Krešimir Blažević
Krešimir Blažević2.jpg
Rođen/a27. siječnja 1958.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
PrebivališteZagreb
Umro/Umrla19. ožujka 2007.
Žanr/ovirock, pop
Zanimanjeglazbenik
Instrumentvokal, gitara
Djelatno razdoblje1982.-2007.
Producentska kućaJugoton, Croatia Records
AngažmanAnimatori

Krešimir Blažević (Slavonski Brod, 27. siječnja 1958. - Zagreb, 19. ožujka 2007.) brodski je glazbenik, pjevač i osnivač sastava Animatori.

Osim što se pokazao kao izvrstan glazbenik, bio je također i osebujan pjesnik neposrednog izraza, slobodnih svjetonazora, a opet promišljen i produhovljen. Objavio je zbirku poezije "I jedne i druge", knjigu pripovijedaka "Sam u koloni" i prvu domaću rock autobiografiju "Ostat ću mlad" (2003.). Pisao je glazbene kritike u časopisima "Vijenac", "Kana" i "Cantus". Animatore je osnovao 1982. godine i vrlo brzo nakon toga su postali jedan od najpopularnijh sastava, kada su i nastali njihovi najveći hitovi, poput "Ljeto nam se vratilo", "Anđeli nas zovu da im skinemo krila", "Ostat ću mlad", "Male curice", "Kasno je za prosinac" i mnogi drugi.

Kao magistar znanosti kretao se inventivno temama etnologije i komparativne književnosti, povezujući tako mitologiju naroda s glazbenim mitovima.

Životopis

Poznat i kao "hrvatski Elvis Costello", Krešo je rođen 1958. godine u Slavonskom Brodu gdje je završio realnu gimnaziju i osnovnu glazbenu školu za violinu i gitaru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je etnologiju i komparativnu književnost. Radio je sve što se u glazbi može raditi. Od 1982. intenzivno se bavi glazbom kada je osnovao vlastitu grupu Animatori te u njoj bio skladatelj, tekstopisac, pjevač i gitarist.

Animatori su vrlo brzo po osnutku postali jadan od najpopularnijih sastava novog vala na prostoru bivše Jugoslavije a njihove pjesme snimljene tijekom osamdesetih godina još i danas traju. te ne ostavljaju ravnodušnima ni sve generacije koje su nastupile poslije. Krešo se u svojoj autobiografiji objavljenoj 2003. godine pod nazivom "Ostat ću mlad", prisjeća svojih mladenačkih godina, nastanka sastava, života rock'n'roll zvijezde i svega onoga što je vezano uz to. Također otkriva priču o vremenu koje je imalo svoje heroje, velike i male, a jedan od njih bio je i sam autor. Krešo Blažević bio je jedan od najnadahnutiji domaći interpreta koji su stvarali mladenačke himne bezbrižnosti i naivnosti.

Svi moji dragi Broce čijih se lica ne sjećam, ili ih ne prepoznajem u prvi tren, ne ljutite se. A ako mi zamjerate otiđite na Korzo. Tamo gdje ste vi stajali i pokušajte se sjetiti svih onih koji su tuda prolazili. Možda se sjetite nekoga do koga vam je stalo. Ja ću sigurno, kada dođem za Sisvete u Brod, otići do svojih starih mjesta. I do Korza, naravno. A onda, navečer prema livadi iza škole Vladimira Nazora (zove li se još tako i postoji li livada) gdje sam postao zapravo čovjek koji je shvatio da tako lako može povrijediti jako drago biće da ga to muči cijeli život, ali to neće nikome reći. Pa ni prijateljima na Korzu da se svi odjednom nađemo tamo. Ali to je već treća priča. I oni je svi ionako znaju.

—Krešimir Blažević, "Dok ležim cijeli dan u sjeni", Slavonski Brod, 2003.

Godine 1989. bio je glazbeni urednik i organizator programa u Glazbenom klubu Kulušić, te glazbeni producent. Godine 1991. radio je kao urednik publishinga u Croatia Recordsu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je etnologiju i komparativnu književnost.

Objavio je zbirku poezije "I jedne i druge" i knjigu pripovijetki "Sam u koloni". Pisao je glazbene kritike u časopisima "Vijenac", "Kana" i "Cantus". Član je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije, čiji je jedan od osnivača, a njegova kratka biografija nalazi se i u izdanju Sveučilišta "Cambridge Who is Who in Popular Music". Godine 2001. zajedno s Brankom Bogunovićem Pifom snimio je album Julija je bacila svoj krevet kroz prozor. Autor je prve domaće rock autobiografije, naziva "Ostat ću mlad".

Godine 2006. sa sastavom Kulen Gang snima obradu svoje pjesme "Dok ja ležim cijeli dan u sjeni", a izvodi ju zajedno s frontmenom Zvonimirom Ćosićem. Za pjesmu je također snimljen i videospot koji se u malo lošijoj kvaliteti može pogledati na youtubeu.

