5. memorijal

Petogodišnjica Krešine smrti obilježena je 17. ožujka 2012. godine. Kao i prošlih godina organizatori Memorijala bili su Udruga Kameleon i Mreža. Program je počeo u Gradskoj knjižnici u 14 sati debatom studenata Učiteljskog studija na temu Bez dobrog književnog teksta nema ni kvalitetne glazbe. Tom prilikom prikazana je i izložba alternativnih plakata sastava Animatori i nekih Krešinih tekstova koji ranije nikada nisu bili objavljeni.

Glazbeni program nastavio se u Mjesnom domu "Josip Juraj Strossmayer". U 16 sati počela je gitaristička radionica za mlade glazbenike, a vodio ju je poznati brodski glazbenik Predrag Bobić - Bleka dok je u samom radu sudjelovala i Krešina kćer Hana Blažević. Vokalnu izvedbu Slavena Gojkovića, pratile su tri akustične i dvije električne gitare, bas gitara, klavijature, bubanj te ženski prateći glasovi. Dvije pjesme koje su uvježbali tijekom trajanja radionice izveli su kasnije u centralnom dijelu rock koncerta.

Točno u 20 sati voditeljski dvojac Mario Jurković i Tomislav Goll najavili su početak rock maratona. U glazbeni dio, sve prisutne je recitacijom Krešine pjesme "Ljudi", uveo profesor Željko Parlov. Program nastavlja ženska vokalna skupina Ad Astra odličnim obradama pjesama "Kamo odlazi svjetlo" i "Mađarac". Nakon vokalnog dijela slijedio je akustični, kojeg je na gitarama otvorio mješoviti duo Mario & Lana. Izvode pjesme "Ti si otišla", "Ona kaže je", "Ljetni rendez vous" i "Proljeće je zakucalo". Lagani i pomalo romantični uvod presjekao je sastav Sing-Sing, a u svom kratkom i efektivnom nastupu izveo je dvije obrade pjesama "Kasno je za prosinac" i "Ostat ću mlad". Sastav je ubrzo napustio koncert jer je bio domaćin After Partya organiziranog za sve izvođače i posjetioce po završetku memorijala u caffe baru Alfa.

Slaven Gojković je svojim solističkim nastupom vratio akustične zvukove u dvoranu. Sa gitarom i usnom harmonikom u polusatnom nastupu izveo je tri Krešine pjesme "Vjetrovi sa sjevera", "Vatra i zemlja" i "Vino i ruže" te jednu autorsku "Tebe volim". Nakon Slavena na scenu je izašao sastav After Mass koji je u pravoj rock maniri sve prisutne uveo u električni dio koncerta. Sviraju pjesme "Kad bi bilo moguće", "Ljubav među nas" u vokalnoj izvedbi Gabrijele Babić, i "Crni pas".

Spektakl u dvorani priredio je tek nedavno osnovan sastav pod nazivom Andrej I Krokodili. Odličnom nastupu i odabiru pjesama svoj veliki doprinos dao je već dobro poznat brodskoj publici i frontmen sastava, Andrej Štos. Scenskim nastupom i šaljivom komunikacijom, dok je redom izvodio pjesme "Mislio sam da", "Mali zeleni", "Djevojke u gradskim nošnjama" i "Niski udarci", vrlo brzo je pridobio simpatije velikog broja posjetitelja. Po završetku njihovog nastupa, dok su se bendovi izmjenjivali na bini, Petar Bašić pročitao je nekoliko Krešinih rečenica;

Nekada, a nije to ni tako davno prema vječnosti, sve sam znao. I tko je tko i tko je gdje. Bilo je dovoljno navečer oko sedam, pola osam otići do korza, tamo su bili svi i tamo se sve moglo saznati. Svaka grupa imala je svoje mjesto na kojem je stajala. Svatko je znao gdje će pronaći onoga koga treba. Trebalo je samo ući u red po dvoje, troje, četvero, koji se kretao u krug i gledati jel' stigao prijatelj, jel' stigao čovjek koga baš večeras trebaš ili naravno cura koju si vidio prošle večeri i za koju si bio siguran da je ona prava do neke druge večeri.

Krešimir Blažević, čitao: Petar Bašić

Just The 4 Of Us je ovom prilikom kao i ranih godina na memorijalu nastupio kao Just The 5 Of Us s Dubravkom Šefom na gitari. Svoj nastup započinju laganim pjesmama "Kao ogledala" i "Ostani tu", a za kraj sviraju malo bržu "Bijeg".

