Ognjen Zečević
Ognjen Zečević
Ognjen Zečević
Rodno imeOgnjen Zečević
Rođen/a17. ožujka 1984.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovipunk, alternativni rock, elektronička glazba, reggae, dub, eksperimentalna glazba
Zanimanjeproducent
Instrumentgitara, klavijature, bubnjevi, bass, indijska tabla, back vokal
Djelatno razdoblje1997. - danas
AngažmanFaul ST!llness, Tobogan, Egoless, Beat Busters, I-tal Jam

Ognjen Zečević brodski je glazbenik rođen 17. ožujka 1984. godine.

Životopis[uredi]

Ognjen Zečević rođen je 1984. godine u Slavonskom Brodu. Glazbom se aktivno počinje baviti krajem osnovne škole, svirajući gitaru, kada je zajedno sa još dva prijatelja iz kvarta, 1997. godine osnovao melodični punk sastav Faul u kojem je svirao gitaru i pjevao, te zajedno s još par sastava podigao iz sna tada poprilično usnulu brodsku alternativnu scenu održavajući redovne koncerte u kafiću Mucvanj, Press klubu i raznoraznim mjesnim zajednicama širom Broda. Sastav je bio aktivan i izvan Broda te je održavao koncerte u Novoj Gradišci, Osijeku, Vukovaru, Našicama i Zagrebu. Danas živi u Zagrebu u kojem je stvarao i aktivno nastupao sa raznim bendovima i kolektivima (ST!llness, Beat Busters, I-Tal Jam) sve do 2014. godine kada se potpuno posvećuje vlastitom projektu alternativne elektroničke glazbe "Egoless" s kojim je ostvario internacionalnu karijeru sa nastupima širom svijeta.

Faul [1997. - 2003.][uredi]

Punk & Hardcore bend Faul je iza sebe ostavio dva demo izdanja; "Mi budimo jutra" (u produkciji Davida Duvnjaka) i "Hal-leluyah" (live, snimljen na Radio Slavoniji) te jedno zajedničko izdanje sa legendarnim punk sastavom Mikrofonija iz Zagreba izdano u Srbiji koje se našlo na raznim underground glazbenim distribucijama širom Europe. Sastav se raspada 2003. godine odlaskom članova na studije po Hrvatskoj.

Illumination [2002. - 2009.][uredi]

U to vrijeme, studirajući u Zagrebu, pronalazi novu ljubav u alternativnoj elektronskoj glazbi i započinje svoj razvoj u tom smjeru kao producent pod imenom Illumination radeći drum & bass, ambiental i slične žanrove alternativne elektronske glazbe. Okvirno tada počinje svirati i klavijature. Pod imenom Illumination sudjeluje na dvije kompilacije elektronske glazbe izdane pod Dancing Bearom. Prva je kombinacija domaćeg, internacionalnog spoja remiksa tradicionalne dalmatinske klapske pjesme pod imenom Klape Remixed, a na drugom projektu zvanom Dancing Bear Lounge vol.2 je zastupljen s dvije pjesme. Pored toga surađivao je s prvim hrvatskim netlabelom Diggarama te je sudjelovao na Hrvatskoj psy kompilaciji Entities.

ST!llness [2007. - 2014][uredi]

