Šezdesete godine Slavonskom Brodu donose pionire rock and roll glazbe. Upravo tih godina sve počinje i kao u drugim gradovima bivše države rađaju se prvi voklano instrumentalni sastavi (VIS). U samom početku bili su to kućni bendovi koji si svirali na ručno izrađenim instrumentima i pojačalima poput sastava Plašljivci. Mnogi su sastavi poput Plašljivaca, zbog nedostatka opreme te njezine skupoće i nabavke, ostali samo na kućnim svirkama bez nijednog javnog nastupa. Međutim, velika upornost, želja i ljubav bili su jači od tih prepreka i rock je vrlo brzo preko Londona i Radio Luxemburga doplovio do Broda i njegovih glazbenika.

Hidrogeni nastaju 1964. godine. Sastav osnivaju Marko Kern na vokalu, Mirko Sečić na bas gitari (izrađena ručno od akustične gitare), Tomislav Boras i Stjepan Perlić na gitarama te Josip Matić na bubnjevima. Ubrzo u sastavu dolazi do promjena, pa umjesto Borasa na mjesto gitariste dolazi Lavoslav Špicer - Leo, a umjesto Matića na bubnjeve Boris Majetić - Cici. Bili su prvi brodski rock sastav koji je održao svoj solistički nastup u tadašnjem kinu Jadran (danas Hrvatski dom). Velika popularnost otvorila im je vrata sportske dvorane Klasija, gdje su znali prodati i više od 1000 ulaznica. Imali su veliki utjecaj na osnivanje drugi sastava u Gradu, a neki koji su osnovani po njihovom uzoru su Kristali, Marsoni i Duxi.

U to doba glazba se slušala preko radija. Rijetki su imali gramofone, a i na njima se vrtila neka druga glazba. Tijekom noći hvatala se stanica Radio Luxembourga koja je puštala najpopularnije svjetske rock and roll hitove. Glazbenici su upijali note iz zvučnika i pjesme skidali na sluh, kako bi već navečer iste prezentirali Brođanima. Kada je u kinu igrao film s dobrom glazbom, znalo ga se po nekoliko puta gledati da bi se pjesma što bolje skinula. Početak nastupa bio je oko 19h i trajao je do 23h. Automobila nije bilo pa se na 'čagu' išlo pješke, a samo rijetki su dolazili biciklom. Glavno piće bila je Coca Cola. Tijekom večeri svirao se jedan set 'laganica' koji se uvijek s nestrpljenjem očekivao jer su dame birale za ples. Jedna od pjesama koja se obavezno svirala i koja je značila prestiž benda bila je instrumentalac "Apache" od britanskog sastava The Shadows. "Apache" su u prvoj polovici šezdesetih izvodili gotovo svi bendovi i svaki gitarista je to morao znati odsvirati. Taj tred se nastavio negdje do polovice osamdesetih kada je većina gitarista prvo naučila svirati "Apache" pa tek onda nešto drugo.

Bilo je sve više onih koji uče svirati i nastajalo je sve više novoosnovanih sastava. Sviralo se i van Broda. Godine 1964. u Brodskom Stupniku osnovan je sastav Skitnice, a u Stupničkim Kutima sastav Biseri, dok se u Oriovcu sljedeće 1965. godine osnovao sastav Mladi. U Brodu već sviraju Kristali i Marsoni, a slijede Duxi i plavopoljski Idoli.

Sastav The Eggs ostavio je dubok trag iza sebe te se o njima priča još i danas. Osnovani 1967. godine bili su tada sastav s najboljom opremom u gradu. Nastali od članova sastava Kristala i Duxa bili su već odlično uvježbani i brodskoj publici dobro poznati glazbenici. Odnose pobjedu na prvoj (i jedinoj) Slavonskoj gitarijadi na kojoj su se natjecali sastavi iz Vinkovaca, Požege i Nove Gradiške. Rade na svojim autorskim pjesmama, a neke poput "Jeseni", autora Rajka Svilara, sviraju se još i danas.


Kronologija sastava
Plašljivci
Plašljivci II (1).jpg

Plašljivci su prvi brodski rock sastav osnovan 1962. godine. Sastav su osnovali Marko Kern (bas gitara), Lavoslav Špicer (solo gitara) te braća Zvonko (bubnjevi) i Mirko Gavran (ritam gitara). Prve električne gitare (popularno zvane "daske") napravili su sami prema izgledu gitara od grupe The Shadows.Hidrogeni
Hidrogeni (2).jpg

Hidrogeni su osnovani 1963. godine u sastavu Marko Kern (vokal), Lavoslav Špicer - Leo (solo gitara) te Mirko Sečić - Miki (bas gitara, vokal). Svojim su nastupima imali veliki utjecaj na osnivanje novih bendova. Prvi nastup imali su na Plavom polju dok su prvi solistički koncert imali 10. siječnja 1966. godine u nekadašnjem kinu "Jadran". Hidrogeni su također sastav koji je izveo prvu rock and roll pjesmu na engleskom jeziku, "Ready Teddy" od Elvisa Presleya, a otpjevao ju je Marko Kern 1963. godine u kinu "Jadran".


Krunoslavi
Krunoslavi.jpg

Krunoslavi brodski je duhovni sastav osnovan 1964. godine. Sastav je 1964. godine osnovao kapelan Josip Rimac (mandolina), a uz njega svirali su još i Janez Lebar (brač), Berislav Petrović (gitara), Perica Samardžić (vokal), Miroslav Pleše (bubanj), Hrvoje Mihić (violina) i Drago Nadih (gitara). Repertoar se sastojao uglavnom od duhovnih skladbi, naših i stranih autora.


