KOLUMNA

Autor: Frka

Datum: 14. siječnja 2013.

Glazbena kronologija 2012.

Plakat rock izložbe "Sve je to rock 'n' roll".jpg
Plakat Mars Moon Festa.jpg

U protekloj 2012. godini u Slavonskom Brodu je održan niz zanimljivih rock događaja. Neki poput rock memorijala i Motorijade na Poloju postala su tradicija, dok drugi to nastoje postati, ili će svojim značajem ući u rock povijest grada.

Jedan od tih najvažnijih događaja u proteklom razdoblju zasigurno je bila izložba o povijesti brodske rock glazbe. Otvorena 16. svibnja u prostorijama Državnog arhiva privukla je veliko zanimanje medija i brojnih posjetitelja. Arhiv i njegovi djelatnici bili su ne samo domaćini, nego također i inicijatori te autori izložbe, tako da će generacijama koje dolaze izložba uvijek biti dostupna na uvid. Ovime je Slavonski Brod postao prvi i za sada jedini grad u državi koji ima povijest svoje rock scene.

Drugi vrlo bitan događaj je Mars Moon Festival. Veliki glazbeni spektakl na otvorenom koji se održao od 1. do 3. lipnja na Poloju. U ovom trodnevnom rock maratonu, koji je trajao preko 25 sati, nastupilo je 15 renomiranih sastava s područja bivše države i 12 neafirmiranih demo sastava koji su se natjecali za vrijedne nagrade i pobjednika festivala. Regija ovakav veliki događaj već dugo ne pamti, a nešto slično zadnji put se dogodilo u Brodu prije 22 godine kada je organiziran 3. rock maraton.

Godina je bila puna događanja i nemoguće je spomenuti sve, no neka važnija su Krešin memorijal koji se iz kafića preselio u dvoranu, a i ona bi mogla postati tijesna. Drugi rođendan sastava Chaos Addict održan na malom gradskom kupalištu. Kao gosti zajedno s njima nastupio je i zagrebački heavy metal sastav Inciter. U dvorani Brod u mjesecu rujnu kao predizvođač Općoj opasnosti nastupio dvojac Digitalna Kokoš s bandom. Jubilarni 10. po redu Atin memorijal održan u prepunoj Alfi do ranih jutarnji sati također nameće ideju da se sljedeći organizira u većem prostoru. Tu je još i nekoliko glazbeno-tematskih večeri u Arhivu na kojima su vođene rasprave o diskografiji i autorskom radu, rock prostorima te glazbenim događanjima u gradu.