Zlatko Burić
Paja 2002. godine.
Paja 2002. godine.
Rodno imeZlatko Burić
Poznat/a i kaoPaja
Rođen/a22. travnja 1955.
Mjesto rođenjaPula
PrebivališteSlavonski Brod
Žanr/ovirock, pop
Zanimanjeglazbenik
Instrumentgitara, vokal
Djelatno razdoblje1971.-danas
AngažmanMagic, Tom, Wem, Moira, Bum!, Jesen, Gorak med, No.1, Krah, Rock and roll band, Just the 4 of us

Zlatko Burić - Paja (22. travnja 1955.) brodski je glazbenik.

Glazbom se ozbiljnije počinje baviti početkom 1970-ih godina kada osniva svoj prvi sastav pod nazivom Magic. U svojoj glazbenoj karijeri svirao je u nekoliko sastava te s brojnim brodskim glazbenicima. Godine 2002. u hotelu "Park" proslavio je 30 godina glazbenog djelovanja, a među brojnim prijateljima i glazbenicima kao gosti nastupile su članice pjevačke skupine "Davor" iz Davora, dok je program vodio Duško Svilar.

U novije vrijeme svira u sastavu Just The 4 Of Us, a od 2010. godine član je sastava Brodsky Blues Band.

Životopis

Paja se rodio 1955. u Puli, a od 1958. godine živi u Slavonskom Brodu. Prvi instrument bila mu je gitara s kojom se susreće već s devet godina. U glazbenoj školi "Ivan pl. Zajc" završio je osnovnu glazbenu naobrazbu za gitaru.

1970-te

L/D: Rajko Svilar (bubnjevi), Davomir Brkić-Daco (bas), Dubravko Šef (gitara), Zlatko Burić-Paja (klavijature), u svatovima kod Drage Barića (1976.).

Godine 1971. zajedno s Marinkom Vrlazićem (bas), Vladimirom Bukovcem - Bukvom (ritam gitara) i Darkom Bauerom (bubnjevi), osniva sastav Magic u kojemu svira solo gitaru i pjeva. Osim svojih autorskih pjesama sviraju i strani repertoar od sastava Grand Funk Railroad, Jimija Hendrixa i drugih. Pjesme su pisali Paja i Bukva a neke od njih su "Princeza u bijelom" (Bukovac) i "Prosijak" (Burić). Magic djeluje do jeseni 1972. kada se razilaze, a Paja ubrzo počinje svirati u novom sastavu pod nazivom Tom.

Članovi Toma bili su; Antun Matošević kao basist, Zvonimir Labaš na ritam gitari, Darko Bauer na bubnjevima i Paja kao solo gitarist. Sastav je čitavu zimu svirao u Domu na Plavom polju gdje su izvodili repertoar stranih izvođača i svoje pjesme. Paja u Tomu ostaje do 1973. godine kada prelazi u sastav Wem.

Kroz sastav Wem prošlo je nekoliko postava, a prvu iz 1973. godine činili su; Željko Zich (bas), Branko Dužanec (gitara, vokal), Hrvoje Mihić (bubnjevi), Dragutin Barić (klavijature, vokal) i Paja (gitara, vokal). Drugu postavu iz 1974. godine činili su isti članovi bez Dragutina Barića na klavijaturama. Ove dvije postave svirale su najčešće u Domu na Plavom polju. Wemovci iz 1975. godine su ustaljena i najpoznatija postava, a u njoj su svirali; Branko Dužanec na gitari i vokalu, Željko Zich kao basist, Mirko Sečić na klavijaturama i vokalu, Paja gitara i vokal, a na bubnjevima kao zamjena za Hrvoja Mihića koji je otišao svirati u sastav Bum!, izmjenjuju se Zoran Židić i Tomislav Šaf. Sviraju u Radničkom domu gdje izvode repertoar sastava Rolling Stonesa, Procol Haruma, Bijelog dugmeta i drugih. U isto vrijeme dok svira u Wemu, Paja paralelno svira i sa skupinom Moira.

Sastav Moira osnovan je 1973. godine, a postavu su činili slijedeći članovi; Miroslav Rugle - Charlie (bubnjevi), Antun Matošević - Kiki (bas, vokal) i Paja (gitara, vokal). Sastav izvodi autorske pjesme. Dvije su snimili za Radio Beograd, a one bi trebale postojati još i danas. Osim svojeg izvodili su također i strani repertoar od Uriah Heepa, Jimija Hendrixa, Deep Purplea i drugih. Svirali su na gitarijadi u Vrpolju gdje ih je publika odlično primila te su se nadali prvom mjestu. Međutim za tadašnji žiri su bili prežestoki pa je prvo mjesto pripalo sastavu Lotos iz Županje, a Moiri drugo. Imali su još često nastupe u Partizanu i Radničkom domu. Trajali su do 1975. kada se razilaze.