Krajem 2007. godine Ognjena pozivaju u sastav ST!llness koji je tada tek izdao svoj album prvijenac Sve što znam o životu je... odabrao Đelo Hadžiselimović (Menart 2007.) te počinje aktivno koncertirati s njima. Album je nominiran za Porin kao najbolji album alternativne rock glazbe, također za Davorin u kategoriji najboljeg hip-hop albuma te je od strane većine glazbenih kritičara u Hrvatskoj proglašen kao najbolje debitantsko izdanje godine. Godine 2009. sastav snima svoj drugi album pod imenom Globalno Zatupljenje (Menart 2009.) kojeg su ponovno dočekale izvrsne kritike renomiranih kritičara i album svrstali u top 5 najboljih izdanja te godine. Početkom 2012. producira novi, treći album naziva "ST!llness" , bend odlazi na turneju po Njemačkoj i Francuskoj te nastavlja aktivno nastupati po prostorima bivše Jugoslavije. U 2013. godini bend i dalje nastavlja aktivno nastupati po regiji od cega se da izdvojiti koncert u Novom Sadu pred oko 9000 ljudi, izvrstan nastup na Kosovu te nadolazeci koncert na Spancir festivalu na kojem ce bend gostovati po drugi put. 2014. bend snima sing "Bottun" koji izlazi na vinilnoj kompilaciji Seasplash Ritam u izdanju PDV recordsa. Iste godine Ognjen donosi odluku da nakon 6 godina napusti bend i u potpunosti se posveti svom solo projektu (Egoless) .

Egoless [2009. - danas][uredi]

Nakon Illumination projekta 2009. pokreće novi samostalni projekt Egoless koji se vrlo brzo širi van granica Hrvatske. Iste godine izdaje EP No Ego, No Problems! koji je zahvaljujući Internetu vrlo brzo pokupio pohvale kako od slušatelja tako i od eminentnih DJ-a i vlasnika labela. Godine 2010. izdaje pjesmu "Back Home" za Echodub label (London). Godine 2011. producira jednu pjesmu za album varaždinske MC umjetnice Diyala pod imenom "Wander" za koju je snimljen i video spot. Iste godine je pozvan da odradi remix Marlon Ashera & Leah Rosier. Asher, iz Trinidada je poznat po svojoj pjesmi "Ganja Farmer" koja je 2007. godine bila jedan od najvećih reggae hitova te godine. Također iste godine radi remix pjesme "Robot" za somborski bend Line Out koji se našao na njihovom novom CD-u Cynicism (izdao SKCNS).

Godina 2012. donosi mu prvo vinilno izdanje za američki Lo Dubs label. Niti mjesec dana nakon izlaska pjesma se pozicionira na 3. mjesto najprodavanijih reggae ploča na Juno recordsu. U isto vrijeme izdanje doživljava premijeru i na prestižnom BBC Radio 1, BBC Radio 1Xtra, BBC Radio 6, Ministry of Sound, Kane.FM... Ubrzo nakon što je naklada vinila skoro pa rasprodana label se odlučuje za izdavanje iduće ploče pod nazivom Before / After EP sa 3 pjesme na također 12" vinilu. Ploča je izašla u listopadu, 2012. godine te se u jednom momentu pozicionira na 3. mjesto najprodavanijih reggae / dub izdanja na jednom od najboljih distributera digitalne glazbe, Beatportu... te na 3. mjestu najprodavanijih dub izdanja na Juno Download servisu. Iste godine objavljuje besplatno izdanje "Selected Works '09 - '12" koje sadrzava 18 neizdanih stvari nastalih u navedenom periodu. Poznati kriticar Dubravko Jagatic pocetkom 2013. na T-portalu cak uvrstava to izdanje u top 3 trenutno najbolja albuma na ovim prostorima.

2013. godine pocinje sa nastupima u formi live acta te u kratkom roku odrzava nastupe u Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Puli, Zadru... Od festivalskih nastupa bitno je izdvojiti nastup na Seasplash festivalu u Puli, Overjam International Reggae festivalu u Tolminu te nastup na Outlook Festivalu u Puli koji je izabran kao najbolji festival "bass" glazbe u Europi...

2014. godine pored manjih, klupskih nastupa, sa svojim live actom nastupa na Seasplash Festivalu i ponovno na Outlook Festivalu u Puli. Izbacuje novu kompilaciju neizdanih stvari pod imenom "Selected Works '12 - '14" koja u tiskanom izdanju hrvatskog Rolling Stonea uz recenziju dobija najvišu ocjenu. Također sudjeluje u objavi prve hrvatske kompilacije "bass" i "soundsystem" glazbe sa pjesmom "Farpoint" koja je objavljena u formi duplog vinila, CD-a te digitalnog downloada za PDV records.

