Prorock
Prorock, 2011.
Prorock, 2011.
Osnivanje1998.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovihard rock, blues rock, southern rock
Djelatno razdoblje1998.- danas
RepertoarDeep Purple, Led Zeppelin, AC/DC, ZZ Top, Stevie Ray Vaughan, The Allman Brothers Band, Lynyrd Skynyrd, Whitesnake, Gary Moore, Bad Company, John Mayall
Web-stranicaMyspace stranice
Članovi
Irena Kladnik
Željko Pehar - Zec
Davor Sečić- Sečo
Bivši članovi
Josip Janković- Babak
Paul Kempf - Pavo
Denis Tolj
Siniša Vasilić - Sinky
Vedran Briški - Brišo
Josip Alar - Joža
Damir Bjelobrk - Brada
Andrea Čošagić - Della
Damir Lorenz - Lora
Alternativna slika
Prorock (logo 2011.).jpg

Logo, 2011.

Prorock je brodski rock sastav osnovan 1998. godine.

Povijest sastava

Prorock su 1998. godine osnovali Željko Pehar - Zec (gitara) i Damir Bjelobrk - Brada (bas). Sami se rado definiraju kao "classic rock cover band", budući da im se repertoar sastoji uglavnom od cover verzija hard-rock, blues-rock i southern-rock standarda iz sedamdesetih i osamdesetih godina (Deep Purple, Led Zeppelin, AC/DC, ZZ-Top, Stevie Ray Vaughan, Bad Company, The Allman Brothers Band, Whitesnake, Gary Moore, Lynyrd Skynyrd i drugi). Od domaćih sastava izvode pjesme Atomskog Skloništa i Majki.

Damir Bjelobrk - Brada je počeo aktivno svirati još 1980. kao basist u lokalnim grupama Legija, Kirvajska sekcija i Curino cvijeće, te kao član utemeljitelj u grupi Xchange sve do osnivanja Prorocka 1998. godine. Od 2006. do 2010. Brada također paralelno svira u brodskom autorskom bandu El Dorado. Međutim, Prorock ostaje Bradin matični band.

Željko Pehar - Zec se na brodskoj rock sceni pojavio krajem osamdesetih godina kada osniva cover band Divlja Ruža s kojim nekoliko godina vrlo intenzivno nastupa u Hrvatskoj i stječe dragocjena sviračka, ali i tonsko-tehnička iskustva na mnogobrojnim live nastupima.

Nedugo nakon što Zec raspušta Divlju Ružu pridružuje mu se Brada koji u međuvremenu napušta Xchange sa zajedničkom željom formiranja novog banda koji će se posvetiti pasioniranom izvođenju skladbi njihovih omiljenih legendarnih - gore navedenih - uzora. Prorock je bio zamišljen kao band nešto tvrđeg zvuka s pomno izabranim repertoarom po ukusu samih članova banda. Takvim pristupom i zvukom Prorock je uskoro postao regionalno poznat kao band po mjeri mladih i starih rockera i bikera, te uglavnom nastupa na moto susretima ili u klubovima s publikom sličnog senzibiliteta.

SB-Rock Klub pivnica Kasina veljača 2008. godine.

Pored Zeca (gitara) i Brade (bas) prvu postavu Prorocka činili su Siniša Vasilić - Sinky (bubnjevi) i Josip Janković - Babak (vokal). Dolaskom drugog gitariste Denisa Tolja okupljena je prva stabilnija postava Prorocka koja je u nekoliko godina uspjela steći značajnu reputaciju u lokalnim razmjerima, pa i šire. Grupi se 2002. godine nakratko pridružuje klavijaturist Paul Kempf - Pavo, koji ubrzo prelazi u Zabranjeno Pušenje. Nakon odlaska Babka 2005. u band dolazi pjevač Vedran Briški - Brišo.

Sinky i Tolj početkom 2008. napuštaju Prorock, a band nakon toga odustaje od postave s drugim gitaristom. Sinky prelazi u uspješni brodski autorski band Stage (gdje ostaje cca. godinu dana), a Tolj prestaje aktivno svirati gitaru.

U travnju 2008. Sinkyja na mjestu bubnjara zamjenjuje Damir Lorenz - Lora, stari Bradin prijatelj iz osamdesetih koji je tada kratko svirao u brodskom autorskom bandu Panorama, nakon čega odlazi u inozemstvo i prestaje svirati bubnjeve. Po povratku u Slavonski Brod 2007. Lora sudjeluje u pokušaju ponovnog okupljanja Panorame, a 2008. na Bradin poziv - nakon odlaska Sinkyja - pridružuje se Prorocku.

Ova postava (Brišo-Zec-Brada-Lora) nastavlja uspješne nastupe u klubovima i na motorijadama, a dvije godine poslije, početkom 2010., Briški odlazi iz banda. U veljači 2010. u band dolazi pjevač Josip Alar - Joža.

Godine 2013. počinju učestale promjene postave banda. Iz sastava odlaze Damir Bjelobrk - Brada i Josip Alar - Joža, a na njihovo mjesto dolaze basist Davor Sečić- Sečo i pjevačica Andrea Čošagić - Della. Krajem 2014. sastavu se priključuje pjevačica Irena Kladnik, a nešto kasnije odlaze Andrea Čošagić - Della i Damir Lorenz - Lora.

Njihove audio i video snimke mogu se poslušati i pogledati na ovoj stranici i youtube.

Članovi sastava

  • Irena Kladnik (vokal)
  • Željko Pehar (gitara), rođ. 1968.
  • Davor Sečić (bas), rođ. 1970.

Slike

Video

"Nobody's Fault but Mine" (Led Zeppelin cover, 2011.)

"Black Hearted Woman" (The Allman Brothers Band cover, 2011.)

"Here I Go Again" (Whitesnake cover, 2010.)

Povezane stranice

Izvor