OSVRT

Autor: SBRock

Datum: 31. srpnja 2013.

Rock Starci 2013. za pamćenje

Velika pozornica, vrhunski razglas, dva video zida i brojni izvođači već su i prije samoga početka obećavali izvrsnu glazbenu večer i odličan provod, a tako je doista i bilo.[uredi]

U nedjelju, 28. srpnja, rano ujutro, završili su 13. po redu 'Rock Starci'. I ove godine je malo slavonsko selo Starci pokraj Starog Petrovog Sela ugostilo brojne posjetitelje i zaljubljenike u rock glazbu. Festival svake godine prerasta u nešto veće i bolje, a ove godine je po prvi puta dobio titulu međunarodnog karaktera. Velika pozornica, vrhunski razglas, dva video zida i brojni izvođači već su i prije samoga početka obećavali izvrsnu glazbenu večer i odličan provod, a tako je doista i bilo.

Rock Starce 2013. otvorio je mladi punk rock sastav The Rock Flock iz Pleternice/Zagreba. Mješoviti trio (Tina i Ana na gitari i basu te Hrvoje na bubnjevima), najavio je Mladen Ivošević – Bađo. Sastav je izvodio svoje autorske pjesme od kojih su neke „Glupača“, „Buđenje“, „Vikend revolucija“ i „Disappear“, a svaku je publika popratila aplauzom. Nakon Rock Flocka slijedio je sarajevski virtouz, skladatelj i producent Muris Varajić. Muris je svoj nastup također otvorio autorsko skladbom, instrumentalom pod nazivom „Silent Inner Cry“. Nastavlja s Purpleom i pjesmom „Soldier Of Fortune", te autorskom „Mojo Oro“ i „High Hopes" od Floyda. Prvi dio svog nastupa završava instrumentalom iz 2009. godine s kojim je u finalu nastupio na gitarskom natjecanju u Londonu. Nastup je popraćen velikim aplauzom, a na oduševljenje svih prisutnih, Bađo je najavio, nešto kasnije, još jedan Murisov izlazak.

Nakon promocije kratkog filma u režiji Alena Kocića iz Nove Gradiške, koji je osvojio drugu nagradu na Međunarodnom festivalu turističkog filma u Zagrebu, slijedio je nastup brodskih Krokodila. U nešto drugačijem izdanju nego inače jer im službenog basistu mijenja mlada brodska glazbenica Mihaela Ilak, svojim su nastupom i cover izvedbom napravili odlično zagrijavanje za sam vrhunac večeri. Marko (vokal), Škembo (solo gitara), Mihaela (bas gitara), Ivor (ritam gitara), Marina (prateći vokal) te Toco (bubnjevi), u završnici svog prvog dijela nastupa izvode Baretove „Teške boje“ i Urbanovu „Mala truba“, nakon čega su ispraćeni velikim alpauzom.

Glavni izvođač festivala bio je sastav Queen real tribute band, iz susjedne nam Srbije. Osim Bađe, najavio ih je i brodski glazbenik te radijski voditelj Mario Jurković. Sastav čine petorica izvrsnih glazbenika koji su se dokazali brojnim autorskim radovima. Istinski su entuzijasti i zaljubljenici u Queenov opus, a to se osjeti na svakom njihovom nastupu koji zrači velikom energijom. Najviše do izražaja dolazi pjevač Ljubo Marjanović koji ima gotovo identičan glas poput legendarnog Freddiea Mercurya, a tom još više doprinose scenski nastup i odjeća.

Pred više od tisuću posjetilaca, koncert otvaraju pjesmom „One Vision“. Slijede brojni Queenovi hitovi, a publika ih prati te uživa u njihovoj izvanrednoj izvedbi. Po završetku svog prvog dijela, najavljuju još jedan svoj izlazak u kojem će se Ljubo nekoliko puta presvlačiti te time što je moguće bliže i bolje prikazati lik i djelo pokojnog Freddiea Mercurya. Publika do kraja ostaje s njima. Nagrađuje ih velikim aplauzom i svojom reakcijom pokazuje da će im ova večer još dugo ostati u sjećanju. Ako ništa drugo bar dogodine kada će nam organizatori zasigurno prirediti još jedna odličan provod na 'Rock Starcima 2014'.

Foto[uredi]

Video[uredi]