Godine 1975. upisuje fakultet. U jesen iste godine mijenja Dubravka Šefa (koji je otišao na odsluženje vojnoga roka) u sastavu Bum!. Skupinu su osnovali Rajko Svilar (bubnjevi, vokal), Zdenko Kristić (bas), Dragutin Barić (klavijature, vokal) i Dubravko Šef (gitara, vokal). Nakon što se 1976. godine Šef vratio iz JNA, Paja ostaje u sastavu, a umjesto Kristića na mjesto basiste dolazi Davomir Brkić - Daco. Ubrzo iz sastava odlazi Dragutin Barić te dalje nastavljaju svirati bez klavijaturiste. Godine 1977. nastupaju na požeškom festivalu gdje izvode obradu pjesme "Čizme moje na bore". Početak pjesme izvode na braču nakon čega prelaze na električne gitare.

U jesen 1977. godine počinje svirati sa sastavom Jesen kojeg zajedno s Pajom (gitara, vokal) čine još i Damir Mijakovac - Cajo (gitara, vokal), Tomislav Brezičević - Toco (bubnjevi) i Dragan Bobić - Bleka (bas). Rad sastava sveo se samo na vježbanje i probe stranog repertoara. Krajem godine suosnivač je benda u kojemu sviraju Dubravko Šef (gitara, vokal), Rajko Svilar (bubnjevi, vokal) te Kruno Martinac (bas). Probe održavaju u podrumu glazbene škole, dok naziv benda traže preko Radio Broda. Na prijedlog jedne ženske osobe (iz Gradiške ili Požege), sastav nazivaju Gorak med. Instrumente kupuju kod pokojnog Tome u Londonu, a prvi nastup imaju za maturante ("Gotovo je gotovo") u koncertnoj dvorani "Đuro Salaj" (danas Kazališno-koncertna dvorana "Ivana Brlić - Mažuranić"). Svakog tjedna u suradnji s tadašnjom omladinskom organizacijom "Zlatko Vujić - Vujki" ispred dvorane održavaju koncerte pod nazivom "Kad nema kiše". Godine 1978. postaju službenim bendom brodske omladinske brigade te sviraju u Rijeci i Kragujevcu.

1980-te

U veljači 1979. godine odlazi na odsluženje vojnoga roka u Novi Sad, gdje svira u vojnom orkestru. Nakon povratka iz JNA priključuje se sastavu No.1 u kojemu već sviraju Rajko Svilar na bubnjevima, Damir Mijakovac na gitari i vokalu, Pop klavijature te Bleka bas. Nastupaju vrlo kratko izvodeći strani repertoar. Prvom polovicom 1980-ih godina svira s grupom Krah, a od 1983.-'85. nastupa sa zabavnim bendom Brod po baščama hotela "Brod" i "Park". U sastavu još sviraju Krunoslav Seletković (klavijature), Bruno Seletković (klavijature), Igor Čižmek (bas), Hrvoje Mihić - Miha (bubnjevi), Marina Gradić (vokal) i Omer Katadžić - Cinki (vokal).

U drugoj polovici '80-ih suosnivač je sastava Rock and roll band kojeg čine Miljenko Bogdanović - Miki na gitari, Željko Brezičević - Breza vokal, Rajko Svilar na bubnjevima, Kruno Martinac bas gitara te Pajo gitara i vokal.

U ljeto 1986. godine svira na Poloju u Omladinskom centru, a zajedno s nim nastupaju još i Bruno Seletković (klavijature), Boris Ružojčić (gitara), Miki Bogdanović (gitara), Kruno Martinac (bas) i Rajko Svilar (bubnjevi). U ovoj postavi sviraju do 1987. godine nakon čega se razilaze.

U vrijeme Domovinskog rata zajedno s Cvjetkom Arbanasom - Cveletom, Mirkom Sečićem, Damirom Kovačevićem - Frajkom i Zdravkom Fostačem - Atom svira humanitarne koncerte za brodske brigade.

Novije doba

Poklon, gitarsko pojačalo za 30 godina glazbe.

Godine 1998. suosnivač je sastava Just the 4 of Us kojeg u originalnoj postavi čine Goran Stajić - Staja na bubnjevima, Mario Jurković bas gitara, Paul Kempf na klavijaturama te Paja gitara i vokal. U sastav 2001. godine umjesto Kempfa na klavijature dolazi Goran Potocki - Potok. Sviraju po mnogim objektima u Slavonskom Brodu poput Pivnice, Green parka i Harleya te najduže u pubu S'Oliver. Jedan period 2002. godine umjesto Staje na bubnjevima svira Zlatko Ludwig - Arso.

Godine 2002. u hotelu "Park" proslavio je 30 godina glazbene karijere. Uz brojne prijatelje i glazbenike (od kojih je na poklon dobio gitarsko pojačalo), kao gosti, pod ravnateljstvom Danijele Božičević nastupile su članice pjevačke skupine "Davor" iz Davora. Program je vodio Duško Svilar.

Krajem 2010. godine postaje članom sastava Brodsky Blues Band i time po prvi puta u svojoj dugogodišnjoj karijeri nastupa zajedno s Cvjetkom Arbanasom - Cveletom.

Galerija slika

Izvor

  • Zlatko Burić - Paja