KOLUMNA

Autor: Davor Miković - Frka

Datum: 27. svibnja 2013.

SBRock u novom ruhu

Kako SBRock od samog početka nije zamišljen kao neki glazbeni portal kojemu će se pristupati svakodnevno, već onda kada se ukaže potreba, izgledu se i nije pridavala nekakva velika važnosti.[uredi]

SBRock (naslovnica).jpg

Ideja da brodska rock scena dobije svoje stranice na internetu rodila se početkom ljeta 2009. godine kada sam kao urednik na hrvatskoj inačici Wikipedije tražio neke podatke o brodskim glazbenicima. Naravno, našao sam...ništa! Nekoliko rečenica na jednom forumu, nekoliko na drugom, pa nešto na jednom blogu, nešto na myspaceu...i tu se priča završava. Moram spomenuti Antuna Lovića – Tonija koji je u to vrijeme bio jedini brodski glazbenik sa svojim službenim internet stranicama (u međuvremenu su i one prestale s radom). Onda se mislima vratim nekoliko desetljeća unazad kada sam i sam bio dio te scene, sjetim se bandova i glazbenika s kojima sam dijelio pozornicu i pomislim kako će to sve jednoga dana otići u zaborav.

Tog ljeta 2009. godine, moj prijatelj Zvonimir Karadža – Kara i ja sjedimo na splavi i po ne znam koji put dotaknemo se teme brodske rock scene. Već ranije puno puta mi je pričao o diskotekama i tome kako su se otvarale, o Eggsima, Duxima i Idolima (sastavi koji su prestali s djelovanjem kada sam imao 2 – 3 godine), ljudima, mjestima, nazivima...o svemu što je imalo veze s glazbom i tadašnjom kulturom mladih. Shvativši te večeri da Brod ima povijest svoje rock scene kroz koju su prošle generacije glazbenika, a o tome gotovo nema nigdje ništa zapisano ili sačuvano, ideja se nametnula sam od sebe. Istu večer nazovem prijatelja Dalibora u Karlovac i dogovorim sve oko tehnikalija podizanja softvera i održavanja stranica.

Nekoliko dana kasnije, 7. kolovoza 2009. godine, na internetu je osvanuo tekst:

Glavna stranica
Rock Scena SB

MediaWiki softver bio je idealno rješenje za uređivanje članaka. Ideja je bila da naslovnica i članci uz blagu adaptaciju dosta sliče Wikipediji, kako bi time bili što jednostavniji i pristupačniji posjetiteljima te onima koji su imali želju uključiti se u rad na projektu. Kako SBRock od samog početka nije zamišljen kao neki glazbeni portal kojemu će se pristupati svakodnevno, već onda kada se ukaže potreba, izgledu se i nije pridavala nekakva velika važnosti. Tako da smo nekakvog uobičajenog, klasičnog i ne toliko trendovskog izgleda sajta bili u potpunosti svjesni.

Međutim, od danas, 27. svibnja 2013. godine, i to se mijenja. Klasični Wiki izgled odlazi u povijest, a SBRock prvi puta od kada je postavljen na internet u potpunosti mijenja svoj dizajn. Jedini krivac za to je Dalibor koji je kompletan redizajn odradio potpuno sam. Svaka čast majstore! Nećemo se hvaliti, nadamo se da će novi izgled biti prihvaćen od većine posjetitelja, a jedino što možemo reći da je svaka stavka SBRocka promijenjena i učinjena puno bolja.

SBRock uskoro slavi svoj četvrti rođendan, nadam se da će ih proslaviti još puno, a novi dizajn je zaista jedan od najljepših poklona koji je mogao dobiti.

Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu u stvaranju SBRocka!