U sličnom ritmu nastavio je i sljedeći sastav Brodsky Blues Band, koji je za ovu priliku nastupio s dva bubnjara i Denisom Čugurom na usnoj harmonici. Izvode pet pjesama s albuma K.B. & Footballers, kojeg je inače Cvjetko Arbanas - Cvele, po povratku iz JNA, zajedno s Krešom snimao početkom osamdesetih godina u studiju kod Krune Seletkovića. Album je izdavačka kuća Orfej objavila 1998. godine. Nakon što su ih u svom stilu najavili Mario i Toca, nastup otvaraju s vrlo laganom pjesmom "Sjeti me se" te nešto malo bržom "Crvena magla". Nakon toga na iznenađenje svih prisutnih izvode jednu staru pjesmu pod nazivom "Jesen", poznatog brodskog glazbenika i autora Rajka Svilara. Nošeni burnim pljeskom nastavljaju dalje s Krešinim opusom "Treba li ti žena", "Tajne" i "U šume za bregove".

Jedna od najboljih izvedbi te večeri bio je nastup Renata Metessia i Zvijezda. Odlično uvježban i iskusan sastav svoj nastup započinje obradom Krešine pjesme "Ona nije tu". Nastavljaju svojim autorskim skladbama "Ne pitaj za mene" i "Hajde, prijatelji moji", a onda opet jedna odlična obrada u pop-rock-punk stilu Krešine pjesme "Ljeto nam se vratilo". Nastup Renata Metessia i Zvijezda završio je izvedbom njihove pjesme "Nikol".

Najava Hane Blažević i njenog benda Indigo 7 popraćen je velikim pljeskom brodske publike. Izvode tri pjesme Animatora s kojima Hana pokušava na jedan šaljivi način prikazati odnos između nje i oca. Prva stvar je "Dvije pijane budale", zatim "Anđeli nas zovu da im skinemo krila" te "Ima još puno vremena". Nakon seta Krešinih pjesama, brodskoj publici su premijerno predstavili svoju novu pjesmu "Green eyes" koju uskoro planiraju snimiti i objaviti. Nastup završavaju također autorskim pjesmama "Melka" i još jednom u bržom u funky stilu.

Slijedi nastup gitarističke radionice. Pripremljeni od Predraga Bobića, energičnim i vjerojatno jedinim nastupom u toj postavi, izvode dvije Krešine pjesme.

Na redu je bio još jedan spektakl te večeri, kojeg je izveo sastav El Dorado sa svojim frontmenom Miroslavom Bičanićem - Tozom. Uvijek drugačiji i posebni, a za ovu priliku, brodskoj publici Toza se prikazao u 'leopard izdanju'. Priključio im se i originalni basist Damir Bjelobrk - Brada, na početku sa defom a kasnije i na basu. Nastup započinje Vlatko svirajući gitaru palicom za bubanj kao uvod u pjesmu "Male curice". Dok izvode pjesmu "Mađarac" dolazi do tehničkih problema kada se Vlatku iz nepoznatog razloga gasi pojačalo. Sljedeću pjesmu "Ona nije tu" sviraju sa Tomislavom Grabarevićem na klarinetu. Nastup završavaju ponavljajući još jednom, bez tehničkih problema, pjesmu "Mađarac".

Predzadnji sastav 5. memorijala bio je po godinama najmlađi sastav Neverminds. U klasičnom rock kvartetu izvode dvije pjesme "Kamo odlazi svjetlo" i Ostat ću mlad". Na kraju, pozvani od publike izlaze još jednom na binu. Koncert završava dugogodišnji i dobro poznati sastav Čvrsti momci. Trio u sastavu Hrvoje Bašić - Paša, Tomislav Grabarević i Boris Tomakić, nastup započinje pjesmom "Kasno je za prosinac". Nastavljaju s "Lud za tobom", "Kamo odlazi svjetlo", a završavaju ponavljajući još jednom pjesmu "Kasno je za prosinac".

Druženje do rano jutarnjih sati nastavljeno je na After Partyu organiziranom u caffe baru Alfa. Organizatori i izvođači izrazili su veliko zadovoljstvo održanim 5. memorijalom te za nagodinu najavili isti ako ne i bolji.

Slike[uredi]

Video[uredi]

Ad Astra "Mađarac"

Hana "Anđeli nas zovu da im skinemo krila"

Renato Metessi "Hajde, prijatelji moji"

Čvrsti momci "Kasno je za prosinac"

Povezano[uredi]