OSVRT

Autor: Davor frka Miković

Datum: 27. 03. 2013.

Varajić i 6. Krešin memorijal "Ostat ću mlad"

Vikend za pamćenje! Mnogi su ga s nestrpljenjem čekali i pripremali se za njega. Iza nas je i vrijeme je da bacimo pogled unazad.[uredi]

Još jedan glazbeni vikend je iza nas. Ovaj će mnogima ostati dugo u sjećanju. Počeo je nastupom vrhunskog bosanskohercegovačkog glazbenika Murisa Varajića koji je bio odličan uvod u 6. Krešin memorijal „Ostat ću mlad".

Četvrtak - Muris Varajić[uredi]

Muris Varajić

Muris je u Brod stigao u četvrtak kasno poslijepodne. Mikseta, mikrofon, pedale (MFC – 101), tri gitare i I-Phone oprema je koju je Muris koristio u svom prvom nastupu u Slavonskom Brodu. Nešto poslije 21h Mario Jurković najavio je gosta te se zahvalio Mirku Šenkovskom što je posredovao u njegovom dolasku. Nastup otvara lagano na Godinki, Floydovom pjesmom „High Hopes", a odsviranim slajdom najavljuje početak nezaboravne večeri. Osim Godinke s plastičnim žicama tu su bile još dvije gitare ručne izrade graditelja Mirze Kovačevića iz Novog Travnika. Praćen matricom Muris je pokazao svoju virtuoznost izvodeći stvari svjetskih gitarista Joea Satriania, Stevea Vaia i Yngwiea Malmsteena te nekih svojih autorskih od kojih je jedna „Silent Inner Cry" sa preko 150.000 pregleda na Youtube-u. Spoj izuzetne brzine i jednostavnosti pokazao je odsviravši barem tri puta brže od originala „Bumbarov let" i nešto kasnije, prebirući prstima žice, Purpleov „Soldier Of Fortune". Ugodnim glasom pjevao je pjesme Dire Straitsa, Pink Floyda, Stinga i ostalih, a nakon više od tri sata programa na kraju je sve iznenadio s nekoliko sevdalinki. Nastup kojeg su obilježili brzina, preciznost, čistoća sviranja i jednostavnost završio je iza ponoći kada je većina iskoristila priliku da se slika s ovim glazbenim velikanom.

Murisa smo ujutro ispratili dalje prema Zagrebu, gdje je išao dijeliti ulaznice za nogometnu utakmicu Hrvatska – Srbija, s nadom da ovo nije bio njegov zadnji posjet Slavonskom Brodu i da ćemo ga još koji puta ugostiti u našem gradu.

Petak - akustična večer u Gradskoj knjižnici[uredi]

Akustična večer, Gradska biblioteka.

Petak je bio rezerviran za Krešin 6. memorijal „Ostat ću mlad" koji je akustičnom večeri započeo u Gradskoj knjižnici. Zbog već spomenute utakmice mnogi su nažalost propustili nastup Maria i njegove kćerke Linde Jurković. Oko 20:30 u dvorani Gradske biblioteke tražila se stolica više. Debata na temu "Glazba ne može, odnosno može izazvati socijalno neprihvatljivo ponašanje" u kojoj su sudjelovali studenti Učiteljskog fakulteta u Slavonskom Brodu i učenici Klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića bila je u tijeku. Svojim argumentima za i protiv iznosili su i branili svoja stajališta. Na kraju je stručni žiri u sastavu Tomislav Goll, Petar Bašić i Željko Parlov dodijelio pobjedu negacijskoj ekipi radi boljeg držanja u debati. U gotovo kućnoj atmosferi program je započeo videom „Vatra i zemlja" kao najava Krešine autobiografske večere.

Ženska vokalna skupina Ad Astra program je uljepšala predivnom izvedbom pjesama "Kamo odlazi svjetlo" i "Mađarac", a nakon njih voditeljski dvojac, Suzana Šarić i Tomislav Goll, najavili su čitanje Krešine biografije u kojoj su se redali Andrijana Nemet – Kosijer, Darija Mataić Agičić, Petar Bašić, Željko Parlov i Suzana Šarić. Glazbenom programu pridružili su se još Marina i Ivan s pjesmama „Ona nije tu" i „Kasno je za prosinac". Hana Blažević sa svojim sastavom Indigo7 izvodi tatinu „Ljetni rendez vous" i jednu svoju autorsku, a Slaven Gojković u svom emotivnom nastupu izvodi nekoliko pjesmama na gitari i pianinu. Njegov otac, Jugoslav Gojković, s nekoliko riječi upoznao nas je s izložbom koju je postavio Gordan Bjelić, a koja prikazuje mnoštvo Krešinih neobjavljenih radova i fotografija. U završetak večeri uveo nas je Željko Parlov čitajući još jednu Krešinu pjesmu.

Organizator je napravio odličan potez odvojivši električnu od ove večeri, a ona je zasigurno bila nešto više od same akustične. Staro i mlado, prijateljska lica, majke i očevi sa svojom djecom, pokoja suza te puno smijeha i radosti ono je što bi i sam Krešimir Blažević poželio da je danas s nama.

Subota - rock memorijal u Centru mladih[uredi]

Pun centar mladih!

Brodska mladež napokon je dočekala otvaranje Centra mladih. Ono što bi mladi kroz djelovanje ove ustanove trebali dobiti je program koji obilježava kulturu ovoga grada. Nadamo se da će ponuditi brojne kazališne, likovne, književne, pjesničke i glazbene večeri te razne sekcije kroz koje će mladi dalje djelovati.