Skitnice
Skitnice (1965.).jpg

Skitnice su osnovane 1964. godine u Brodskom Stupniku. Prvu postavu čine Petar i Đuro Štimac na gitarama, Antun Glavaš na bas gitari, Stipo Lončar na bubnjevima i kao povremeni član Pero Rosandić na basu i zvečkama.

Biseri

Biseri su zabavni pop rock sastav osnovan 1964. godine u Stupničkim Kutima. Prvu postavu sastava činili su; Antun Stvorić, Valentin Golembiovski - Učo i Marko Vuković.

Marsoni
Marsoni (1986. 2).JPG

Marsoni su rock sastav osnovan 1964. godine. Originalnu postavu sastava činili su; Zdenko Rajić, Antun Šarić (vokal, gitara), Drago Križanović (bas gitara) te Josip Jagar. Kasnije u sastav dolaze Tvrtko Exle - Trle i Hrvoje Mihić - Miha (bubnjevi).


Mladi

Mladi je rock sastav osnovan 1965. godine u Oriovcu. Sastav tijekom 1965. godine u Oriovcu osnivaju Stanislav Sorić (ritam gitara), Miro Milašin - Gaćo (bas gitara), Josip Tustanić - Tuso (solo gitara) i Stanko Erpačić (bubnjevi).

Kristali VIS Kristali osnovani su 1965. godine. Sastav su činili članovi Đukica Štimac (gitara i vokal), Valentin Golembiovski (gitara), Željko Brezičević - Breza (vokal), Duško Svilar - Dule (bas gitara) i Rajko Svilar (bubnjevi i prateći vokal). S grupom je povremeno nastupao i bratić Đuke Štimca, Josip Cimermanović - Cimer iz Brodskog Stupnika.


Dux
Dux.jpg

Duxi se osnivaju 1966. godine u sastavu; Marko Kern (vokal), Vesna Pezelj (vokal),Josip Matić - Patak (bubnjevi), Lavoslav Špicer - Leo (solo gitara), Zlatko Kordić (ritam gitara), Josip Opačak - Joza (bas gitara) i Zlatko Šofić (ritam gitara).


Idoli
Idoli (1967).jpg

Idoli su rock sastav osnovan 1967. godine u sastavu Ivica Šprajc (vokal), Dubravko Duvnjak (solo gitara), Josip Vidaković (gitara, vokal), Mirko Vodanović (bas gitara) i Predrag Čičak (bubnjevi). Kasnije u sastavu sviraju još Dubravko Šef i Miroslav Mahovlić - Ćiro.


The Eggs
The Eggs (2).jpg

The Eggsi nastaju 1967. godine iz sastava Kristali i Duxi. Originalnu postavu sastava činili su; Vesna Pezelj (vokal), Blanka Vogrinec (vokal, orgulje), Lavoslav Špicer (solo gitara), Željko Brezičević (vokal, gitara), Duško Svilar (bas gitara) i Rajko Svilar (bubnjevi, vokal). Eggsi su u glazbenom smislu pozitivno djelovali na sva tadašnja društvena zbivanja među mladima.Dux II
Dux II.jpg

Duxi II osnivaju se 1967. godine. Sastav osnivaju Marko Kern (vokal) i Berislav Miškiv (solo gitara). Ostali članovi bili su još Miroslav Mahovlić (ritam gitara), Josip Opačak (bas gitara) i Josip Matić (bubnjevi). Sastav je svirao u dvorani "Đuka Matanić", te je svojim nastupima po slavonskim gradovima postao vrlo popularan.Blijede sjene

Blijede sjene tijekom jeseni 1968. godine osnivaju Mirko Sečić (vokal, orgulje), Dubravko Šef (solo gitara, vokal), Josip Opačak (bas gitara) i Josip Jagar (bubnjevi) koji im se iz Zagreba priključivao vikendima.

Apollo's Children
The Apollo's Children 2.jpg

Apollo's Children osnovani su u svibnju 1969. godine u postavi Jovica Abazović (vokal), Hrvoje Degoricija - Dego (gitara), Nedjeljko Šestanović - Štrupe (gitara), Branko Pudar - Brane (bas gitara), Zoran Alinjak - Zoki (gitara) i Hrvoje Mihić - Miha (bubnjevi). Sviraju u Brodu, Oriovcu, Kobašu i drugim mjestima. U Partizanu su tada svirali Eggsi, gdje su išli redovito na "čagu" i skidali njihov repertoar te slušali Radio Luxenburg na kojem su se vrtili svjetski hitovi, a prijem mogao dobiti samo poslije 10 sati navečer. Sastva, kao i svi drugi u to vrijeme nije dugo postojao, oko pola godine, jer su se članovi stalno selili uz jednog u drugi bend.


The Beggar's Group The Beggar's Group nastaje u srpnju 1969. godine. Članovi sastava bili su Branko Dužanec - Pepo (gitara), Drago Barić (orgulje), Zoran Predmerski - Zoki (bas gitara) i Hrvoje Mihić - Miha (bubnjevi). Ime su dobili po po albumu Rolling Stonesa The Beggar's Benquit. Jedno vrijeme nastupaju u Radničkom Domu svake subote i nedjelje, jedno ljeto na Gradskom kupalištu u Đakovu, a kasnije prelaze na Plavo Polje. Razilaze se u ožujku 1970. godine.