KOLUMNA

Autor: Frka

Datum: 24. rujna 2012.

Autorski rad i diskografija

Plakat glazbene večeri.

Brodska diskografija nije velika ali je zanimljiva po tome što je pratila zbivanja i trendove oko sebe. Tijekom šezdesetih dok su velikani poput Crvenih koralja, Lotosa, Grupe 220, Uragana i Atoma snimali u tek izgrađenom Jugotonu, Brođani nisu imali potrebe za tim jer su svojim svirkama punili dvorane i uvijek se tražilo mjesto više. Do kraja sedamdesetih snimalo se jedino u prostorijama Radio Broda a to je nastavljeno do polovice osamdesetih kada Čuvari parka za Jugoton objavljuju singlicu "Dijete ulice". Godine 1989. Galerija izdaje prvi brodski album Djevojka iz izloga na kojemu se nalaze hitovi "Kako je lijepo", "Nije mi, ne" te naslovna "Djevojka iz izloga". Sljedeće godine rock album pod nazivom Miris prašine objavljuje sastav XIII. Apostol. Materijal je sniman u studiju "MAK" Šime Jovanovca, a zanimljivo je naglasiti da je sve od ritam sekcije pa do gitara i vokala snimljeno uživo u studiju. Također, krajem osamdesetih album Gloria snima sastav Casablanca, međutim biva objavljen tek u travnju 1992. kada se bend već razišao. Iste godine izlazi kazeta Mom Brodu s domoljubnim pjesmama. Projekt je u cijelosti zamislio i ostvario pokojni Duško Svilar.

Brodski metal sastav Sauron svoj prvijenac Better tomorrow objavljuje 1994. godine za Croatia Records. Album je tijekom 1993. godine stvaran u studiju 'Best Music' u Zagrebu. Godine 1994. svoj demo album Total Anti izdaje melodic death metal sastava Children From The Cemetery, a krajem devedesetih dolazi odličan uradak sastava Fruštuk pod nazivom Monotonija. Materijali za album sniman je u studiju "M" u Gradištu kod Županje. Tijekom devedesetih Čuvari parka objavljuju nekoliko albuma te nastavljaju i početkom sljedećeg desetljeća a 2004. godine izdaju kompilacijski album sa svojimj hitovima pod nazivom The best of .

Kraj devedesetih donio je bolju produkciju albuma a taj trend nastavlja se i tijekom 2000-ih. Brodski blues glazbenik Ivan Vragolović sa svojim bendom 23. listopada 2006. godine održava koncert u kinu Hrvatski Dom. Nastup je sniman i iste godine kao uživo izdanje objavljen u nakladi Posavske Hrvatske pod nazivom Ivan Vragolovich, live. Brodski kauboji, sastav El Dorado, 2008. godine izdaje demo album s pet pjesama znakovitog naziva Kirvaj. Slijedi još jedan odličan uradak kojeg sastav Stage objavljuje 2008. godine za izdavačku kuću Dallas Records. Album Ovo je buka koja mi se sviđa sadrži deset skladbi, a najpoznatije među njima su svakako "Ponekad" i Zanimljiva djevojka".

Zasigurno ovo nije sve što su brodski glazbenici snimili, bilo je tu još dosta toga, pogotovo od polovice 2000-ih kada su brojni računalni programi pružili mogućnost kućne izrade glazbe a popularni servis YouTube otvorio vrata prezentaciji iste. Većina ovih brodskih sastava do danas se razišla (neki i prije nego je album objavljen) i više ne postoje. Iznimka je već gore spomenuti Ivan vragolović koji nas je u lipnju 2011. obradovao odličnim blues albumom I' Am a Man a svakako se nadamo da će ih biti još. U Brodu trenutno djeluje nekoliko odličnih autorskih sastava među njima je i je thrash metal sastav Chaos Addict koji uskoro sprema odlazak u studio. Marina Zorić već je snimila spot za obradu Casablancine pjesme "Nestajem". Marko Mršić svoj autorski rad prikazao je kroz sastav Macaulish na objavljenom demo albumu Stand as one. Tu su još Luka Gavran te Slaven Šimić kao i mnogi drugi od kojih se u skorije vrijeme očekuje objava vlastitog materijala kako bi brodska autorska scena postala bogatija i priznatija.