Čast za otvaranje Centra pripala je 6. Krešinom memorijalu „Ostat ću mlad". Njegove pjesme izvodili su sastavi koji se od početka pojavljuju na memorijalu ali i neki novi. Jedan od njih je sastav Frekvencija. Nakon debi nastupa na humanitarnom koncertu 'Bikeri bikerima' ovo im je bilo drugo predstavljanje na još jednom veliko glazbenom događanju. Već ustaljeni voditeljski dvojac Tomislav Goll i Mario Jurković najavili su ih kao prvi sastav večeri. Poslije Frekvencije na binu je izašao sastav Neverminds, također jedan mladi sastav ali s već dugim sviračkim iskustvom. Sastav u ženskom dijelu čine Marina Zorić i Mihaela Ilak na gitarama, a u muškom Domagoj Marić na vokalu i Ivo Baričević na bubnjevima.

S nestrpljenjem, čekao se nastup sastava Cirkus. Izlaskom na scenu maestro Von Toza otkrio nam je da se radi o iskusnim brodskim glazbenicimaDamiru Bjelobrku – Bradi i Tihomiru Šunjiću koji su prije činili El Dorado, a sad umjesto Vlatka Balošića sa Zlatkom Mikincom na gitari Cirkus. Nakon dvije Krešine pjesme, od koje je „Mađarac" otpjevao Mikinac, izvode još dvije obrade Chucka Berrya i Dr. Feelgooda. Slijedi sastav koji se nanovo okupio nakon više od 20 godina. Davno je bilo kada je Moris imao svoju zadnju svirku, a za ovaj memorijal pripremali su se Mario Böhm, Mihajlo Janžić i Zoran Vlasac. Sastavu se trebao priključiti i Otto Sliva na klavijaturama, ali se nažalost razbolio. U svom prvom nastupu na memorijalu slijedio je sastav Ludilo mašina. kojeg uz Vedrana Jukića čine još Matija Obradović i Ivor Ivić na gitari teMiroslav Župančić na basu i Tihomir Šunjić na bubnjevima. Hrvoje Bašić – Paša, Tomislav Grabarević i Boris Tomakić kao Čvrsti momci veterani su ovog memorijala, ali ne samo to, jer upravo ovim nastupom obilježili su 15 godina svoga djelovanja. Isto toliko ima i sastav Just The Four Of Us koji tradicionalno na ovom koncertu nastupa kao Just The Five Of Us s Dubravkom Šefom na gitari. Denis Čugura, Jovica Đaković i Dragan Maduna većinu starije generacije ugodno su iznenadili kada su objavili da će s njima kao novi bubnjar Swamp Joea nastupiti Goran Mrkonjić – Gric. Grica mnogi nisu čuli više od 25 godina i zaista ga je lijepo bilo vidjeti ponovno na bini.

Ako je Cirkus novo ime sa starim članovima, onda je u ovom slučaju sasvim obrnuto, jer sljedeći sastav brodska publika vrlo dobro zna, ali ga osim Zlatka Ludwiga čine potpuno novi članovi. Sing-Sing se na sceni pojavio u potpuno novom izdanju s već dobro poznatim glazbenicima Dubravkom Đuričićem i Željkom Zovkom te nešto manje poznatim Dominikom Blaževcem na vokalu. U svom kratkom i prvom nastupu ove postave izveli su nekoliko pjesama sastava Animatori. Slijedili su još jedni veterani Brodsky Blues Band. Vodeći se iskustvom s prošla dva memorijala (a običaj je i na Atinom) i na ovom su izveli pjesmu „Jesen" brodskog autora Rajka Svilara, s tim da je Paja apelirao kako je vrijeme da jedan mlađi band nastavi tu tradiciju.

Hana Blažević i Indigo 7 proglašeni su najboljim hrvatskim demo bandom te time osvojili snimanje kompletnog albuma koji bi uskoro trebao biti objavljen za Dancing Bear. Dio tog materijal izveli su brodskoj publici u subotu na 6. memorijalu u Centru mladih. Slaven Gojković nastupio je sa sastavom The Novi val, a izlazak Krokodila najavio je laganu završnicu večeri. Međutim, prije samoga kraja Mario Jurković najavio je iznenađenje večeri te se na bini pojavio sastav Digitalna Kokoš koji je uz veliku podršku publike i pratnju Krokodila izveo pjesme „Nisam znao", „Jelena Veljača" i „Imaš ti cigaru". Na samom kraju slijedio je grupni izlazak izvođača na scenu, a pjesmom „Ostat ću mlad" svi prisutni oprostili su se od ovog memorijala te se mislima okrenuli prema sljedećem.

6. memorijal

Ovaj memorijal obilježilo je nekoliko zanimljivosti. Neke od njih su otvaranje Centra mladih i dijeljenje memorijala u dvije večeri. Tu su i nastupi novih sastava poput Frekvencije, The Novog vala, Ludilo mašine i Morisa kao i nekih glazbenika nakon niza godina kao što je Goran Mrkonjić – Gric i Zoran Vlasac. U zanimljivosti memorijala treba staviti i sastav s novim imenom, a starim članovima Cirkus, te Sing-Sing sa starim nazivom, a novim članovima. Sve pohvale organizatorima memorijala! Bilo je odlično. Brojne fotografije govore o tome da smo svi uživali i da s nestrpljenjem čekamo sljedeći!

Slike s koncerta[uredi]

  • Slike s koncerta:

Video s koncerta[uredi]

Sažetak 6. memorijala "Sa sjevera i sa juga"

Moris

Brodsky Blues Band