2015. godina počinje sa 12" vinilnim izdanjem za britanski Lion Charge records (From Dust to Dub / Broken Tape Dub) koji je rasprodan u samo nekoliko dana, 7" izdanjem za američki ZamZam sounds na kojemu mu gostuje Senegalska pjevačica Daba Makourejah koje je, između ostalih predstavljeno i na britanskom BBC-ju (On The Wire radio show) te poznatom KEXP-u iz Seattle-a. Osim još jednog rasprodanog 12" vinilnog izdanja za Lion Charge (Dub Heritage / Dub Dedication) , također počinje aktivno nastupati van Hrvatske te nastupa u Belgiji, Engleskoj, Austriji, Francuskoj, Rumunjskoj, Rusiji... U drugom dijelu godine pojavljuje se limitirano reizdanje prve ploče (Rainbow Dub) , 3 nadolazeća remiksa za Lion Charge / Navy Cut / ZamZam labele te samostalno 12" izdanje za Škotski "Scrub A Dub" label (Like a Nuclear Bomb / Super Echo) , koje vodi jedan od svijetski najpoznatijih soundsystema "Mungo's Hi Fi". Također izdaje vinyl za poznati engleski label "System Music". Sve zajedno 2015. godine prodaje oko 4000 vinilnih izdanja.

2016. godina počinje sa 2 rasprodana remix izdanja (2x10" Khaliphonic the Navy cut) te nastupima u Engleskoj, Francuskoj, Finskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Latviji, Sloveniji, Bosni i Hrvatskoj , još jednom engleskom turnejom koja je obuhvaćala 5 gradova (Brighton, Glasgow, Sheffield, Nottingham i Bristol) te turneji na Novom Zelandu, Australiji i Kanadi u 12. mjesecu.

2017. i 2018. godinu obilježavaju u 3 dana rasprodano vinilno izdanje za poznati britanski label Deep Medi Musik te 2 nastupa u kultnom Londonskom klubu "Fabric" i "Electric Brixton" te konstantni klubski i festivalski nastupi (oko 80 nastupa) po cijeloj Europi uz povremene izlete u Kanadu (Toronto i Bass Coast Festival nedaleko od Vancouvera)

2019. godina započinje sa mini turnejom od 3 nastupa u Indiji (Delhi, Mumbai, Goa Sunsplash Festival)

Ostali projekti[uredi]

Osim u sastavu ST!llness, svirao je u elektroničko - improvizacijskom sastavu Tobogan sastavljenog od članova Radikal Dub Kolektiva, T.B.F. i Vještica, kao klavijaturist, a kao klavijaturist i gitarist svira u također improvizacijskom projektu zvanom Ital Jam. Također sudjeluje u kolektivu Beat Busters koji se bave raznim eksperimentalnim performansima elektroničke glazbe. Također je ton majstor i producent Kandžije i njegovog benda Gole Žene kojima 2014. godine snima, miksa i masterira live album naziva "Folder s Golim Ženama" u izdanju Dallas Records-a, te producira i miksa novi album istog benda u izdanju Universal Music Croatia.

Produkcija i mix[uredi]

Osim vlastite glazbe bavi se također studijskom produkcijom i mixom tuđih materijala... Neki od projekata uključuju...

Kandžija & Gole Žene - Nema Labavo (Universal Music - produkcija & mix)

Kandžija & Gole Žene - Folder s Golim Ženama (live album, Dallas Records) - tracking (recording), mix & mastering

Charmers EP (Moscow, Russia) - mix i mastering

Diyala - Wander ( singl, album D.I.Y. ) - produkcija, mix i mastering

ST!llness - ST!llness ( album, Menart ) - produkcija i mix

ST!llness - Bottun (singl, PDV V/A) - produkcija, recording & mix

Magellano - 1000 Zvijezda (album, Sinestet) - mix

Chakka - Vesti iz Zemlje (singl, PDV V/A 2x12" vinil) - recording, produkcija & mix

Povezano[uredi]