KOLUMNA

Autor: Frka

Datum: 15. ožujka 2012.

Ususret Krešinom 5. memorijalu

Ostat ću mlad (2012.).jpg

Krešimir Blažević preminuo je 19. ožujka 2007. godine u Zagrebu. Iza sebe je ostavio brojna glazbena te nekoliko pisanih djela. Autor je prve domaće rock autobiografije pod nazivom "Ostat ću mlad". Bio je član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije, čiji je jedan od osnivača. Pisao je glazbene kritike za časopise Kana, Vijenac i Cantus. Od 1989. do 2001. godine bio je glazbeni urednik i organizator programa u Glazbenom klubu Kulušić.

Tri mjeseca nakon što je preminuo, 20. lipnja u Tvornici kulture u Zagrebu, održan je veliki koncert u znak sjećanja na njegov lik i djelo. Uz Animatore na koncertu su nastupili još i Darko Rundek, Zoran Predin, Aki Rahimovski, Renato Metessi i Zvijezde, Branko Bogunović - Pif, Neno Belan, Davorin Bogović, Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma, Berde Band, Marina Perazić, Hakuna Matata, te kćer Kreše Blaževića, Hana sa svojim sastavom Izolierband. Koncert je Dallas Records objavio na CD-u pod nazivom Ostat će mlad - Sjećanje na Krešu Blaževića.

U Slavonskom Brodu sjećanje na Krešimira Blaževića obilježava se od 2008. godine kada je u Domu "Josip Juraj Strossmayer" njemu u čast postavljena mala spomen ploča. Godine 2009. u brodskoj Tvrđavi organizirano je čitanje njegove poezije, a od 2010. pod geslom 'Ostat ću mlad' održava se memorijalni koncert "Krešo Blažević".

3. memorijal "Krešo Blažević"[uredi]

Memorijal je održan 19. ožujka 2010. godine u pubu S'Oliver. Nastupilo je sedam brodskih rock sastava, Acoustic Mirrors, Brodsky Blues Band, Čvrsti momci, El Dorado, Xchange, Just the 4 of us i Sing-Sing. Svirane su gotovo sve Krešine pjesme od hitova kao što su "Kao ogledala", "Kasno je za prosinac", "Ostat ću mlad", "Anđeli nas zovu da im skinemo krila" ali i one malo manje poznate poput "Mislio sam da" i "Ljetni radevu".

Koncertu je prisustvovala i Krešina kćer Hana koja se kratko zahvalila organizatorima, svim sudionicima i posjetiteljima. Publici su se također obratili i Krešini dugogodišnji prijatelji iz škole i mladenačkih dana među kojima su Cvele, Jugoslav Gojković, Gordan Bjelić i drugi.

4. memorijal "Krešo Blažević"[uredi]

Memorijal je održan 18. i 19. ožujka u organizaciji Gradske knjižnice Slavonski Brod, Udruge Kameleon i Mreža, te najbližih Krešinih prijatelja. Pod nazivom "Estradalnici" 18. ožujka u Gradskoj knjižnici otvorena je izložba portreta - karikatura Branka Bogunovića Pifa, koji je tom prilikom nakon otvorenja održao i mini koncert. Velikom rock koncertu 19. ožujka, također u Gradskoj knjižnici, prethodila je Pifova glazbena radionica. U 19 sati u caffe baru Alfa počeo je program posvećen Krešinom književnom i glazbenom djelu. Večernji program, koji se sastojao iz dva dijela, vodili su Tomislav Goll i Mario Jurković. Prvi dio sastojao se od akustičnih nastupa i čitanja Krešine poezije, a neki od izvođača bili su; Slaven i Jugoslav Gojković, Hana Blažević i Branko Bogunović, Acoustic Mirrors, Petar Bašić, Suzana Šarić i drugi. Drugi, električni dio, započeo je Slaven Gojković na akustičnoj gitari. Nakon njega na scenu je izašao Brodsky Blues Band te redom Xchange, El Dorado, Just The 4 Of Us, Čvrsti momci, Acoustic Mirrors i Sing-Sing. Na kraju je Mario Jurković pozvao sve izvođače i prisutne glazbenike da zajedno na bini otpjevaju Krešinu pjesmu "Ostat ću mlad".

Ususret 5. memorijalu "Krešo Blažević"[uredi]

Memorijal će se održati 17. ožujka 2012. godine u Mjesnom domu "Josip Juraj Strossmayer". Memorijal započinje studentskom debatom Bez dobrog književnog teksta nema ni kvalitetne glazbe u Gradskoj knjižnici s početkom u 14h te izložbom plakata i omota albuma sastava The Animatori. Na izložbi će po prvi puta biti prikazani neki od omota koji nisu nikada objavljeni. U 16h u Dom "J. J. Strossmayer" održat će se 'Gitaristička radionica za mlade' koji će voditi Predrag Bobić – Bleka i Krešina kćer Hana Blažević. Od 20h započinje veliki rock maraton na kojemu će nastupiti Renato Metessi i Zvijezde, Hana Blažević & Indigo 7, Vokalni sastav Ad Astra, Just The 4 Of Us, Sing Sing, Čvrsti momci, El Dorado, Acoustic Mirrors, After Mass, Andrej I Krokodili, Neverminds, Mario & Lana, Slaven Gojković i Brodsky Blues Band & prijatelji. Program će voditi brodski duo Mario Jurković i Tomislav Goll.