Muris Varajić
Muris, 2014. godine.
Muris, 2014. godine.
Rodno imeMuris Varajić
Rođen/a24. rujna 1979.
Mjesto rođenjaFoča
PrebivališteSarajevo
Žanr/ovirock, etno rock, psihodelični rock, blues rock, heavy metal
Zanimanjeglazbenik
Instrumentgitara
Djelatno razdoblje1992. - traje
AngažmanMaelstrom, Dire Floyd
Web-stranicaSlužbene stranice

Muris Varajić rođen je 24. rujna 1979. godine u Foči, Bosna i Hercegovina.

Životopis[uredi]

U rodnoj Foči Muris provodi djetinstvo i pohađa osnovnu naobrazbu sve do 6. razreda kada zbog rata zajedno s obitelji seli u Sarajevo. Glavni grad Bosne i Hercegovine u to vrijeme proživljava svoje najgore trenutke. Pod dugogodišnjom opsadom, izložen svakodnevnom granatiranju, sigurnost u gradu bila je gotovo nikakva. Prisiljen da svo vrijeme provodi u kući, Muris 1993. godine prvi puta uzima gitaru u ruke te počinje preslušavati vrhunske svjetske gitariste poput Steva Vaia, Joea Satriania, Yngwiea Malmsteena, Knopflera, Gilmoura,Vlatka Stefanovskog i druge.

Gitaru počinje počinje vježbati 6 do 7 sati dnevno. U Sarajevu 1994. godine upisuje Music Hign School.

Godine 1996. sa sastavom Maelstrom počinje svirati po Sarajevskim rock klubovima, a imaju i nekoliko nastupa u raznim TV emisijama. Istovremeno svira s drugim istaknutim glazbenicima i počinje raditi kao studijski glazbenik. Prvi veliki nastup ostvaruje na koncertu Hari mata Harija u olimpijskoj dvorani Skenderija u Sarajevu, gdje je svirao gitaru i pjevao prateće vokale.

Godine 2000. osniva progresivni rock sastav Puls u kojemu zajedno s njim sviraju još i Mirza Saračević (vokal), Nail Jusić (klavijature), Borjan Milošević (bas gitara) i Amir Krivić (bubnjevi). Odlično prihvaćeni od publike, u Zenici na Heineken Music Festivalu, osvajaju dvije nagrade. Sastav se razilazi kada Muris odlazi svirati s Tifa bandom s kojim ostvaruje brojne nastupe u regiji i Europi. Sa istom ekipom, bez Tife, osniva Tonight Show Band. Rade kao prateći sastav za brojne bosanskohercegovačke glazbenike te kao klupski cover band.

Kao jedan od najboljih u generaciji, 1998. godine, u Sarajevu završava Srednju glazbenu školu. Iste godine, također u Sarajevu, upisuje Glazbenu akademiju koju zbog zastarjelog plana i programa ubrzo napušta.

Solo karijeru ostvaruje 2007. godine kada za strano tržište objavljuje instrumentalni album Let It Out. Album bilježi odlične kritike, a časopis Guitar Player u srpnju iste godine piše članak o njemu. Počinje raditi kao učitelj gitare, piše kolumne za ChopsFromHell.com i radi video predavanja za GuitarMasterClass.net. Pobjednik je gitarističkog natjecanja Steve Vai Competition u Londonu 2008. godine. Skladba "Mojo Oro" proglašena je najboljim etno instrumentalom na Just Plain Folks radijskom festivalu u Sjedinjenim Državama. Dvije godine za redom 2008. i 2009. bio je finalist svjetskog natjecanja Guitar Idol koje se održavalo u Londonu.

Kao solist nastupa u čitavoj regiji, od Austrije do Makedonije, gdje najčešće izvodi pjesme Floyda, Straitsa, Purplea, Satriania i drugih, ali i svoja autorska djela rađena u specifičnom i prepoznatljivom glazbenom stilu.

Nagrade[uredi]

  • Pobjednik gitarskog natjecanja 'Steve Vai Competition' održanog u Londonu 2008. godine.
  • Skladba "Mojo Oro" – proglašena najboljim etno instrumentalom na festivalu 'Just Plain Folks Music award' u Sjedinjenim Državama 2009. godine.
  • 2008. i 2009. godine finalist gitarskog natjecanja 'World Guitar Idol' u Londonu.
  • Dobitnik 'Popularity Oscara' u kategoriji najbolji instrumentalist, Banja Luka 2011. godine.

Povezano[uredi]