KOLUMNA

Autor: Frka

Datum: 18. ožujka 2013.

Ususret Krešinom 6. memorijalu

Ostat ću mlad (2013.).jpg

Obilježavanje 6. po redu Krešinog memorijala ove godine počinje u petak 22. ožujka u 20h u Dvorani gradske knjižnice debatom studenata učiteljske akademije. Nakon debate slijedi akustično večer na kojemu će nastupiti Hana Blažević & Indigo 7, Mario i Lana, Ad Astra, Marina & Ivan i Slaven Gojković te čitanje Krešine poezije u interpretaciji Petra Bašića, Suzane Šarić, Tomislava Golla, Andrijane Nemet - Kosijer, Nives Romanjek, Željka Parlova i drugih. Također u sklopu ove večeri bit će postavljena izložba Krešinih plakata, omota i fotografija.

Obilježavanje memorijala nastavlja se u subotu 23. ožujka kada će u novootvorenom Centru mladih u 20h započeti 6. rock memorijal „Ostat ću mlad“. Sastavi koji će se predstaviti tu večer su Indigo 7, Cirkus, Krokodili, Novi val, Moris, Swamp Joe, Just the 4 of US, Brodsky blues band, Čvrsti momci, Sing sing, Ludilo Mašina, Otpisani i Frekvencija.

Organizatori 6. memorijala su Građanska udruga Kameleon i mreža, Gradska Knjižnica, Kino klub Paluba 7, brodski rock glazbenici i razni Krešini prijatelji.

Krešini memorijali[uredi]

Krešo je umro u 49. godini života 19. ožujka 2007. godine u Zagrebu. Iste godine u mjesecu lipnju u Tvornici kulture održan je veliki koncert u znak sjećanja na njegov lik i djelo. Koncert je trajao više od dva i pol sata, a na njemu su nastupili brojni Krešini prijatelji i glazbenici iz vremena novog vala. Osim Animatora (Zoran Haraminčić, Goran Markić, Rista Ibrić i Vatroslav Markušić), nastupili su još i Darko Rundek, Zoran Predin, Aki Rahimovski, Renato Metessi i Zvijezde, Branko Bogunović-Pif, Neno Belan, Davorin Bogović, Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma, Marina Perazić, te kćerka Kreše Blaževića, Hana sa svojim sastavom, dok je postava Hakuna Matata, s kojom je Blažević zadnjih godina često nastupao, bila glazbena pratnje nekim izvođačima.

U Slavonskom Brodu sjećanje na Krešimira Blaževića održava se redovito od 2008. godine. Glavni organizator je Građanska udruga Kameleon & mreža te najbliži Krešini prijatelji. Rock memorijali počeli su se održavati od 2010. godine kada je prvi pod nazivom "Ostat ću mlad" održan u Pubu S' Oliver. Nastupili su sastavi: Acoustic Mirrors, Brodsky Blues Band, Čvrsti momci, El Dorado, Xchange, Just the four of us i Sing Sing.
Sljedeće godine memorijal se održao u caffe baru Alfa. Program je bio podjeljen u dva dijela. U prvom se svirala akustična glazba i čitala Krešina poezija dok je drugi dio bio rezerviran za nastupe električnih rock sastava. Prvi je na scenu izašao Brodsky Blues Band te redom Xchange, El Dorado, Just The 4 Of Us, Čvrsti momci, Acoustic Mirrors i Sing-Sing. Peti memorijal radi velikog interesa publike seli u Mjesni dom "Josip Juraj Strossmayer". U 20 sati već ustaljeni voditeljski dvojac Mario Jurković i Tomislav Goll najavili su početak rock memorijala. Nakon uvodnog dijela Željka Parlova i ženske voklane skupine Ad Astra, koncert je otvorio dvojac Mario & Lana, a za njima su slijedili Sing-Sing, Slaven Gojković, After Mass, Andrej i Krokodili, Just The 4 Of Us s Dubravkom Šefom, Brodsky Blues Band, Renato Metessi i Zvijezde, gitaristička radionica Predraga Bobića, Hana Blažević i Indigo 7, El Dorado, Neverminds i Čvrsti momci.