Smrt i vrijeme nakon toga

Krešimir Blažević umro je u 49. godini života 19. ožujka 2007. godine u Zagrebu. Posljednji ispraćaj našeg dragog Brođanina, održan je u petak, 23. ožujka na zagrebačkom groblju Mirogoj, u 11 sati.

  • 20. lipnja 2007. godine u Tvornici kulture održan je veliki koncert u znak sjećanja na Krešimira Blaževića. Koncert je trajao više od dva i pol sata, a na njemu su nastupili brojni Krešini prijatelji i glazbenici iz vremena novog vala. Osim Animatora (Zoran Haraminčić, Goran Markić, Rista Ibrić i Vatroslav Markušić), nastupili su još i Darko Rundek, Zoran Predin, Aki Rahimovski, Renato Metessi i Zvijezde, Branko Bogunović-Pif, Neno Belan, Davorin Bogović, Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma, Marina Perazić, te kćerka Kreše Blaževića, Hana sa svojim sastavom, dok je postava Hakuna Matata, s kojom je Blažević zadnjih godina često nastupao, bila glazbena pratnje nekim izvođačima.
  • Nakladnička kuća "Fraktura" 3. prosinca 2007. godine u Zagrebu, napravila je predstavljanje knjige "Cigarete i tablete" i promociju CD-a Ostat će mlad - Sjećanje na Krešu Blaževića, u izdanju Dallas Recordsa. "Cigarete i tablete" je zbirka dvadesetak kratkih priča u kojima se Krešo prikazuje kao prozaik s velikim rasponom tema, sklon detaljima i minuciozan pri opisivanju. U većini ovih priča spominje se njegovo najranije doba odrastanja, školovanja te prvi zvuci gitare u rodnom gradu. Slično kao i njegove rock-pjesme, priče iz zbirke "Cigarete i tablete", potpuno su zaokružene minijature. Album sadrži 19 pjesama snimljenih 20. lipnja 2007. godine tijekom koncerta posvećenog prerano preminulom Kreši u zagrebačkoj Tvornici. Na njemu se nalaze svi veliki hitovi Animatora u izvedbi raznih izvođača, a između ostalih tu je i skladba "Dok ja ležim cijeli dan u sjeni", koju je otpjevao Brođanin Zvonimir Ćosić, "Anđeli nas zovu da im skinemo krila" u izvedbi Metessija i njegovih Zvijezda, te "Male curice" koju je izvela Hana Blažević (kćer Kreše Blaževića) u pratnji originalnih Animatora.

Rock memorijali "Ostat ću mlad"

"Ostat ću mlad", 19. ožujka 2010. godine, sjećanje na Krešimira Blaževića.

U Slavonskom Brodu sjećanje na Krešimira Blaževića održava se redovito od 2008. godine. Glavni organizator je Građanska udruga Kameleon & mreža te najbliži Krešini prijatelji. Rock memorijali počeli su se održavati od 2010. godine kada je prvi pod nazivom "Ostat ću mlad" održan u Pubu S' Oliver. Nastupili su sastavi: Acoustic Mirrors, Brodsky Blues Band, Čvrsti momci, El Dorado, Xchange, Just the four of us i Sing Sing.
Sljedeće godine memorijal se održao u caffe baru Alfa. Program je bio podjeljen u dva dijela. U prvom se svirala akustična glazba i čitala Krešina poezija dok je drugi dio bio rezerviran za nastupe električnih sastava. Prvi je na scenu izašao Brodsky Blues Band te redom Xchange, El Dorado, Just The 4 Of Us, Čvrsti momci, Acoustic Mirrors i Sing-Sing.
Peti memorijal seli u Mjesni dom "Josip Juraj Strossmayer". U 20 sati već ustaljeni voditeljski dvojac Mario Jurković i Tomislav Goll najavili su početak rock memorijala. Nakon uvodnog dijela Željka Parlova i ženske voklane skupine Ad Astra, koncert je otvorio dvojac Mario & Lana, a za njima su slijedili Sing-Sing, Slaven Gojković, After Mass, Andrej i Krokodili, Just The 4 Of Us s Dubravkom Šefom, Brodsky Blues Band, Renato Metessi i Zvijezde, gitaristička radionica Predraga Bobića, Hana Blažević i Indigo 7, El Dorado, Neverminds i Čvrsti momci.

  • Galerija slika s koncerta može se pogledati ovdje.

Bibliografija

  • I jedne i druge (pjesme)
  • Sam u koloni (pripovijetke)
  • 2003. Dok ležim cijeli dan u sjeni (biografija)
  • 2003. Ostat ću mlad (rock biografija)
  • 2007. Cigarete i tablete (priče)

Internet poveznice