KOLUMNA

Autor: Frka

Datum: 16. svibnja 2012.

Ususret rock izložbi

Plakat rock izložbe "Sve je to rock 'n' roll".jpg

Slavonski Brod ima vrlo bogatu glazbenu povijest. Uvijek u trendu s nekoliko glazbenih škola, tamburaškim i harmonikaškim orkestrima, limenom glazbom, pjevačkim zborovima, tijekom godina iznjedrio je brojne vrhunske glazbenike, a neki od njih posvetili su joj svoj život.

Brodska rock glazba bliži se kraju svog petog desetljeća. Danas, kada se napravi osvrt unazad, može se reći da je prvih pola stoljeća vrlo uspješno djelovala na ovom području. Kao i sve ostale stvari u životu imala je svoje uspone i padove. No, preživjela je, i još je uvijek tu prkoseći svim preprekama na koje nailazi. Ispratila je brojne generacije mladih ljudi, stvarala prijateljstva i mnoge ljubavi, upotpunila osobe i ustanove, bila tu kad je bilo dobro ili loše, prošla rat, preživjela zaborav i marginalizaciju, a mnogima se uvukla u njihove živote da toga možda nisu niti svjesni.

Taj neizbrisiv trag koji je brodska rock glazba ostavila za sobom zaslužuje naći svoje mjesto u povijesti i kulturi ovog grada. Ono što bi trebali znati o ovom žanru je onaj minimum. Kada je nastao na ovim prostorima i kako se razvijao dalje kroz desetljeća. Do današnjih dana, nije bila sramota ne znati imena prvih rock bendova i mjesta na kojima su se održavali plesnjaci ili tko je svirao sa skupinama Had i Grupom 220, tko je snimio prvu ploču, tko je napisao pjesmu "Sa sjevera i sa juga", tko je Fruštuk ili Stage. Osim što nas je pokojni Duško Svilar - Dule jedno vrijeme biografskim člancima educirao kroz feljtone u Posavskoj Hrvatskoj, a smrt ga na žalost spriječila u objavljivanju knjige, nigdje se nije moglo nešto više pročitati ili doći do nekog većeg saznanja o povijesti brodske rock glazbe. Do danas smo imali opravdanje da budemo neuki i bez neke nelagode mogli smo reći da nikad nismo čuli za Marsone, Gorak med, Curino cvijeće, Digitalnu Kokoš, Chaos Addict...međutim, od 16. svibnja 2012. godine više nećemo imati prava na to.

Ove godine 16. svibnja, Državni arhiv u Slavonskom Brodu organizira izložbu pod nazivom "Sve je to rock 'n' roll", koja govori o povijesti brodske rock glazbe. Izložbom se obuhvaća period od gotovo pet desetljeća gdje će se na jedan slikoviti i tekstualan način prikazati razvoj rock glazbe u Slavonskom Brodu. Pokrenuta na inicijativu ravnatelja Ivana Medveda te mladih zaposlenika Državnog arhiva Katarine Aladrović - Mehandžija i Domagoja Zovka, pobudila je zanimanje velikog broja glazbenika koji su pomogli u davanju informacija te raznog materijala potrebnog kako bi izložba bila što bolje pripremljena. U tom periodu, koji traje od mjeseca studenog prošle godine, prikupljen je velik broj tekstova, slika, plakata i novinskih članaka. Svako desetljeće od 1960-ih do danas bit će pokriveno informacijama o sastavima, osobama i glazbenim događajima. Oni značajniji dobit će malo više prostora (jedan ili dva panoa), dok će ostali svoje mjesto naći na jednom od skupnih panoa. Iscrpnim radom probalo se obuhvatiti što više informacija koje će svoje mjesto naći na izložbi. Između ostalog bit će prikazano kada je nastao prvi rock sastav i kakav je imao utjecaj na razvoj drugih bendova, kada su osnovani sastavi Bum!, Legija, Galerija, Djeca s groblja, Neverminds i drugi, kada su održani neki koncerti i tko je sve nastupio na njima poput Rock vremeplova, Pop rock fantazije i Rock maratona, Domovinski rat i domoljubne pjesme, rad novijih rock sastava i njihova scena danas.

Sve ovo bit će i više nego dovoljno da se upoznamo s rock glazbom i njezinim razvojem u našem gradu. Svatko tko se iole bavio rock glazbom ili bio zaljubljenik u nju ne smije propustiti ovaj događaj. Po prvi puta na jedan temeljiti i stručan način obrađena je cjelokupna glazbena scena te nam daje uvid i odgovore na neka pitanja koja do sada nismo mogli nigdje dobiti. Brodska rock glazba od 16. svibnja dobiva svoj identitet i prepoznatljivost kao i priznanje za svoje dugogodišnje djelovanje na ovim prostorima.

Izložba je otvorena do kraja godine. Mogu se dogovoriti grupni posjeti, a pojedinačno se može vidjeti svakim danom za vrijeme radnog vremena. Budite dio povijesti i dođite 16. svibnja u Državni arhiv na otvorenje izložbe.