ljubljani 1972. godine.

Iste godine za diskografsku kuću Suzy snimaju svoj prvi singl na kojemu se nalaze dvije pjesme "Nebeski dar" i "Put u ništa". Singl je objavljen na kompilacijskom LP-u Pop Festival Ljubljana 72 - Boom Sljedeće 1973. godine za izdavačku kuću CBS objavljuju svoj drugi i ujedno posljednji singl s dvije pjesme "Sunčani dan" i "Žene voli, život moli".

Sastav s radom prestaje sredinom 1973. godine jer jedan za drugim odlaze na odsluženje vojnog roka. Nakon vojske, bilo je želje i nekoliko pokušaja da se sastav ponovno okupi ali zbog obiteljskih i poslovnih obaveze u tome nisu uspjeli.

BUM![uredi]

Grupa Bum! (1976.).jpg

Nakon što je odslužio vojni rok Rajko se vraća u Slavonski Brod te se prikjučuje Dubravku Šefu u njegovom sastavu BUM!. Najčešće sviraju u Domu na Plavom Polju, a 1977. godine odlaze na požeški festival te se ubrzo nakon toga razilaze.

Gorak med[uredi]

Gorak Med.jpg

Gorak med 1977. godine osnivaju Dubravko Šef (gitara,vokal), Zlatko Paja Burić (gitara,vokal), Kruno Martinac (bas gitara) i Rajko (bubnjevi, vokal). Sviraju na ljetnom platou ispred tadašnjeg Doma kulture "Đuro Salaj" (danas KKD IBM). Nastupaju na požeškom festivalu "Slavonija", te snimaju nekoliko pjesma za Radio Osijek. Stilski sviraju progresivni rock, fusion jazz te istovremeno stvaraju velik broj vlastitih skladbi (Šef, Burić, Svilar).

Raspadom sastava Gorak med 1979. godine, Rajko još povremeno ostvaruje suradnje s grupama koje kratko traju ili se okupljaju isključivo zbog dogovorenih nastupa. Neki od tih sastava su Jesen i grupa Krah.

Godine 1992. seli u Rovinj gdje dugo svira s grupom Drive in, a potom i s grupom Fox. Glazbenu karijeru zaključuje u jesen 2000. godine.


Diskografija[uredi]

Grupa HAD
  • 1972. - "Nebeski dar" / "Put u ništa" (Suzy)
  • 1973. - "Sunčani dan" / "Žene voli, život moli" (CBS)

Video[uredi]

Rock maraton 1986. godine

HAD - "Put u ništa"


Izvori[uredi]